Ruben Ostlund: Kritičar političke korektnosti 1

Švedski film „Trg“ nagrađen je sa čak šest „evropskih Oskara“ na dodeli priznanja Evropske filmske akademije.

Ostvarenje koje je ove godine već ponelo Zlatnu palmu u Kanu proglašeno je za najbolji evropski film i najbolju komediju, a njegov tvorac – švedski autor Ruben Ostlund, imenovan je za najboljeg evropskog reditelja i scenaristu, dok je glavni glumac Danac Klaes Bang dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Nagradu je ponela i scenografkinja Josefin Asberg.

„Hteli smo da kažemo nešto važno, ali smo želeli da to istovremeno bude i zabavno i uzbudljivo, što mislim da je deo evropskog pristupa“, izjavio je na dodeli nagrada u Berlinu Ostlund podsećajući da je i prošlogodišnji laureat „Toni Erdman“ kroz komediju govorio o važnim pitanjima savremenog društva.

„Trg“ ili „Kvadrat“, kako se još može prevesti naziv ovog filma koji nosi dvostruko značenje engleske reči – The Square, govori o kustosu muzeja koji radi na postavci istog naziva – kvadrata koji se nalazi na trgu a koji bi trebalo prolaznike da podseti šta znači biti odgovorno ljudsko biće. Ovaj razvedeni otac dvoje dece i sam se trudi da živi prema politički korektnim idealima, sve dok ga krađa telefona ne dovede u sramotnu situaciju. Stvari postaju komplikovanije kada se ispostavi da pi-ar agencija kreira kampanju za pomenutu umetničku instalaciju u potpuno neočekivanom pravcu.

Film je inspirisan istinitim događajem – reditelju je ukraden telefon kada je jedna žena na ulici inscenirala da je neko juri i pala u Ostlundov zaštitnički zagrljaj. Ali važan deo priče je i događaj iz detinjstva njegovog oca.

„Kada je imao šest godina, dešavalo se da ga roditelji ostave samog na trgu u centru Stokholma sa adresom ispisanom na papiru vezanom oko njegovog vrata. U to vreme bilo je normalno da vam drugi odrasli ljudi pomažu da čuvate svoju decu. Danas imamo radikalno suprotnu stvar. Druge ljude vidimo kao opasnost po našu decu“, objašnjava reditelj, koji se i u svojim prethodnim filmovima bavio krhkošću buržoaskog sistema ugodnosti i pitanja političke korektnosti unutar Švedske, ali i celokupnog evropskog društva. U tom smislu najpoznatiji je njegov „Turista“, koji je pre tri godine nagrađen priznanjem žirija kanske selekcije Izvestan pogled. Ovaj naslov o emotivnoj lavini koja se događa u jednoj porodici kada se tokom prave snežne lavine „pater familias“ ne ponese kao vitez ili zaštitnik, pa čak ni kao čovek, nego obična kukavica, postao je pravi festivalski hit i važi za jedan od najboljih evropskih filmova poslednjih godina.

Rođen je 13. aprila 1974. godine u Geteborgu. Pre nego što je upisao filmske studije, snimao je skijaške filmove. Vlasnik je producentske kuće Plattform Produktion. Pored pomenutih, reditelj je i scenarista i filmova „The Guitar Mongoloid“, „Involuntary“ i „Play“. „Trg“ je glavni favorit u konkurenciji za američkog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari