Site name

Vučić i Šapić

Jednom mi je, o famoznom "Svetoandrejskom saboru" antimiloševićevaca u Budimpešti, prijatelj koji je tamo dugo živeo (neka je laka zemlja toj "legendi", Ž. Cukiću) pomagao da se snađem.

8

Piše: Božidar Andrejić

17. decembar 2017. 21:00

Vučić i Šapić

Foto: Predrag Mitić

Nisam znao gde je upravo iseljena prodavnica na čijim je vratima nešto bilo napisano flomasterom.

Žika, svet je mali, koji je slučajno naišao obratio se jednoj devojci iz susedne radnje, jer na ceduljici na vratima nije bilo nove adrese. Razgovor se kanda odužio i u šali sam pitao druga da li se on to udvarao. Objasnio mi je da što jezik, što vaspitanje i pristojnost nalažu da on recimo kaže - izvinite, draga mlada damo koju ne poznajem, ali sam nameran da vas pitam da li biste možda mogli da mi objasnite... A ona u sličnom maniru i još duže ulazi u formu upoznavanja, pa tek onda - objašnjenje.

Možda se šalio, ali imao sam razloge da poverujem Žiki o tom "zaobilaznom obraćanju". Makar i zato da u ovom tekstu "namestim" jedan kontra vic: Kako Leskovčanin kaže "zaista Vam se čudim što i pored nekoliko upozorenja Vi i dalje insistirate na tom stavu". Leskovčanin to isto kaže sa - te ga pa! (Eto njega, ponovo!)

Ova dva pričuljka čija oprečnost povlači jasnu crtu između, reći ćemo - pristojnosti i banalnosti - setio sam se onomad čitajući odgovor Aleksandra Šapića na optužbe Aleksandra Vučića. Dobar deo medija je naglasio da je ovaj drugi to verbalno nasilje izrekao kao - predsednik SNS.

Priču valjda znate, Vučić je pijačarski opanjkavao Đilasa, onda i Šapića, kao njegovog "pomagača" koji je "za račun Đilasa tukao ljude. Sećam se toga u Ralji". (Hic Ralja, hic salta!)

Šapić, pak, odgovara: "Jako mi je žao što je očigledno neko predsedniku ozbiljno podmetnuo i dao mu dezinformaciju, čime ga je doveo u situaciju da izgovori jednu zaista veliku neistinu. Niti sam bilo koga tukao, niti na bilo koji način ugrožavao bilo koga u naselju Ralja u opštini Sopot."

Politički bi se reklo - predsednik Srbije, svega pa i SNS, opet iskače iz ustavne uloge i iznosi paušalne optužbe (ne)dokazive samo u pravosudnim institucijama. A Šapić okolišno i ne bez oportunizma i pragmatizma, gotovo žali što je predsednik obmanut, pa nastavlja da obmanjuje. Sa onom "šifrom" o Titu - da je Stari to znao on bi našao prav(ičn)o rešenje, nego ga lažu oni oko njega.

Ali nas ovde zanima ona crta. Provalija između banalnosti (zla) i pristojnosti utoliko je dublja što ovo prvo zastupa najodgovorniji u zemlji, istovremeno nam puneći uši mantrom da hoće (On!?) da napravi od Srbije pristojnu zemlju.

Najkraće - ovaj šamara, a ovaj hoće da ga šarmira. Mekoćom i finoćom na beskrupuloznost pod štitom moći! Šapatom na (o)bes(t). DŽentlmen na džibera - Would You be so kind, please, i zamoli saradnike da te ne lažu, kako ne bi govorio neistine. I je l' Ralja neistina ili laž?

A da, Tito: zamislite njega čijim državništvom ovi naši žele da se potkuju "pa i oni digli noge" - kako javno "radiomileviše" o nekoj seoskoj tuči. Makar i istinitoj.

povezane vesti

Žaba u lancima

3

Piše: Božidar Andrejić

Otrov u bunaru

4

Piše: Božidar Andrejić

(Pretežno) srpski Bog

2

Piše: Božidar Andrejić

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Bojana

17. decembar 2017.

Господине, ви неког из ДСа, сада као није, представљате као уштивог и финог? За мене су они лоши ђаци и лењи сељаци и лопурде, а изигравају неке величиневрле интелектуалце! Мени лично су живот уништили својом бахатошћу и самовољом. Вучић, како год вама изгледа, има душу, а ти твоји су бездушници. Многи су на својој кожи осетили њихову" финоћу и учтивост!" Не можете их увеличати никако!

AA

18. decembar 2017.

Decu mozete voditi na casove pevanja na sever ili jug nasih stadiona a mozete i u muzicku skolu.Mozete ih upisati u likovne sekcije a mozete ih voditi da rade grafite.Mozete ih zamoliti da prokrce PUT u svojoj sobi a mozete i VIKATI na njih.Mozete biti iskreni prema njima a mozete ih i lagati.Mozete od njih napraviti Sapice a mozete i Vucice.Sve je do nas.

GajbexG

18. decembar 2017.

Zanimljiv tekst nema sta.

Ivona

18. decembar 2017.

Uzalud vam trud sviraci. Dzaba velicate te vase zlikovce iz DS - a, narod je itekako na svojoj kozi osetio njihovu samozivost, ali kako kazu "nicija nije do zemlje gorela", pa su tako i oni doziveli debakl od kog ni dan, danas ne mogu da se oporave.

Sara

18. decembar 2017.

Ja smatram da taj DS nije doneo nista dobro nazalost i ne sme niko da pravi bajnu sliku od njih, kako god kome izgledalo sada je stanje mnogo bolje a adugo je trebalo da se poprave njihove greske.

Milica Marić

18. decembar 2017.

Ta vaša finoća i uglađenost koju veličate izašla je običnim ljudima na nos,običnim prostim jezikom rečeno. Bolje direktan i konkretan odgovor nego kulturno zamajavanje.

Jovana Simic

18. decembar 2017.

Udruzeni Sapic i Djilas nista dobro nisu doneli nasoj zemlji, sta su sve radili i kako su se ponasali treba da ih bude sramota i to ogromna.

bole

18. decembar 2017.

Posle citanja ovakvih tekstova, uvek mi padne na pamet pesma koju smo jos u osnovnoj skoli morali znati napamet: "Cigo hvali svoga konja". Sad mi je jasno i zasto. Elem, ono sto se trenutno desava u DS-u (pa i celoj opoziciji) ne mogu okarakterisati drugacije nego "ciganija", hvalospevi opoziciji u ovom tekstu u mnogome nadilaze one Cigine o svom konju. Jedno je izvesno, srpska javnost vec odavno ne skida naocale pa opozicionu pricu nece pazariti na izbornoj pijaci, bez obzira da li je, vec pomenutom "konju" (trojanskom ili kakvon drugom, nebitno) pokisao samo rep!