Site name

Ličnost Danas

Miša Gleni: "Tvorac" Mekmafije

Prvog dana 2018. britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si počela je da emituje na svom kanalu BBC1 seriju "Mekmafija", snimljenu prema istoimenoj knjizi o međunarodnom kriminalu bez granica, čiji je autor poznati britanski novinar i istoričar Miša Gleni.

1

Piše: Jelena Tasić

03. januar 2018. 13:00

Miša Gleni: "Tvorac" Mekmafije

Autor scenarija serije je Husein Amini, režiser Džejms Votkins, dok bivšeg ruskog mafijaša, koji pokušava da živi normalan život, igra DŽejms Norton. Gleni koji je, radeći na ovoj knjizi, koju je na srpskom jeziku objavio Samizdat B92, tri godine beležio iskaze krujumčara oružja, cigareta, narkotika, reketaša, "kavijarske mafije" i drugih "biznismena" od Balkana do Brazila, Japana i Nigerije, kaže da ovom knjigom, objavljenom 2008, "nije želeo da budem moralan, nego da pokaže kako svet funkcioniše". Sa prostora bivše SFR Jugoslavije u njoj se pominju Stanko Cane Subotić, Vladimir Vanja Bokan, Željko Ražnatović Arkan, Milo Đukanović...

Prilikom svog poslednjeg boravka u Beogradu početkom oktobra 2017, kad je predstavio svoju novu knjigu "Nemezis - jedan čovek i bitka za Rio", Gleni je, između ostalog, objasnio da "danas više nije moguće živeti od novinarstva i pisanja knjiga, zbog čega je ušao u TV biznis, u kome će se veliki novac okretati još desetak godina dok se ne zavede red na tržištu".

Miša Gleni, koji će 25. aprila napuniti 60 godina, sin je poznatog britanskog prevodioca i poznavaoca ruskog jezika i književnosti Mihaila Glenija. Školovao se na Oksfordu, u Bristolu i Pragu. Perjanica britanskog istraživačkog novinarstva, dopisnik Gardijana. Observera, Bi-Bi-Sija, Njujork Tajmsa.., stručnjak za organizovani kriminal, mafiju, Srednju i Jugoistočnu Evropu, Gleni je vanredni profesor na Univerzitetu Kolumbija i savetnik britanske i američke vlade. Osim kultnih knjiga "Mekmafija - kriminal bez granica" i "Crna berza" koje su prevedene u 30 zemalja, autor je studija "Pad Jugoslavije" i "Balkan između 1804. i 1999.". Poslednjih godina Gleni učestvuje kao predavač na međunarodnim konferencijama o globalizaciji, organizovanom kriminalu, Jugoistočnoj Evropi i američko-evropskim odnosima.

Pre dve godine, kao gost Beogradskog bezbednosnog foruma bio je moderator u razgovoru tadašnjeg premijera, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom. Na predstavljanju svoje poslednje knjige zasnovane na ispovesti bivšeg šefa narko-kartela i brazilskog državnog neprijatelja broj jedan Antonija Fransiska Bonfima Lopesa, koju je u prevodu Tanje Milosavljević, objavio Samizdat B92, Gleni je pre nekoliko meseci u Beogradu izjavio da "sve manje prati zbivanja na Balkanu, jer to više nikog ne zanima" i da "kao savetnik vlade sada više priča o Brazilu".

povezane vesti

Ronaldinjo: Mesijev učitelj

0

Piše: Olgica Nikolić

Božo Koprivica: Časno i hrabro

5

Piše: Ivana Matijević

Dejan Atanacković: Likovni pisac

0

Piše: Vladimir Matković

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

03. januar 2018.

Zar nam ne govori dovoljno povezanost mafije i jugoslovenskih kriminalaca koji su itekako doprinelu razbijanju zajednicke drzave? Cak se i poimance navode a jos uvek su i posle skoro 30 godina na vlasti! Stvarno da se covek zamisli ko vlada postdrzavicama na Balkanu i ko nas pravi budalama za nase rodene pare!