Marina Maljković: Francuski đak 1Foto: STARSPORT

Gospodski rastanak doveo je do ekspresnog povratka Marine Maljković na klupu ženske košarkaške reprezentacije, posle neuspešnog nastupa naših dama na Evropskom prvenstvu 2017. pod vođstvom Stevana Karadžića.

Na njen prvi mig, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, otputovao je u Istanbul zakazavši sastanak sa našim najuspešnijim ženskim trenerom. Bez mnogo detaljisanja dve strane su se dogovorile i tako se Maljkovićeva vratila na mesto velikog uspeha.

Uprkos odličnim rezultatima muških selekcija, mandat Dragana Đilasa na mestu prvog čoveka srpske Kuće košarke od 2011. do 2016. ostao je zapamćen po fenomenalnim dostignućima ženske seniorske reprezentacije; imenovanju Marine Maljković za selektora i njenom povlačenju negde istovremeno kada je Đilas odlučio da kormilo KSS prepusti Predragu Daniloviću. Za šest godina na čelu najbolje ženske selekcije, iako je selektorka postala sa 30 godina, Maljkovićeva je predvodila ekipu koja je u seniorskoj konkurenciji Srbiji prvi put donela zlatnu medalju sa velikog takmičenja – Evropskog prvenstva 2015, a zatim i bronzu sa Olimpijskih igara u Riju godinu dana kasnije. Postignuti rezultati bili su ideja vodilja predsednika Danilovića, jer Srbiju 2019. očekuje domaćinstvo Evropskog prvenstva.

Maljkovićeva je početkom 2017. razloge povlačenja sa klupe seniorske reprezentacije obrazložila umorom; bili su to prvi dani predsednikovanja Predraga Danilovića, koji zbog poteza sjajnog trenera nije previše dramio. Razumno je prihvatio odluku, koja je tumačena na razne načine, čak i van sportskih okvira, i verovatno i doprineo brzom povratku Maljkovićeve.

– Hvala Daniloviću što je imao razumevanja 3. januara, što je od velike važnosti za dalju saradnju – obrazložila je Maljkovićeva.

Marina je „francuski đak“, pošto je kao ćerka Božidara Maljkovića, predsednika OKS -a i vrhunskog košarkaškog trenera, sa 16 godina dobila priliku da bude asistent u jednom tamošnjem klubu za koji je tada igrala. Povratkom u Srbiju preuzela je KK Ušće 2004. klub koji je davnih dana sa prijateljima osnovao njen otac. Vanserijski trenerski talenat nagovestila je u Hemofarmu i Partizanu. Crno-bele je 2013. napustila zbog besparice, preuzevši Lion, koji je vodila do 2016. Trenutno je na kormilu Galatasaraja, a zbog činjenice da Srbija ove godine neće igrati na Svetskom prvenstvu, paralelno će raditi dva posla. Maljkovićeva će imati dovoljno vremena da napravi najbolji izbor igračica, izvrši određene kadrovske promene, obavi pripreme za EP 2019. kvalifikaciono za OI u Tokiju 2020. Rođena je 26. septembra u Beogradu i slovi za vrlo strogog i studioznog trenera, čije metode rada igračice rado prihvataju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari