Site name

HOROR

13 pilula užasa koje ne treba uzimati pre spavanja

Neposredno pred 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, izdavačka kuća McMillan objavila je zbirku kratke proze Reja Bredberija, koja predstavlja izbor od trinaest priča iz njegove zbirke, a ujedno i prve knjige, Mračni karneval/Dark Carnival, objavljene oktobra 1947. u izdanju Arkham House.

Piše: D. Igrošanac

03. decembar 2017. 20:00

13 pilula užasa koje ne treba uzimati pre spavanja

Prvobitno planirano da nosi naslov Mali ubica, na preporuku Bredberijevih agenata, ovo srpsko izdanje dobilo je sadašnji naziv, budući da je svih trinaest priča prvobitno objavljeno u zbirci Mračni karneval.

Bredberija, koji je jednom sebe opisao kao kvazikumče Edgara Alana Poa, tokom cele spisateljske karijere su opsedale teme poput smrti, usamljenosti, starosti, straha od nepoznatog i drugačijeg, ali i odnosa između roditelja i dece, supružnika, prijatelja, kao i čovekove čežnje da sačuva večno dete u sebi. Te teme se obrađuju i u pričama iz ove zbirke. U priči Noć, autor moćno i upečatljivo opisuje dečakov prvi susret s nepoznatim, dok je Mali ubica zlokobna priča o strahu majke od sopstvene bebe. Gomila govori o čudnim grupama ljudi koje se stalno okupljaju na mestima nesreća, a, nešto duža, priča Sledeći smeštena je u malo poznat ambijent kulta mrtvih u Meksiku (nastala je kao rezultat autorovog iskustva prilikom posete čuvenom muzeju mumija u Guanahuatu). Čupavac iz kutije prikazuje, na neobičan način, surovu roditeljsku manipulaciju poverenjem nevinog i neiskusnog deteta, dok ostale priče dotiču teme patnje za davnašnjom neostvarenom ljubavlju (Jezero i Rezervoar), osvete zbog ponižavanja (Pogrebnik i Nasmešeni ljudi) i strašnih posledica nadmenosti (Hajde da se igramo otrova). Sve one odražavaju Bredberijev osoben pripovedački dar i umešnost stvaranja psihološke horor atmosfere, noseći duboku filozofsku poruku o prolaznosti života i uzaludnosti pokušaja da se sve drži pod kontrolom i upinjanja da se pobegne od neumitnog.

Mnoge od ovih priča su i ekranizovane u čuvenom serijalu Pozorište Reja Bredberija, koji je bio emitovan i na ovdašnjim prostorima. Dodajmo da će, kao i roman Nešto zlo ovamo ide, i ova zbirka priča očarati sve čitaoce, a posebno ljubitelje jedinstvenog i neponovljivog Bredberijevog stila.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.