Srđan Škoro: Novinar koji je prešao na "tamnu stranu" 1Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Ne tako davno u beogradskom novinarstvu važilo je pravilo – ako kao novinar uđeš u vrh neke stranke, prešao si na „tamnu stranu“ i zauvek nosiš „Voldemorov znak“ političara, odnosno političkog poslušnika.

Srđan Škoro, dugogodišnji novinar Novosti i Revije 92, nastoji ovih dana da dokaže da ovo drugo nije tačno. Predstavljajući se kao politički pobunjenik u Pokretu slobodnih građana, Srđan Škoro je uspeo da zada najozbiljniji udarac opoziciji i Saši Jankoviću od predsedničkih izbora.

Škorovu opširnu ostavku na sve funkcije u PSG, objavili su vodeći tabloidi u Srbiji i prenele sve gledane televizije. On je vrlo efektno sa najširom publikom podelio svoje razočaranje u Sašu Jankovića, svoje viđenje da PSG-om upravlja Jankovićeva supruga Slavica, kao i svoj novinarski zaključak da su jedni „Sloba i Mira“ bili sasvim dovoljni Srbiji.

Uspešno je pretvorio svoj razlaz sa Jankovićem u senzacionalnu priču, u čiji je motiv teško poverovati. A to je osećaj lične obaveze prema 600.000 građana koji su glasali za Jankovića. Takvo objašnjenje nažalost asocira i na ono što urednici tabloida u Srbiji tvrde – da svoje naslovne strane prave upravo zbog „obaveze“ prema stotinama hiljada svojih čitalaca.

I to bi Škoro morao odlično da zna i zbog toga što je duže od 20 godina bio na uredničkim funkcijama u velikoj medijskoj kući, ali i zato što je iz novinarske porodice. Njegov otac Momčilo Škoro bio je novinar Politike Ekspres koji je došao u sukob sa vlašću Draže Markovića zbog pisanja o zlatiborskim vikendicama.

Škoro je postao poznat široj javnosti 2014. godine kada ga je posle nastupa u jutarnjem programu na RTS, gde je kritički govorio o novoj Vladi Srbije, istog jutra najpre napala informativna služba Srpske napredne stranke, a posle ga je Ratko Dmitrović, tadašnji glavni urednik Novosti, smenio sa mesta šefa deska. Raspoređen je najpre u list Sport, a potom u reviju za kućne ljubimce „Zov“.

Tri godine kasnije Škoro je dobio sudski spor u prvostepenom postupku protiv Dmitrovića, zbog smene, a po kuloarima se priča da ga čeka mesto u sadašnjem uredničkom kolegijumu Novosti.

U međuvremenu je objavljivao tekstove na svom blogu, a 2015. ih je sabrao i objavio u knjizi „Vučić i cenzura“, koja je doživela dva izdanja. Gosti na promocijama knjige bili su i opozicioni lideri – Zoran Živkovi i Saša Radulović – a jedna je održana i na glavnom niškom trgu, jer su sve sale po Nišu iznenada bile „zauzete“. Učestvovao je na mnogim opozicionim tribinama, a 2017. i u Jankovićevoj predsedničkoj kampanji – „glasajte za broj 1, jer život je samo jedan“.

U potom osnovanom PSG bio je medijski najistureniji član Predsedništva – praktično portparol. Kada se letos PSG razišao sa DS, Šutanovcu je poručio da mu je očijukanje sa Vučićem „demode“, ciljajući na naziv poznatog kafića u Beogradu u kome su se okupljali funkcioneri DS.

Škoro je oženjen Sanjom, građevinskom inženjerkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari