Mihail Sakašvili - Za diktaturu srednje klase 1Foto: FoNet/AP

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili uhapšen je u Kijevu zbog, kako navodi ukrajinska služba državne bezbednosti, sumnje da je pomagao kriminalnoj organizaciji, za šta može da dobije i do pet godina zatvora.

Policija je rano ujutro upala u njegovu kuću kako bi izvršila pretres, nakon čega se Sakašvili popeo na krov i pretio da će skočiti. Odatle su ga maskirani policajci odvukli do kombija okruženog njegovim pristalicama. Demonstranti su zatim pratili kombi pokušavajući da ga oslobode, što su u jednom trenutku i uspeli pošto su polomili zadnja vrata i izvukli ga napolje. Nekoliko osoba je povređeno u sukobima, a policija je ispalila suzavac da rastera okupljene. Obrativši se pristalicama, Sakašvili je optužio ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je „izdajica i lopov“, a zatim je pozvao „sve Ukrajince da izađu na ulice i sruše Porošenka i njegovu bandu“.

Sakašvilijev advokat Pavel Bogomazov tvrdi da je njegov klijent uhapšen zbog pokušaja rušenja ukrajinskih vlasti. Sakašvili je uhapšen dva dana nakon što je, kao lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, organizovao miting u centru Kijeva, tokom kojeg je pozvao Ukrajince da „uklone diktaturu oligarha“ i umesto toga uspostave „diktaturu srednje klase“. On je organizovao „Marš za opoziv“ Porošenka na kojem se okupilo oko 2.500 ljudi i tada je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

Mihail Sakašvili rođen je 21. decembra 1967. u Tbilisiju, Gruzija. Bio je predvodnik demonstracija u gruzijskom parlamentu, protiv tadašnjeg predsednika Eduarda Ševardnadzea, što je dovelo do njegove ostavke. Sakašvili nakon toga pobeđuje na predsedničkim izborima, a po drugi put je izabran na istu dužnost 2008. Sredinom septembra 2008. ruski predsednik Dmitrij Medvedev je optužio Sakašvilija da je „nepredvidljivi patološki i mentalno nestabilni narkoman“. Na mestu predsednika bio je do 2013, a 28. jula 2014. državno tužilaštvo Gruzije optužilo ga je za preteranu i neovlašćenu upotrebe moći za vreme demonstracija 2007. Zatim je 2. avgusta 2014. sud u Tbilisiju raspisao zadržavanje osobe u odsustvu, ali je Sakašvili pre toga pobegao u SAD. Političku karijeru je nastavio 2015. u Ukrajini, gde je prvo bio Porošenkov savetnik, a u maju te godine je imenovan za guvernera regiona Odese. Ali to mesto je napustio 2016. godine pošto se sukobio sa Porošenkom, optuživši ga za korupciju. Sakašviliju je ukrajinsko državljanstvo oduzeto zbog toga što se protiv njega vodi krivični postupak u Gruziji, ali on se uprkos tome nedavno vratio u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari