Šinzo Abe: Pragmatični Japanac 1Foto: EPA-EFE/TOM KALNINS

Japanski premijer Šinzo Abe posetiće danas Srbiju, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

Abe, koji ima reputaciju pragmatičnog političara, u Beograd stiže u okviru evropske turneje, započete 12. januara, a dovodi i delegaciju privrednika, što se smatra izuzetno značajnim, budući da je Srbija zainteresovana za japanske investicije u brojnim segmentima – automobilskoj, hemijskoj, farmaceutskoj i IT industriji, kao i za ulaganja u oblasti poljoprivrede, ekonomije i turizma.

Abe je pripadnik treće generacije moćne političke „dinastije“ u Japanu – njegov deda Nobusuke Kiši bio je član vlade u Tokiju tokom Drugog svetskog rata, hapšen je zbog ratnih zločina, ali nikada nije optužen, a nakon rata postao je premijer i saveznik Amerikanaca, pa je igrao golf sa američkim predsednikom Dvajtom Ajzenhauerom. U februaru prošle godine aktuelni premijer Japana je nastavio porodičnu tradiciju – odigrao je partiju golfa sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Abeov otac, Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana, a nakon njegove smrti Šinzo ga je zamenio u parlamentu.

Abe se svim silama borio za premijersku funkciju, što mu je pošlo za rukom 2006, kada je sa 52 godine postao najmlađi premijer u „Zemlji izlazećeg sunca“. Na kormilu vlade zadržao se kraće od 12 meseci. Ostavku je podneo zbog pada popularnosti i skandala i gafova članova njegovog kabineta. Na vlast se vratio 2012, a reizabran je oktobra 2017. Ekonomski kurs Japana postao je poznat kao „Abenomiks“, što predstavlja niz monetarnih, fiskalnih i strukturalnih reformskih mera. Pored odličnih odnosa sa Trampom, japanski premijer je blizak i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, o čemu govori i podatak da su njih dvojica nagovestili da će uskoro biti potpisan mirovni sporazum, kojim bi i zvanično bilo okončano neprijateljstvo Japanaca i Rusa iz Drugog svetskog rata.

Šinzo Abe je rođen 21. septembra 1954. godine u Nagatu. Njegova supruga Akie je ćerka poznatog biznismena. Voli da je jede sladoled, korejski roštilj, lubenicu i „miso“ supu. U slobodno vreme neretko zapeva korejske folk numere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari