Đorđe Balašević: Muke sa dnom 1Foto: Miroslav Dragojević

Suptilna zabrana najnovijeg hita „Dno dna“ jednog od najvećih kantautora na prostoru bivše SFR Jugoslavije Đorđa Balaševića, sudeći prema objašnjenjima zbog čega je nema na radio-stanicama, iako na društvenim mrežama beleži milionske posete, ide na dušu imaginarnom strahu vlasnika i urednika.

Jedino niko ne kaže odakle tolika prpa u zemlji Srbiji, čija vlast, a odskoro i pojedini medijski poslenici, tvrde da cenzure i pritisaka nema, već je sve stvar „glave“ i „petlje“ odgovornih ljudi u samim medijima. Dok se ne utvrdi šta se to širi Srbijom, orijentir bi mogla da bude afrička izreka do koje sam Đorđe Balašević drži – „pametan čovek se stidi, a glup plaši“. On je već pojasnio da „pesma ‘Dno dna’ nije konkretno upućena sadašnjem premijeru, napisana je pre dve godine“, a da je problem što su se „pojedinci prepoznali u ovoj politički angažovanoj numeri“.

Igre sa ovim hitom, koji je vlast iskoristila za sopstveni marketing, nisu prvi Balaševićev susret sa naprednjačkom tehnologijom vladanja. Krajem jula 2015. odlukom novosadskih komunalaca nekoliko decenija stari brestovi, koje je „panonski mornar“ ispred kuće zasadio svojoj supruzi, prošli su kao bagrenje, čije je lomljenje u njegovoj čuvenoj pesmi 1986. podiglo tadašnje političke i druge duhove.

Đorđe Balašević, Novosađanin koji je želeo je da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi. Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja. Studije geografije nikada nije završio, opredelio se za muziku. Vickasti hit „U razdeljak te ljubim“ njegove prve grupe „Žetva“ sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera. Sa članovima grupe Suncokret pravi „Rani mraz“, a zbog pesme „Računajte na nas“ dobija zvanje „Titovog omladinca“. Sa Miloševićevim režimom otvoreno se nije slagao, zbog čega je „skinut“ sa državne televizije, na koju su, kako sam u šali kaže, „zaboravili da ga vrate“. Poslednjih dana NATO bombardovanja, zbog porodičnih razloga Slovenija mu postaje drugi dom, a mediji navode da je, navodno, uzeo slovenačko državljanstvo. Od politike se držao podalje sve do 2008, kad je na predsedničkim izborima podržao Borisa Tadića i učestvovao u njegovoj predizbornoj kampanji.

Đorđe Balašević (1953) iza sebe ima 36 godina solističke karijere, 14 albuma, antologijske ljubavne i druge pesme, koncerte, deset filmova i TV serija u kojima je glumio i pisao muziku, dva romana, kolumne u Radio TV reviji, a bio je i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari