Tijana Bošković: Čudo od "deteta" 1Foto: STARSPORT

Od evropske bronze (2015) preko olimpijskog srebra (2016) do šampionske titule Evrope (2017) – tako bi izgledao isečak iz sportske biografije Tijane Bošković, koja je u petak proglašena i za najbolju odbojkašicu Starog kontinenta tokom 2017.

Boškovićeva nije mogla da prisustvuje ceremoniji dodele nagrada u Rusiji pošto je tokom vikenda sa svojim timom Ezačibašijem igrala derbi turskog prvenstva protiv Fenerbahčea. Ezačibaši je izgubio rezultatom 3:2, a srpska odbojkašica još jednom je bila pokretačka snaga ekipe, kao i mnogo puta pre toga kako u klupskim tako i u reprezentativnim dresovima.

Postoji priča da je na Prvenstvu Evrope za juniore 2014. godine u odlučujućem petom setu, 17-godišnja Tijana tražila da sve lopte idu na nju. Boškovićeva nije ovo potvrdila, međutim ostaće upisano da su tada juniorke stigle do zlata a rođena Bilećanka do MVP priznanja. Kao što će ostati zapamćeno olimpijsko polufinale protiv Amerikanki kada je servirala pri rezultatu 2:2 i 14:13 za Srbiju, i potom njena paralela za odlazak u finale. Negde je upisano i da je u finalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva protiv Holandija bila najefikasnija igračica sa 29 poena, i ponovo MVP, sada u seniorskoj kategoriji. I sve to pre nego što će napuniti 21 godinu.

– Tek sam na početku karijere i mnogi mečevi, takmičenja i izazovi su ispred mene. Naravno da uvek postoji prostor za napredak a ja ću se truditi da budem još bolja i osvojim još zlatnih medalja – kazala je srpska korektorka prošle nedelje za sajt Svet odbojke (World of Volley), dok je ranije u intervjuu za Ekspres rekla da želi svojoj kolekciji da doda i medalju sa Svetskog prvenstva.

Tijana Bošković prvo je trenirala karate da bi se potom okrenula odbojci, koja je bila jedini dostupan sport devojčicama u Bileći. Prva priznanja osvajala je na školskim takmičenjima, potom kao pionirka i kadetkinja u OK Hercegovac odnosno u dresu OK Partizan Vizura u Beogradu. NJen talenat i sposobnosti „boli su oči“ toliko da su joj Turci nudili pasoš i dosta „pogodnosti“ da pređe da igra za njih, na šta nije želela da pristane. Pored, na početku pomenutih odličja, ima i medalje sa Svetskog kupa odnosno Gran prija iz ove godine kada je reprezentacija osvojila bronzu, a ona proglašena za najbolju korektorku. Rođena je 8. marta 1997. u Bileći, trenutno živi u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari