Radek Štepanek: Kazanova iz Karvina 1Foto: Starsport

Javnost je pomalo ostala zatečena poslednjim potezom Novaka Đokovića.

Najbolji srpski teniser, koji će se na teren vratiti na egzibicionom turniru u Abu Dabiju od 28. do 30. decembra, nakon pauze prouzrokovane povredom lakta od Vimbldona ove godine, rešio je da proširi stručni štab Radekom Štepanekom, svežim češkim teniskim penzionerom. Nole se odlučio na ovakav potez na nagovor Andrea Agasija, njegovog prvog trenera, koji ni naredne godine neće biti sve vreme uz njega zbog privatnih obaveza.

Đoković je na specifičan način saopštio javnosti da će ubuduće sarađivati sa Radekom; tokom druženja uživo sa fanovima na Instagramu u jednom trenutku uključio je i Štepaneka i posle nekoliko minuta ćaskanja, pao je dogovor da naprave saradnju. Čeh će krenuti da trenira sa Đokovićem narednih dana u Monte Karlu, u sklopu priprema za početak sledeće sezone i za predstojeća takmičenja. „Radek je jedan od mojih najboljih prijatelja na ATP turu i uvek me je impresionirao njegov nivo odlučnosti, strasti i ljubavi prema ovom sportu. Činjenica da je tek nedavno završio tenisku karijeru, u 37. godini, govori dovoljno o tome koliko je bio posvećen i koliko je voleo tenis. Reč je o teniseru sa velikim iskustvom i znanjem, a godinama je igrao na visokom nivou. Uzbuđen sam što smo ujedinili snage i jedva čekam da se opet takmičim, sa novim timom koji će me podržavati“, obrazložio je odluku osvajač 12 grend slem titula.

Štepanek je u svetu tenisa bio poznat kao odličan dubl igrač, veoma temperamentan i harizmatičan. Neretko je umeo da na samom terenu uđe u duel sa protivnicima, pogotovo dok je nastupao za reprezentaciju Češke. U šali, ali i u zbilji, među teniserima važi za pravog Kazanovu; bio je u višegodišnjoj vezi sa čuvenom Martinom Hingis, koju je ostavio zbog prelepe Nikol Vaidišove, u poređenju sa švajcarskom teniserkom, manje uspešnom igračicom. Nju je kasnije i oženio, ali su se razveli posle godinu dana braka pošto nestašni Štepanek nije odoleo čarima Petre Kvitove, ubedljivo najbolje češke igračice i osvajačice Vimbldona. I ta romansa je okončana 2015, a Radek je javno obećao da više neće muvati teniserke.

Rođen je 27. novembra 1978. u Karvinu; blizak rođak mu je češki fudbalski golman Jaromir Blažek. Postao je profesionalni teniser 1996. godine, a istakao se rezultatima u dublu, gde je tokom karijere osvojio 18 titula, uključujući Australijan open 2012. i US open 2013. Radek je osvojio i Dejvis kup sa Češkom 2012. i 2013, kao i bronzanu medalju u miksu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. U singlu je osvojio pet titula, a osmo mesto na ATP listi mu je bio najbolji plasman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari