Site name

(NE)DODIRLJIVO

O odnosu majke i ćerke

Roman Vedrane Rudan "Dabogda te majka rodila" od nedavno je dostupan čitaocima u Srbiji, zahvaljujući beogradskoj "Laguni".

Piše: K. L. D.

30. septembar 2017. 21:00

Prvi put objavljen 2010, ovaj roman još jednom je skandalizovao javnost preispitivanjem svega što nam se čini nedodirljivo i sveto. Ovoga puta to je glorifikovana figura Majke. U ovom romanu autorka raspravlja o odnosu ćerke i majke - satanizuje oca, prikazuje ga kao silovatelja ćerke, a majku kao letargičnu, koja ne mari za svojim detetom. Protagonistkinja knjige, svojevrsni autorkin alter ego, jeste žena koja živi u srećnom braku, vodi uspešan posao, ima ćerku koju voli i koja tu njenu ljubav iskreno uzvraća. Dakle, reč je o zreloj osobi čija je realnost stabilna, mirna i ugodna, ali koja ipak, i u šezdesetoj godini, nije u stanju da razreši osnovnu dilemu i pitanje koje je prati tokom celog njenog odrastanja i života. Miris oca-silovatelja dobro joj je poznat - on zaudara na beli luk i bilo vino. Ali koji je to, dođavola, miris majke - miris hladne, neangažovane majke koju protagonistkinja istovremeno i voli i mrzi, i koja svoje poslednje dane provodi u skupom staračkom domu, izbezumljujući i porodicu i osoblje neprestanim žalbama na fantomske bolove u kostima?

Odgovor na ovo neobično, bolno pitanje i s�m je neobičan.

Roman "Dabogda te majka rodila" biće objavljen i u SAD sledeće godine, a Tanja Mandić Rigonat je 2012. knjigu pretočila u predstavu istoimenog naziva.

povezane vesti

Nagrada "Dušan Vasiljev"

0

Piše: K. K. D.

Svet nastaje kad se Bog umori

0

Piše: Olga Tokarčuk

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.