Miloš Ninković: Čovek, pa fudbaler 1Foto: EPA/DAN HIMBRECHTS

Nisu retki sportisti koji se uključuju u humanitarne akcije, neki od njih čak su i osnivači fondacija koje se time bave.

Mnogo je, međutim, ređe da oni u tom smislu pokažu samoinicijativu, da ne rade nešto povodom toga, već da daju povod.

Miloš Ninković, trenutno fudbaler Sidneja organizovao je u tom gradu humanitarno veče na kojem je prikupljao novac za lečenje dece u Srbiji. Organizovao je da se na aukciji nađu i dresovi Nemanje Matića, Aleksandra Kolarova, Edina Džeka, košarkaša Nikole Vučevića, kao i medalja Aleksandra Šapića sa Svetskog prvenstva u Pertu. U ponudi se našla i replika dresa Crvene zvezde iz 1978. godine sa potpisima svih igrača koji su tada igrali protiv Arsenala koji je prodat je za 8.000 dolara. Do sada je skupljeno 60.000 dolara, novac će još pristizati, a namenjen je nekolicini dečaka i devojčica kojima je neophodna za lečenje.

Ninković (33) je profi karijeru počeo u Čukaričkom, odakle je otišao u Dinamo iz Kijeva gde je postao legenda kluba tokom deset provedenih sezona. Odatle je otišao u Evijan, da bi 2013. došao u u Crvenu zvezdu s kojom je osvojio titulu šampiona posle šest godina posta. Nakon još jedne epizode u francuskom Evijanu, odučio se za Australiju gde je prošle sezone proglašen za najboljeg igrača lige, postigao je devet golova i imao 11 asistencija.

Po životnim stavovima često je odskakao od okoline. Odlazak u Sidnej obrazložio je nezadovoljstvom kako stvari stoje u Srbiji iz koje je otišao kad je imao 19 godina, i da je, bez obzira što je želeo da mu dve ćerkice odrastaju ovde, morao da ode.

„Današnjoj deci uzori su starlete i gole pevačice… Najgledanije emisije su nam Farma, Veliki Brat i Parovi. Po novinama su glavne vesti ko je kakvu torbu kupio, a imamo toliko bolesne dece i dece bez roditelja“, prilično ogorčeno je izjavio.

Malo ko pamti da je za vakta u Crvenoj zvezdi koja je tada bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji bio organizator donatorske večeri da bi sredili svlačionicu koja ni na šta nije ličila. Pozvao je neke svoje prijatelje i sakupljeno je preko 20.000 evra, od toga je uređena svlačionica, stavljeni su novi tuševi, đakuzi, sauna…

Na terenu je uvek bio džentlmen, o njemu su se podjednako pozitivno izražavali i protivnički igrači, i saigrači. Svojevremeno je odbio poziv da igra za reprezentaciju Ukrajine iako tad još nije bio u planu selektora najbolje selekcije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari