Site name

Ličnost Danas

Vladimir Zagrađanin: Kum nije dugme

Vladimir Zagrađanin, bivši direktor, a sada funkcioner Socijalističke partije Srbije i kum Ivice Dačića, koji je hapšen u čuvenoj aferi "kofer" 2006. godine, vratio se u velikom stilu u sam vrh SPS.

3

Piše: Mirjana R.Milenković

05. decembar 2017. 13:00

Vladimir Zagrađanin: Kum nije dugme

Foto: sps.rs

Izabran je za predsednika Izvršnog odbora SPS, na najvažniju operativnu funkciju u stranci. Ta vest za većinu socijalista nije iznenađenje, jer se poslednjih godinu dana, od odlaska bivše predsednice IO SPS Dijane Vukomanović, uveliko šuškalo da Dačić to mesto čuva baš za svog kuma.

I sam Zagrađanin pre izvesnog vremena najavio je da namerava da se kandiduje za neko od važnijih mesta u stranci. "Ukoliko dobijem podršku baze, a verujem da hoću, sigurno ću se kandidovati za neku visoku poziciju u stranci. Da li će to biti mesto potpredsednika, člana Predsedništva ili nešto drugo, još ne znam. U svakom slučaju, ne izlazim na crtu kumu Ivici, koji je zreo političar, on je broj jedan, tako da je svaka druga kandidatura za predsednika stranke gubljenje vreme", kaže Zagrađanin.

Uprkos zvaničnom odsustvovanju iz vrha partije, uticaj Zagrađanina nikada nije prestajao. "Vladimir zapravo nikada nije ni odlazio iz stranke, on je uvek bio tu. Sada se samo zvanično vratio i ponovo počeo da "vedri i oblači u stranci" - kažu socijalisti. Ovaj diplomirani pravnik i rođeni Novobeograđanin čovek je od velikog poverenje lidera SPS-a i njegov glavni savetnik o programskoj i kadrovskoj strukturi. On je i jedan od pokretača ideje da socijalisti moraju da se reformišu, da dobiju nove simbole i krenu još jače napred.

U partiji je svojevremeno bio zadužen za "namicanje" para, naročito posle 5. oktobra 2000, kada je SPS zapao u tešku finansijsku situaciju. Proslavio se i "legalističkim" upadom u tadašnji Radio B92, koji je kao predsednik Omladinskog saveta Beograda preuzeo sa svojim pajtašima Aleksandrom Nikačevićem i Nemanjom Đorđevićem. Osvajanje i upravljanje "devedesetdvojkom" bio je jedini medijski istup angažovanog člana podmlatka SPS-a, koji, ipak, nikada nije predstavljao prvi ešalon ove partije, a pogotovo nije bio ljubimac porodice Milošević. Osim što porodica Milošević nije gajila simpatije prema Zagrađaninu, i veći broj njegovih stranačkih kolega nije imao neko visoko mišljenje o njemu, naročito nakon afere "kofer" - uhapšen 11. januara 2006. u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan i zatekla kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok, rekavši da je stan napustio nakon poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova. Proteklih godina Zagrađanin je vešto izbegavao da se eksponira i o njegovom delovanju ima malo dostupnih podataka. Zna se da je rođen 1968. i da je diplomirani pravnik.

povezane vesti

Kadri Veselji: "Gospodar Kosova"

2

Piše: Marija Stojanović

Ronaldinjo: Mesijev učitelj

0

Piše: Olgica Nikolić

Božo Koprivica: Časno i hrabro

5

Piše: Ivana Matijević

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miljan Simic

06. decembar 2017.

Covek je oslobodjen optuzbi, kao sto pise u tekstu!

croser

06. decembar 2017.

A pronađenih 100 000 evra su podmetnuti, ili su zarađeni nošenjem gajbica?

Milos Ivanovic

06. decembar 2017.

Nije mi jasno,covek je pravosnazno oslobodjen a o tome se prics kao da je osudjen.On je jedini pravosnazno oslobodjen,svi procesi koji se vode protiv drugih nisu zavrseni i ne zna se ishod.Ovde je ishod jasan.Kakve veze ima kumstvo sa Vladinim operativnim sposobnostima jer kad je on bio direktor stranke,SPS je bio najbolje organizovan i nije dugovao ni dinara.Da prestanemo da osudjujemo nekog koga je sud oslobodio.Vlado,sretno na novoj funkciji i nadam se da tu neces stati!