Site name

KLASICI

Masarikova i staljinistička Čehoslovačka

Knjiga Gorak svet Jozefa Škvoreckog pojavila se nedavno u izdanju Službenog glasnika, u prevodu Svetozara i Aleksandra Ilića.

Piše: K. G. D.

10. septembar 2017. 16:00

Jozef Škvorecki, klasik savremene češke književnosti, odavno je osvojio simpatije čitalaca u nekadašnjoj Jugoslaviji. Gotovo sva njegova značajna književna dela su kod nas bila prevođena i objavljivana. Škvorecki je majstor karakterizacije likova, dijaloga i paradoksalnih situacija; u središtu pripovedanja uvek se nalazi značajan psihološki, etički i društveni problem, uobličen prividno lako i nenaglašeno. Kao briljantni stilist, rado i vešto se igra govornim jezikom i nemilosrdno se podsmeva tupim frazama političkog i malograđanskog govora, što ovim pričama daje specifičan šarm.

Pripovetke iz knjige Gorak svet podeljene su u dva dela. U prvom delu nalazimo odsjaje života u demokratskoj Masarikovoj Čehoslovačkoj, razorenoj nemačkom okupacijom i nasiljem nacionalsocijalističke ideologije - svet raznih ukusa koji je odjednom postao gorak za češke demokrate i rodoljube, a tragičan za rase osuđene na istrebljenje, pre svega Jevreje, dok je u drugom delu knjige reč uglavnom o pripovetkama iz razdoblja vladavine staljinističkog socijalizma u Čehoslovačkoj.

 

povezane vesti

Neophodno znanje za obrazovnu praksu

0

Piše: Gordana Zindović Vukadinović

Pedeset, ali baš imena

0

Piše: B. Andrejić

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.