Hajnc-Kristijan Štrahe: Ljubitelj Srba 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Hajnc-Kristijan Štrahe, lider desničarsko populističke Slobodarske partije Austrije (FPO), juče je polaganjem zakletve postao novi vicekancelar.

Njegova stranka je dva meseca nakon izbora uspela da postigne koalicioni dogovor sa konzervativnom Narodnom partijom Sebastijana Kurca, doskorašnjeg šefa diplomatije i sadašnjeg najmlađeg kancelara u istoriji Austrije, a i u svetu.

Štrahe je politikom počeo da se bavi 1991. u Beču. Na čelo bečkog ogranka FPO stupa 2004. Važio je za velikog obožavatelja Jorga Hajdera, tadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije. Međutim, kada su se u stranci pojavile podele početkom 2005, počeo je da se suprotstavlja Hajderu, koji će uskoro osnovati novu stranku Alijansu za budućnost Austrije, a Štrahe će biti izabran za lidera FPO. Stranka, koju je poveo još desnije, u narednih deset godina je imala mešovite izborne rezultate. Neki od slogana Štraheove kampanje su glasili „Beč ne sme da postane Istanbul“ i „Radna mesta umesto imigracije“.

Štrahe je poslanik u Parlamentu, a u pojedinim analitičkim krugovima je predstavljan kao „najiskusniji akter u prvim redovima austrijske politike“.

U Austriji je često na meti kritika medija pod kontrolom njegovih protivnika zbog divljenja prema Srbima. Naročito mu se zamera divljenje prema Vojislavu Šešelju, koji je u Austriji označen kao ekstremista. Smatra da je Srbiji naneta nepravda kada je reč o Kosovu, te da mora da postoje međunarodni napori za pronalaženje održivog rešenja za to pitanje. Deo tog rešenja, rekao je nedavno, mora biti pravo severa na samoopredeljenje i najmanje status sveobuhvatne autonomije. Isto treba omogućiti i Republici Srpskoj.

Hajnc-Kristijan Štrahe je rođen 1969. u Beču. Po zanimanju je stomatolog-zubni tehničar. Posećuje koncerte Svetlane Ražnatović, a kako je jednom prilikom rekao za Danas, smatra je jakom ženom. Strastveni je pušač, pa će zahvaljujući njegovom zalaganju, Austrija odustati od potpune zabrane pušenja u kafeima i restoranima, što je deo koalicionog dogovora. Pitanje pušenja je bilo jedno od najspornijih pitanja u koalicionim pregovorima, a Austrija će sada ostati jedna od retkih zemalja u Evropi gde je moguće pušiti u lokalima u kojima se služi piće. Oženjen je Andreom, s kojom ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari