Site name

Ličnost Danas

Rade Bulatović: Kontroverzni diplomata

Ambasador Srbije Rade Bulatović pozvan je na konsultacije u Beograd povodom najnovijeg zahlađenja u srpsko-ukrajinskim odnosima.

1

Piše: Marija Stojanović

10. novembar 2017. 13:00

Rade Bulatović: Kontroverzni diplomata

Foto: Stanislav Milojković

Podsetimo, ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksander Aleksandrovič izazvao je prošle sedmice ljutnju zvaničnog Beograda izjavama da "Moskva koristi Srbiju i srpski faktor" i da "Rusija obučava plaćenike da ubijaju Ukrajince".

Bulatović je diplomatsku karijeru počeo 1988. Bio je sekretar u jugoslovenskoj ambasadi u Rimu od 1990. do 1992, a od 1995. do 1999. konzul u Generalnom konzulatu SRJ u Istanbulu. Tokom službovanja u prestonici Italije iz automobila mu je ukradeno 50.000 dolara. Od novembra 2000. do marta 2003. bio je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SRJ Vojislava Koštunice. Bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković tvrdio je da je Bulatović, mimoilazeći službene vojne kanale, samostalno koordinirao hapšenje nekadašnjeg potpredsednika Vlade Momčila Perišića u motelu "Šarić", u proleće 2002.

Nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003, Bulatović je uhapšen u okviru policijske akcije "Sablja", pod sumnjom za "udruživanje radi neprijateljske delatnosti". Postojale su tvrdnje da su se on i general Aco Tomić tajno susretali sa Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom. Bulatović je pušten na slobodu nakon tri meseca, optužbe su povučene i dobio je odštetu zbog nezakonitog privođenja. Od 2004. do 2008, tokom dve vlade Vojislava Koštunice, bio je na čelu BIA. NJegovo ime pominjano je u kontekstu mreže pomagača u skrivanju haških begunaca, ali je u vreme dok je bio šef BIA isporučeno i najviše optuženika iz Srbije. Ostavku na tu funkciju podneo je jula 2008, nakon formiranja vlade Mirka Cvetkovića. Godine 2009. otvorio je advokatsku kancelariju i specijalizovao se uglavnom u oblasti korporativnog prava, a 2012. postavljen je za načelnika Odeljenja za Pokret nesvrstanih u MSP Srbije. Za ambasadora Srbije u Ukrajini i Gruziji imenovan je 2013.

Rođen je 1958. u Beranama u Crnoj Gori, kao četvrto dete Mila, sudije Okružnog suda, i Draginje, domaćice. Oženjen je i ima ćerku.

povezane vesti

Aleks Soros: (Ne)prijatelj vlasti?

0

Piše: Marija Kojčić

Grigor Dimitrov: Sve bolji i bolji

0

Piše: Milica Radenković

Tijana Bošković: Čudo od "deteta"

0

Piše: Milica Radenković

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

АнтиБот

10. novembar 2017.

Импресивна биографија! А ово за Сабљу је потпуно тачно-од 12000 ухапшених није прицесуирано ни 1% а од тих 1% није осуђен нико! Али је зато Србија због стравичног кршења људских права ухаппених олакшана за неколико десетина милиона евра! Све због дилетантизма Зорана Живковића, Чеде Наркимана, Наташе Мићић, Владана Батића...и осталих петооктобарских, демократских ослободилаца!