Site name

Ličnost danas

Srđan Škoro: Novinar koji je prešao na "tamnu stranu"

Ne tako davno u beogradskom novinarstvu važilo je pravilo - ako kao novinar uđeš u vrh neke stranke, prešao si na "tamnu stranu" i zauvek nosiš "Voldemorov znak" političara, odnosno političkog poslušnika.

5

Piše: Jasmina Lukač

25. novembar 2017. 13:09

Srđan Škoro: Novinar koji je prešao na "tamnu stranu"

Foto: FoNet / Zoran Mrđa

Srđan Škoro, dugogodišnji novinar Novosti i Revije 92, nastoji ovih dana da dokaže da ovo drugo nije tačno. Predstavljajući se kao politički pobunjenik u Pokretu slobodnih građana, Srđan Škoro je uspeo da zada najozbiljniji udarac opoziciji i Saši Jankoviću od predsedničkih izbora.

Škorovu opširnu ostavku na sve funkcije u PSG, objavili su vodeći tabloidi u Srbiji i prenele sve gledane televizije. On je vrlo efektno sa najširom publikom podelio svoje razočaranje u Sašu Jankovića, svoje viđenje da PSG-om upravlja Jankovićeva supruga Slavica, kao i svoj novinarski zaključak da su jedni "Sloba i Mira" bili sasvim dovoljni Srbiji.

Uspešno je pretvorio svoj razlaz sa Jankovićem u senzacionalnu priču, u čiji je motiv teško poverovati. A to je osećaj lične obaveze prema 600.000 građana koji su glasali za Jankovića. Takvo objašnjenje nažalost asocira i na ono što urednici tabloida u Srbiji tvrde - da svoje naslovne strane prave upravo zbog "obaveze" prema stotinama hiljada svojih čitalaca.

I to bi Škoro morao odlično da zna i zbog toga što je duže od 20 godina bio na uredničkim funkcijama u velikoj medijskoj kući, ali i zato što je iz novinarske porodice. Njegov otac Momčilo Škoro bio je novinar Politike Ekspres koji je došao u sukob sa vlašću Draže Markovića zbog pisanja o zlatiborskim vikendicama.

Škoro je postao poznat široj javnosti 2014. godine kada ga je posle nastupa u jutarnjem programu na RTS, gde je kritički govorio o novoj Vladi Srbije, istog jutra najpre napala informativna služba Srpske napredne stranke, a posle ga je Ratko Dmitrović, tadašnji glavni urednik Novosti, smenio sa mesta šefa deska. Raspoređen je najpre u list Sport, a potom u reviju za kućne ljubimce "Zov".

Tri godine kasnije Škoro je dobio sudski spor u prvostepenom postupku protiv Dmitrovića, zbog smene, a po kuloarima se priča da ga čeka mesto u sadašnjem uredničkom kolegijumu Novosti.

U međuvremenu je objavljivao tekstove na svom blogu, a 2015. ih je sabrao i objavio u knjizi "Vučić i cenzura", koja je doživela dva izdanja. Gosti na promocijama knjige bili su i opozicioni lideri - Zoran Živkovi i Saša Radulović - a jedna je održana i na glavnom niškom trgu, jer su sve sale po Nišu iznenada bile "zauzete". Učestvovao je na mnogim opozicionim tribinama, a 2017. i u Jankovićevoj predsedničkoj kampanji - "glasajte za broj 1, jer život je samo jedan".

U potom osnovanom PSG bio je medijski najistureniji član Predsedništva - praktično portparol. Kada se letos PSG razišao sa DS, Šutanovcu je poručio da mu je očijukanje sa Vučićem "demode", ciljajući na naziv poznatog kafića u Beogradu u kome su se okupljali funkcioneri DS.

Škoro je oženjen Sanjom, građevinskom inženjerkom.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dujkan

25. novembar 2017.

Da je kojim slučajem Škoro napustio SNS a ne PSG drugačije bi ga opisivali.Čovek je u jedno trenutku poverovao u nešto kasnije se razočarao, i tu nema ništa čudno.

svetlanast.

25. novembar 2017.

Autorki teksta: Srdjan Skoro:Novinar koji je presao na "tamnu stranu", nekako je "promaklo: " da je na promocijama knjiga Srdjana Skora bio i sada glavni urednik Danas-a Dragoljub Draza Petrovic.Novinari, hteli to ili ne, bava se politikom, cak i sportski novinari.

dipl. agronom

25. novembar 2017.

a doslo vreme da SNS kadar, ima kolumnu u Politici...Vidite kako su protivnici jedinstveni...!! Tuce Goran Vesic po novinarima koji se bave politikom...!!

Prof.dr.

27. novembar 2017.

Po čemu je sada njegovo uverenje ispravno,da li je lagao ranije ili sada,takvim likovima tipa Maja ,bitan sam ja sve je ostalo pepeo i dim teško da se može verovati.Da je kojim slučajem napustio nepismeni pokret gradjana,tranžirali bi ga na svim televizijama .

Mane revolucija Kraljevo

04. decembar 2017.

Ma bre koji novinar,sta je napisao a preko noci postade zvezda...Ocekujem ga uskoro u Programskom savetu RTS ili na Pinku da bude nagradjen za slugeranstvo i poklisarki duh poput Sarape.mozda i na nekom ambasadarskom mestu jer Vučić obožava preletače bez stava i ideologije.Ceo G17 plus smestio je u svoju stranku i sad vedre i oblače.Pa neki Rakočevic u Kraljevu koji je do juče pljuvao Aleksandra Vučića u svakom selu,na svakoj sednici u svakom preduzeću sada je šef Odborničke grupe .Svi se krste ali ne smeju da progovore jer znaju da je Dinkić Vučiću desna ruka za sumnjive poslove s Emiratima a Dinkić je maher za kriminalne radnje.Tako i neko Škoro ispade zvezda.Naivan narod sve primi za istinu posebno kad joj je vođa protagonista.