Site name

PRVENAC

Na ivici žileta

Roman prvenac, "Bludni dani kuratog DŽonija" Filipa Grujića, koji svojom svežinom i poetskim jezikom čitaoce vodi na neobično književno putovanje, pojavio se nedavno u izdanju beogradske kuće "Samizdat B92".

Piše: K. S. D.

07. januar 2018. 12:00

Na ivici žileta

Glavni junak je u potrazi za ocem kog je davno, kako sam kaže, "izgubio u pisoarima džez klubova" - otac je mističan, neuhvatljiv, u isto vreme privlačan i zastrašujuć - upravo onakav kakav je DŽoni za nas, čitaoce romana.

DŽoni je moderan tragički junak, nalik junacima iz romantičarskih romana 19. veka, oštrouman, uobražen, nadmen, razmetljiv, i stalno na ivici žileta u realnom svetu. NJegovo burno putovanje na relaciji Beč - Geteborg - Varšava - Nirnberg - Beograd puno je aluzija na odnos istoka i zapada, uzvišenog i niskog, prljavog i čistog, naših posrnuća i pseudopodviga, a ovaj tragički junak zapravo je personifikacija Srbije: on je i "enfant terrible" i mitoman, čovek koji slepo uzdiže sebe nesvestan svojih nedostataka, nespreman da prihvati realnost do samog kraja svoje pustolovine.

Ovaj neobičan roman koji se čita u jednom dahu, ispričan kroz narativnu perspektivu glavnog junaka, aludira kritički na stvarnost moralnom strukturom ličnosti svog protagoniste, a književni postupak i stil Filipa Grujića u duhu su nezaboravnih dela Dragoslava Mihailovića.

Filip Grujić (1995) rođen je u Novom Sadu. Student je četvrte godine dramaturgije na "Fakultetu dramskih umetnosti" u Beogradu. Radio je kao dramaturg i scenarista na nekoliko projekata. U autorskim bendovima "Plastic Trees" i "Fusion" svirao je bas gitaru. Živi i radi u Beogradu.

povezane vesti

Stoto strano izdanje

0

Piše: J. T.

Neophodno znanje za obrazovnu praksu

0

Piše: Gordana Zindović Vukadinović

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.