Site name

Vujović: Stezanje kaiša kontraproduktivno

Ministar finansija Dušan Vujović izajavio je danas da bi dalje stezanje kaiša moglo da bude kontraproduktivno.

23

Piše: FoNet

Beograd 04. decembar 2016. 14:32

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vujović je ovo izjavio na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije, na kojoj je razmatran Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu.

"Smatram da smo postigli mnogo. Dalje stezanje bi moglo da bude kontraproduktivno. Nalazimo se na dobrom putu da dođemo do održivog nivoa i fiskalnog i javnog duga ako nastavimo ovom dinamikom. Dalje stezanje i prelaženje u suficit ovako definisanog budžeta bilo bi traženje preambicioznih ciljeva koji bi možda mogli da deluju restriktivno na očekivani privredni rast", istakao je Vujović na sednici Odbora koja je trajala tri sata. On je rekao da budžet koji se predlaže parlamentu na razmatranje ima najmanji deficit od 2001. godine.

"To ne znači da smo izašli iz svih problema, to samo znači da smo dosada ostvarili mnogo više nego što smo planirali, da smo u ovoj godini ostvarili deficit koji je za milijardu evra manji od onog koji smo planirali", istakao je Vujović i dodao da sve ovo gleda svet i da nam odaju priznanje. "Uvek postoji đevrek i rupa. Predlažem da makar u ovom budžetskom ciklusu gledamo malo na đevrek", rekao je Vujović.

Vujović je, odgovarajući na primedbe opozicionih poslanika da su probijeni rokovi za usvajanje budžeta, rekao da je ove godine bilo kašnjenja zbog objektivnih okolnosti, i najavio da će sledeće godine biti poštovani rokovi.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović tražio je da se sednica Odbora odloži zbog kršenja Poslovnika i grešaka u budžetu i istakao da Vlada Srbije kasni sa Predlogom budžeta više od mesec dana. On je rekao da je Predlog budžeta za 2017.godinu dostavljen poslanicima u petak uveče, a već za nedelju u 10 sati je zakazana sednica nadležnog Odbora, a za 15 sati sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati budžet.

Radulović je rekao i da poziv za sednicu Odbora poslanici nisu dobili napismeno, već sui m slate sms poruke, koju je on dobio juče u 16,04. On je rekao da je sednica Skupštine Srbije zakazana za danas u 15 časova samo sa jednim ciljem, a to je da se spreči opozicija da dostavi kvalitetne amandmane jer za to nema vremena. Radulović je rekao da se u Predlogu zakona o budžetu ne slažu brojevi i ocenio da je to javašluk koji ne sme da se toleriše i predložio da se zakon "vrati Vladi na ponovno sabiranje".

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da bez rasprave i usvajanja izveštaja o završnom računu za 2015. godinu ne može da se razmatra budžet za 2017. godinu.

Njegov stranački kolega Zoran Krasić rekao je da bi prdloženi budžet trebalo da se "vrati na doradu" da bi se ispravile greške i dodao da u njemu ima "velikih rupa i nejasnoća". Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić takođe je rekao da Poslovnik o radu nije ispoštovan. On je rekao da su poslanici imali jedan dan da analiziraju budžet koji ima više od 1300 strana i najavio da će poslanici ove stranke podneti niz amandmana. Ćirić je podsetio da je DS predložila da svaka Vlada ima obavezu da uz budžet predloži i set mera za usklađivanje visine javnog duga.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije usvojio je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu, prateće zakone i odluke.

Usvojen je i amandman Odbora kojim je predviđeno da predloženi budžet Skupštine Srbije za 2017.godinu bude manji za 400 miliona dinara, tako da će biti manje sredstava za kapitalno održavanje zgrade, putovanja poslanika, za potrebe Republičke izborne komisije. Predlogom zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092,9 milijardi dinara, rashodi od 1.162 milijardi i fiskalni deficit od 69,1 milijardu dinara.

povezane vesti

komentari (23)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

posmatrač

04. decembar 2016.

Ali g-dine ministre vi ne treba da javno analizirate ono što treba da uradite. Radite, a vreme i narod na izborima će dati svoj sud o tome koliko su zadovoljni rezultatima vašeg rada.

Gizika

04. decembar 2016.

POvecanje potrosnje i veci obim proizvodnje doprinosi boljem statusu gradjana to je neosporno...

Ilija Lakić

04. decembar 2016.

Cilj stabinlnosti javnog ruga je postignut, mislim da je došlo vreme da se razmišlja o razvojnom budžetu.

Dalibor

04. decembar 2016.

Bitno je da su rezultati pozitivni, na tome se i radilo. Krece se uzlaznom putanjom i to je bitno

LUKA

04. decembar 2016.

Srbija je zaradila da moze malo i popustiti mere stednje.

buba

04. decembar 2016.

Nemamo vremena za kontru,idemo samo napred .

felip

04. decembar 2016.

U Srbiji se stekli uslovi da se bolje zivi .

Anja

04. decembar 2016.

Pa kad je tako pametan,sto on nesto ne predlozi,da li je dobro ili ne,to niko ne pita,zato sto je takva situacija u zemlji,da je.jedino resenje stezanje kaisa!

Vaso

04. decembar 2016.

Mere stednje vucemo vec par godina sve zbog propalih godina Tadiceve politike.

Filip

04. decembar 2016.

Konačno neka pametna i od ministra finansija, jer ne mogu siromašni gradjani da napune budžet .

Darko

04. decembar 2016.

Sa ovako sacinjenim budzetom nema razbacivanja vec se ocekuje veliki rad svih na pronalazenju novih izvora prihoda sto i jeste jedan od kljucnih faktora razvoja i napredka. Podrzavam ovakav budzet i cestitam vladi na najmanjem deficitu u budzetu u postojanju zemlje.

Mikica

04. decembar 2016.

Polako mozemo popustati kais...

Boki

04. decembar 2016.

Samo stednjom mozemo da stanemo na zdrave noge.

Vasa

04. decembar 2016.

Da se nije stegao kais ne bi bilo suficita.

Antidot

04. decembar 2016.

Jedno je procena, a drugo je stvarnost. Uticajni faktori su međusobno suprotstavljeni. Logika govori da pojačana javna potrošnja bazirana na kreditnim zaduženjima, direktno doprinosi budžetu ovako ili onako, zahvaljujući višestrukom oporezivanju svega što je predmet javne potrošnje. Mada su trenutni efekti po punjenje budžeta više nego očigledni, dugoročno ti efekti počinju predstavljati težak balast koji umanjuje očekivani rast . Vujović s pravom o tome i govori, gde se takva zamka može izbeći preciznim doziranjem. Budžetski deficit će se smanjti povećanjem proizvodnje i usluga, sa akcentom na vlastite proizvodnje, gde svoje mesto u zarađenom posebno posebno čine državna preduzaća koja su pod kontrolom države. Po pravilu ona pretstavljaju najveće gubitaše i balast drušrvu. Reorganizacija i ulaganja u takva preduzeća, obično se svode na nužno trenuno rešenje u vidu privatizacije, što opet dovodi do opšteg opterećivanja stanovništva.. Vrzino kolo proisteklo iz nužde bogaćenja države, nestaće onog trenutka kada ta i takva preduzeća postanu rentabilna, preuzimajući odgovornost za punjenje budžeta. Takva je praksa u većini zemalja, gde delatnosti od strateškog značaja po državu. čine osnov stabilnosti društva..

TheRiddler

04. decembar 2016.

Stvarno mislim da stezanje kaisa vise nije potrebno. Gradjani su stvarno stedeli maksimalno i vreme je da malo uzivamo u tim plodovima stednje i boljem zivotu.

Jadno!

04. decembar 2016.

I ovde botovi drmaju!

Katarina Janic

04. decembar 2016.

Ono sto povecava BDP jesu reforme, mere stednje i inostrane investicije..

Olja

04. decembar 2016.

I ovo što si radili od 2012. je kontraproduktivno i unazadilo je Srbiju. Možda i trajno.

vitez

05. decembar 2016.

Jeste, jeste, zato vi trošite nemilice, a narod i da hoće nema.

slucajni citalac

05. decembar 2016.

Otkuda da bas nas zadesi ova tuga zvana Vujovic?

dipl. agronom

05. decembar 2016.

Mi stežemo kaiš a mnogi nose hozentregere!!!E sada,se vraćamo na reformske predloge po Dinkiću.Jedva čekam euforiju sa ekonomskog kopaoničkog foruma.A stižu i pozitivivne ocene sa Mokrogorske ekonomske visoravni!!!

Dusan Spasic

05. decembar 2016.

Budzet 2017. definitivno ne kasni u decembru 2016. i zato ne treba da se lomi preko kolena. Ne znam zasto se proizvodi uvek ta tenzija kao da je namera Vlade da ponizava opoziciju. Zasto se ne da vremena do polovine decembra da bi amandmani bili podneti i eventualno posle proucavanja neki i prihvaceni. Osim toga kad se analiziraju javne sluzbe onda se hvali povecanje plata koje je osmostruko vece od povecanja penzija ali samo u prvom slucaju se istice povecanje potrosnje kao da penzioneri, kjih ima duplo vise od cinovnika, ne trose