Suzana Vasiljević: Šefova savetnica 1Foto: Twitter

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević retko se oglašava u medijima, ali se poslednjih dana zbog svojih izjava našla među glavnim vestima jer je ušla u polemiku sa jednim od najvećih novinarskih udruženja u Srbiji.

Savetnici Aleksandra Vučića (sada kao predsednika, a prethodno i kao premijera i ministra odbrane) zasmetala je vest da je Evropska federacija novinara zatražila sastanak sa premijerkom, u okviru svoje posete Srbiji naredne sedmice na poziv NUNS, a ne sa predsednikom države. Nakon njenog pisma dogovoren je sastanak Vučića sa EFJ, a polemika sa NUNS je nastavljena.

Prethodno, Vasiljević se poslednji put oglasila u julu kada je povodom pisanja medija potvrdila da je zvala direktora programa N1 Jugoslava Ćosića sa molbom da ne objavljuje snimak sa Parade ponosa kada je pretučen Andrej Vučić. Ona je tada objasnila da „to nije bio pritisak“, već „drugarska molba da bi mogli da pripreme Andrejevu majku i dete“.

Vasiljević je savetnica Vučića od 2012, a kako je rekla nedavno za Alo, saradnja je počela tako što ju je on na engleskom upitao: „Do you want to work for me?“ U Vladi je počela da radi još 2004. u vreme Vojislava Koštunice, a potom je bila savetnica Ivice Dačića u MUP-u. Nakon raskida saradnje sa njim, o čijim su razlozima tabloidi pisali razne spekulacije, kratko vreme radila je u preduzeću Srbijašume.

Rođena je 1968. godine. Završila je 12. beogradsku gimnaziju, a studirala novinarstvo i germanistiku u Berlinu i filmsku i televizijsku kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U njenoj zvaničnoj biografiji navodi se da je radila za BBC, nemačku televiziju ARD i austrijsku ORF, kao i za Jutel. Za BBC je radila dokumentarni program – seriju „Umiranje Jugoslavije“, „Pad Miloševića“ i više od 40 dokumentarnih filmova za BBC. Dobitnica je „Zlatne masline“ za režiju na televizijskom festivalu u Baru 2005. za film „Srebrenička sećanja“.

Suzana Vasiljević, kako se navodi u njenoj imovinskoj karti, vozi mini moris, kao savetnica prima platu od 76.000 dinara, kao članica NO Politike a.d. 120.000, dok kao članica NO Er Srbije ne prima naknadu.

U kabinetu Vučića važi za predstavnika građanskog sektora, a tako je i šef predstavlja u javnosti. Za šefa, kako zove Vučića, nedavno je rekla da je „težak i zahtevan“, da se često ne slažu, ali da je dobar čovek.

Jede zdravu hranu i voli da nosi kreacije domaćih modnih kreatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari