Kad intervju koji uradite postane glavna vest u regionu kao što je razgovor koji je uradio Bahri Cani za Dojče vele sa Bakirom Izetbegovićem, moglo bi se pomisliti da ste imali profesionalnu sreću da se na taj način proslavite.

I to, čak iako su reči sagovornika iskrivljene i istrgnute iz konteksta, a udarna medijska priča koja je nastala iz toga, negativna po političke odnose. Međutim, kako je Cani izjavio za Danas, „takav intervju je morao da se desi“, misleći na politički kontekst, to se u potpunosti može reći i za njega lično. Jer u njegovom slučaju, nije reč samo o spletu okolnosti, već i o tome što je njegova karijera jedna od retkih, ako ne i jedina, autentično nastala baš u tački između dva talasa – nestanka starog sveta socijalizma i Jugoslavije i dolaska novog sveta kapitalizma i malih zakrvljenih balkanskih državica.

Cani je novinarstvo studirao u generaciji sa Ivicom Dačićem i Cvijetinom Milivojevićem i to sasvim slučajno. Kako nam je ispričao, bratu koji je završavao medicinu, FPN u Beogradu bio je najzgodnije usputno mesto da ga upiše na neke studije. Budući da nije znao ni reč srpskog jezika, položio je prijemni mehanički naučivši nekoliko knjiga iz marksizma napamet i kaže da prvu godinu nije razumeo ništa šta mu profesori i kolege govore. Kada je diplomirao počeo je da radi u crvenoj ali „devetomartovskoj“ Borbi, pa potom i u Našoj Borbi. Pratio je političke stranke, recimo tada dramatičan ulazak Nove demokratije Dušana Mihajlovića u vladu Slobodana Miloševića, kada je raskinuta koalicija sa SPO. Sa Cvijetinom Milivojevićem objavio je knjigu – seriju intervjua „Kosovo ili Kosova“. Povremeno je sa kolegama iz Beograda putovao na Kosovo, kako bi bezbedno mogli da naprave reportaže sa lokacije gde inače novinari iz Srbije ne zalaze. Beograd je napustio 1999. pod okolnostima koje još ne želi da iznosi u javnost, i otada živi u Nemačkoj i radi za nemačke medije. Kad prati pregovore u Briselu, neformalno se pozdravi i sa Dačićem. U Beograd je prvi put svratio ponovo tek pre nekoliko godina da napravi intervju sa Aleksandrom Vučićem i da se vidi sa bivšim kolegama i popriča o lepim starim novinarskim danima. I da zaobiđe temu šta se desilo u ratu u mestu na Kosovu odakle je, i pojedinim njegovim bliskim rođacima. U dnevniku za Vikend izdanje Danasa napisao je da se u njegovoj kući govori više jezika, a među njima – albanski, nemački i srpski. Oženjen je bivšom Beograđankom Alidom i ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari