Site name

MAGNUM OPUS

Moderni klasik

Remek-delo Alvara Mutisa (Bogota, 1923 - Meksiko Siti, 2013), "Pustolovine i nedaće Makrola Osmatrača", pojavilo se nedavno u izdanju "IPC Media", u prevodu dr Dragane Bajić i dr Bojane Kovačević Petrović.

Piše: K. I. D.

24. decembar 2017. 12:00

Moderni klasik

Reč je o Mutisovom "magnum opusu" i, po rečima dvostrukog dobitnika "Pulicerove nagrade" Džona Apdajka, knjizi "koja ima svu težinu i ozbiljnost modernog klasika". Za nju je autoru 2002. dodeljena Međunarodna nagrada "Nojštat" ("američki Nobel") i danas se smatra jednim od remek-dela hispanoameričke književnosti.

Reč je o ciklusu novela koje je Mutis objavljivao u periodu 1986-1993. (pojedinačno naslovljenih "Admiralov sneg", "Ilona dolazi s kišom", "Poslednje pristajanje tramp steamera", "Un bel morir", "Amirbar", "Abdul Bašur, čovek koji je sanjao brodove" i "Triptih "More i kopno""), u kojima se, po rečima nobelovca Marija Vargasa LJose, "u najboljoj tradiciji Konrada i drugih velikana avanturističkog romana" prate pustolovine direktno ili indirektno vezane za centralnu ličnost ciklusa - Makrola Osmatrača, inače protagoniste i autorovog pesničkog opusa - od kritičara okarakterisanog kao bajronovska figura, Don Kihot novog vremena, čak i kao svojevrsna replika Sofoklovog Edipa ili Eve Lune Isabel Aljende, pa i kao Odisej bez Itake.

povezane vesti

Neophodno znanje za obrazovnu praksu

0

Piše: Gordana Zindović Vukadinović

Pedeset, ali baš imena

0

Piše: B. Andrejić

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.