Saad Hariri: Zatočeni premijer 1Foto: EPA/ WAEL HAMZEH

Da li je libanski premijer u ostavci Saad Hariri politički zatočenik Saudijske Arabije?

Ili se u glavni grad Saudijske Arabije sklonio zato što strahuje da može da prođe kao njegov otac, Rafik, koji je ubijen u atentatu 2005? Odgovore na ova pitanja niko sa sigurnošću ne zna, ali mnogi strahuju da Liban ponovo može da postane poligon krvavog obračuna „većih“. Tako je bilo i sedamdesetih godina, kada je ova država, etnički i verski izmešana, zbog unutrašnjih sukoba, a još više zbog spoljnog mešanja Izraela, Sirije, PLO… bila uvučena u rat koji je trajao od 1975. do 1990. godine i u kome je poginulo više od 100.000 ljudi.

Presudnu ulogu u obnovi Libana, uspostavljanju mira i demokratije imao je Rafik Hariri, takođe bivši premijer i politički lider sunitskih muslimana, ubijen u atentatu za koji mnogi sumnjiče Siriju. Danas se „preko leđa“ Libana sukobljavaju Saudijska Arabija i Iran. Mnogi strahuju da u Libanu može da dođe do novog rata, krvavijeg od prethodnih. Hariri je dugogodišnji politički saveznik Rijada i predvodi koalicionu vladu u kojoj je i Hezbolah, šiitska oružana i politička organizacija bliska Teheranu. Saudijska Arabija je navodno rešila da ga ukloni s vlasti zato što nije spreman da se suprotstavi Hezbolahu. Hariri je podneo ostavku na mesto premijera u Rijadu, a u obraćanju je oštro kritikovao Iran i poručio da se plaši za svoj život.

Da neko podnese ostavku u inostranstvu i da se danima ne vraća u svoju zemlju, čudno je čak i za Bliski istok. Libanski predsednik Mišel Aun pozvao je Saudijsku Arabiju da razjasni zašto Hariri ne može da se vrati kući iz Rijada. Bejrut veruje da Rijad drži Haririja na silu. Zabrinut je i francuski predsednik Emanuel Makron. Rijad tvrdi da je Hariri slobodan, a da je ostavku podneo zbog toga što je Hezbolah postao dominantan u njegovoj vladi. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah smatra da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu. Vašington ponavlja podršku Libanu i upozorava susede da ne destabilizuju ovu državu. Opasna papazjanija.

Porodica Hariri spada u najbogatije na Bliskom istoku i njihova imovina meri se milijardama dolara. Pre smrti oca, Saad se bavio biznisom i predvodio brojne firme razgranate privredne imperije svoje porodice, od Oger telekoma, preko Omnia holdingsa do raznih investicionih banaka. Po ubistvu oca, posvetio se politici i preuzeo je vođstvo nad Pokretom budućnosti, vodećom političkom partijom sunitskih muslimana Libana. Kao i njegov otac suprotstavljao se sirijskom i mešanju stranaca u libanske probleme. Zalaže se za dijalog i mir na Bliskom istoku. Rođen je 1970. u Rijadu i ima dvojno državljanstvo, libansko i saudijsko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari