Site name

Ličnost Danas

Đorđe Balašević: Muke sa dnom

Suptilna zabrana najnovijeg hita "Dno dna" jednog od najvećih kantautora na prostoru bivše SFR Jugoslavije Đorđa Balaševića, sudeći prema objašnjenjima zbog čega je nema na radio-stanicama, iako na društvenim mrežama beleži milionske posete, ide na dušu imaginarnom strahu vlasnika i urednika.

6

Piše: Jelena Tasić

11. januar 2018. 13:00

Đorđe Balašević: Muke sa dnom

Foto: Miroslav Dragojević

Jedino niko ne kaže odakle tolika prpa u zemlji Srbiji, čija vlast, a odskoro i pojedini medijski poslenici, tvrde da cenzure i pritisaka nema, već je sve stvar "glave" i "petlje" odgovornih ljudi u samim medijima. Dok se ne utvrdi šta se to širi Srbijom, orijentir bi mogla da bude afrička izreka do koje sam Đorđe Balašević drži - "pametan čovek se stidi, a glup plaši". On je već pojasnio da "pesma 'Dno dna' nije konkretno upućena sadašnjem premijeru, napisana je pre dve godine", a da je problem što su se "pojedinci prepoznali u ovoj politički angažovanoj numeri".

Igre sa ovim hitom, koji je vlast iskoristila za sopstveni marketing, nisu prvi Balaševićev susret sa naprednjačkom tehnologijom vladanja. Krajem jula 2015. odlukom novosadskih komunalaca nekoliko decenija stari brestovi, koje je "panonski mornar" ispred kuće zasadio svojoj supruzi, prošli su kao bagrenje, čije je lomljenje u njegovoj čuvenoj pesmi 1986. podiglo tadašnje političke i druge duhove.

Đorđe Balašević, Novosađanin koji je želeo je da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi. Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja. Studije geografije nikada nije završio, opredelio se za muziku. Vickasti hit "U razdeljak te ljubim" njegove prve grupe "Žetva" sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera. Sa članovima grupe Suncokret pravi "Rani mraz", a zbog pesme "Računajte na nas" dobija zvanje "Titovog omladinca". Sa Miloševićevim režimom otvoreno se nije slagao, zbog čega je "skinut" sa državne televizije, na koju su, kako sam u šali kaže, "zaboravili da ga vrate". Poslednjih dana NATO bombardovanja, zbog porodičnih razloga Slovenija mu postaje drugi dom, a mediji navode da je, navodno, uzeo slovenačko državljanstvo. Od politike se držao podalje sve do 2008, kad je na predsedničkim izborima podržao Borisa Tadića i učestvovao u njegovoj predizbornoj kampanji.

Đorđe Balašević (1953) iza sebe ima 36 godina solističke karijere, 14 albuma, antologijske ljubavne i druge pesme, koncerte, deset filmova i TV serija u kojima je glumio i pisao muziku, dva romana, kolumne u Radio TV reviji, a bio je i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice.

povezane vesti

Majkl Volf: Vatra i bes

1

Piše: Marija Krtinić

Džastin Getlin: Baksuz

0

Piše: Milica Radenković

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vlada

11. januar 2018.

Đole traži svetlost na kraju tunela. Podržimo ga!

Vlado

11. januar 2018.

Ako ovo puste na radiju, onda bi trebalo pustati i ostale patriotske pesme.

veka

11. januar 2018.

sve je ovo obična farsa

Praziluk zemlja!

11. januar 2018.

A sve četničke pesme Radiše možete da poručite na radiju Moravski plićak!

Siniša Škarica

12. januar 2018.

Da li je to onaj što je u Narodnom pozorištu besplatno priredio koncert za članove Otpora?

luka

12. januar 2018.

Jadna je vlast koja se i pesme plaši .