Site name

Autorski tekst bivšeg šefa diplomatije Srbije za Danas o slabostima i zloupotrebama bezbednosne politike

Naša vlast nije sposobna da zaštiti zemlju

Bezbednosna situacija u svetu, ali i u našem okruženju, dramatično se pogoršava u poslednjih nekoliko godina.

63

Piše: Vuk Jeremić

06. januar 2017. 14:30

Foto:Fonet Nenad Đorđević

Te nove realnosti moramo biti svesni i za nju adekvatno pripremljeni. Aktuelna vlast u Srbiji, nažalost, ne odaje utisak neophodne pripravnosti.

Urušavanje i radikalizacija Bliskog istoka već nekoliko godina unazad proizvodi direktne posledice po Evropu, što se na Balkanu, kao najkraćoj sponi između Levanta i Starog kontinenta, prilično jasno oseća. Ukoliko zažmurimo, ta stvarnost neće nestati.

Rat u Siriji je pokrenuo masovne migracije tamošnjeg stanovništva, pa je u našem regionu u poslednje dve godine zabeleženo preko milion i po nelegalnih prelazaka državnih granica. Bilo bi naivno misliti da to ne donosi nove bezbednosne i društvene izazove, pogotovo imajući u vidu karakter sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, umesto ozbiljne rasprave o migrantskoj krizi u javnosti i Narodnoj skupštini, bili smo svedoci toga da jedan čovek sam donosi nekonzistentne odluke, u očiglednoj nameri da stekne ličnu naklonost pojedinih evropskih državnika. Srbija je time ostavila utisak da se u potpunosti rukovodi političkom voljom drugih, što je neodgovorno i štetno.

Migracije nisu jedini novi izazov. Neke od teritorija u regionu su u samom evropskom vrhu po odzivu stanovništva na takozvani džihad. To ne samo da nameće pitanje delovanja tih pojedinaca po povratku sa Bliskog istoka na Balkan, već i povećava opasnost od davanja naloga "spavačima" za terorističko delovanje u našim krajevima. Pre samo dva meseca više pripadnika takozvane Islamske države je uhapšeno na teritoriji Kosova i Metohije pod sumnjom da su primajući instrukcije iz Sirije spremali udare na Balkanu. Da ne bude zabune, govorim ovde o ekstremistima, a ne običnim građanima islamske veroispovesti koji su zapravo njihova najčešća meta i čija ljudska prava i bezbednost moraju biti u potpunosti zaštićeni.

U svakoj funkcionalnoj demokratskoj državi ova tema bi bila predmet ozbiljne javne i stručne diskusije, kao i povod da se preispita aktuelna bezbednosna politika. Gotovo da nema evropske zemlje koja nije sa visokim stepenom društvenog konsenzusa odlučivala o merama za unapređenje kapaciteta države za reagovanje i zaštitu svojih građana, vodeći računa o očuvanju njihovog kvaliteta života i ljudskih prava.

Nažalost, u Srbiji je u ovoj oblasti, kao i u mnogim drugim, vidan trend gušenja svakog otvorenog dijaloga i urušavanja kapaciteta za smišljeno i plansko delovanje. Umesto toga, na delu je snažna personalizacija bezbednosne i spoljne politike. Procesi njihovih oblikovanja potpuno su izmešteni izvan institucija sistema, a sa samog državnog vrha se učestalo izriču međusobno oprečne ocene o stanju bezbednosti u našoj zemlji.

Umesto da jasno i odgovorno sagleda novi bezbednosni kontekst i istinski se založi za zaštitu nacije u takvim okolnostima, vlast se bavi izmišljanjem državnih udara i pozivanjem na obračun sa "unutrašnjim neprijateljem". Zašto? Zato što se širenjem straha i klime netrpeljivosti građani odvraćaju od postavljanja suštinskih pitanja, poput odgovornosti za aktivnu zloupotrebu i urušavanje bezbednosnog aparata.

Da li možemo verovati u spremnost i kapacitet vladajuće kaste u Srbiji da se ozbiljno bavi realnim bezbednosnim pretnjama, imajući u vidu njenu opsednutost političkim marketingom i učvršćivanjem unutrašnje kontrole nad sopstvenim građanima? Nemoguće je imati poverenje u poredak koji ne odgovara na pozive u vezi sa banditskim rušenjem objekata u centru Beograda pod okriljem noći, i u kome je javna tajna bliskost određenih pripadnika vlasti sa kriminalnim i navijačkim grupama. Isto važi i za pojedince na odgovornim položajima u sistemu bezbednosti koji su tu postavljeni isključivo po kriterijumu lične lojalnosti predsedniku svoje stranke. LJudi koji tu časno rade svoj posao su sve više marginalizovani, kao i poniženi činjenicom da im šefuju partijski vojnici i mezimice.

Iako su me u režimskim medijima i na društvenim mrežama agresivno napali da širim paniku, reći ću ono u šta najdublje verujem: naša upravljačka "elita" nije u stanju da razume nove spoljnopolitičke i bezbednosne izazove, niti ima sposobnost da efikasno zaštiti zemlju i građane u vanrednim situacijama - bilo da se radi o poplavama, nekontrolisanim migracijama, ili terorizmu.

Orkestrirana kampanja me neće odvratiti od toga da pokušam da doprinesem izgradnji jednog drugačijeg sistema, u kome će bezbednost biti tretirana kao najviše javno dobro, država kadra da kvalitetno reaguje na krizne okolnosti, a bezbednosni aparat unapređen i nedvosmisleno stavljen u funkciju javnog interesa.

*Autor je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj

povezane vesti

komentari (63)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Gabi

06. januar 2017.

Da neće možda dotični da se potrudi da nešto promeni? Što to nije učinio kada je mogao?

Martin

06. januar 2017.

Jeremić kao da priziva zlo, da nam se nešto loše dogodi, samo da bi bio u pravu.

Sanja Stojanov

06. januar 2017.

Srpska napredna stranka je jedina stranka koja može zaštiti ovu državu.

danijela danijela

06. januar 2017.

U ovoj zemlji treba da se konstantno pokušava da se doprinese izgradnji jednog drugačijeg sistema, ali sa ovom vlasti mislim da idemo u pravom smeru

blazasnazni

06. januar 2017.

Prvo, trenutna Vlada republike srbije se ne bavi kampanjom, a ni izbori nisu raspisani. Bavice se kad za to bude vreme, sada radi na poboljšanju svih sfera građana. Na kraju, ako Jeremić zna da se spremaju teroristički napadi na Srbiju, on je dužan da pomognme da do toga ne dođe.

Damir Radjen

06. januar 2017.

A zašto tako Jeremić misli? U Srbiji nema terorističkih napada i moja porodica i ja se osećamo bezbedno.

Tica

06. januar 2017.

Nasa zemlja ima sistem vlasti koji radi i sprovodi na adekvatan nacin sve sto je zakonom predvidjeno.

svetlanast.

06. januar 2017.

Nijedna vlast na svetu ne bi mogla da se bavi bezbednosnim pitanjima /ni bilo cime/ sto je u interesu gradjana, pa ni SNS vlast ako bi 5 /i slovima pet/ godina bila u predizbornoj kampanji, ako ima partijsko zaposljavanje /nestrucnih poltrona/, kontrolu medija i pravosudja. Kako narod kaze, u svakoj nesreci ima i srece. Nesreca SNS-a je SAVAMALA.Uvertira su lazi sa Beogradom na vodi i arapskim milijardama, sledece je greska sa gradjaninom Stefanovicem i kaznjavanje Nedeljnika NIN, a nastavak /nadajmo se i finale/, ako biraci budu pametni i glasaju u svom interesu i interesu buducnosti - bice predsednicki izbori, ma ko bio kandidat SNS-a. Dosta je bilo lazi i prevara. Ko ce biti kandidat demokratske opozicije - videcemo. Izbori jos nisu raspisani.

Fokusmedijus

06. januar 2017.

Upirati prst odgovornosti na aktuelnu vlast je krajnjnje liceremerstvo Vuka Jeremiča koji je i sam bio akter 12 godina pustošenja DS-a Srbije. Moralno ogledao ovde ne postoji, jedino samoživi poolitički karijerizam.

Dima

06. januar 2017.

Botovi jurisaju komentarima bez osnova, preruseni radikali su doveli drzavu do propasti. Uzmite se u pamet. Jeremic, Jankovic i Radulovic su nas spas.

Igman

06. januar 2017.

Gabi: On što je znao to je pokazao zajedno sa svojim kumom Tadićem. Daleko im bila lepa kuća.

natalija

06. januar 2017.

Da očekujem od Vuka Jeremića da će on da nas "spase" posle Slobinog samoubistva Srbije? Iz teksta se vidi i dalje vodi borbu s VETRENJAČAMA. Pa bio je ministar inostranih poslova tolike godine i šta bi! Da li smo se "spasli"? Ne, nego nastavili i dalje da propadamo! A zašto? Sistem ostao isti kao u doba komunizma: podobnost, monopoli, nedodirljiva vlast s jedne strane i sirotinja raja s druge strane. "Vlast" (staro-nova) za ništa ne odgovara, odgovornost je samo za sirotinju raju. A posledice? Neće naša deca da ostanu da žive u takvoj državi gde je narod poslednja rupa na svirali, gde umesto istinskih sloboda, odgovornosti, istinske konkurencije, postoje samo virtuelni mediji koji "čuvaju naš kolektivni identitet (ratom vojnim i ratovima u rukavicama)" , gde je umesto komunističkog manifesta sad biblija i badnjak, kandila i sveće... Zašto bi deca uopšte učila i želela da ostanu tu u takvom društvu? Gde je PODOBNOST (politička, nepotizam: pomoću koga je postao ministar i političar i tsl) VAŽNIJA od: znanje, dipolme, sposobnosti...

Slavko Ignjatović

06. januar 2017.

Hajmo o migracijama i emigrantima pošto Jeremić nije bio tu .Od Hana do Davenporta i mnogih drugih ustvrdili su da je Srbija jedina organizovano primala, pratila i puštala emihrante, e sada ko laže Jeremić ili zvaničnici EU.O drugim izazovima pa oni su tu deceniju ,od vehabija i mudžahedina u Pazaru pa što ih ne rešište Jeremiću.Ti razlozi koje si naveo ako ''''''''eksplodiraju'''''''' ode čitav svet, a tada malo ko može da se izvuče čitav, osim ako neznaš da se Srbiji nešto sprema.

Bogdan Urošević

06. januar 2017.

Od ispraznih akademskih govorancija nisi imao ništa ni u Njujorku.Ovo što si pobrojao su vanjsko politički - spoljni uticaji na koje naša zemlja teško da može da utiče.Da se čuvamo i kontrolišemo emigrante maksimalno jer je to za sada jedini vid te krize koja prolazi kroz zemlju, ostalo za sada ne utiče na nas.Globalni sukob sila,šta da radimo i kako da se zaštitimo od takvog rata , neuralnošću ,ako postoji u tom momentu ikakva zaštita, oD regionalnih provokacija i sukoba kao i unutrašnjih problema štitimo se jačanjem naših kapacitete,poslednji su 11 helikoptera za policiju i vojsku iz nemačke.Samo ti kasniš ko Janko na Kosovo ravno.

milojko22

06. januar 2017.

" Da li možemo verovati u spremnost i kapacitet vladajuće kaste u Srbiji da se ozbiljno bavi realnim bezbednosnim pretnjama, imajući u vidu njenu opsednutost političkim marketingom i učvršćivanjem unutrašnje kontrole nad sopstvenim građanima? Nemoguće je imati poverenje u poredak koji ne odgovara na pozive u vezi sa banditskim rušenjem objekata u centru Beograda pod okriljem noći, i u kome je javna tajna bliskost određenih pripadnika vlasti sa kriminalnim i navijačkim grupama. Isto važi i za pojedince na odgovornim položajima u sistemu bezbednosti koji su tu postavljeni isključivo po kriterijumu lične lojalnosti predsedniku svoje stranke. LJudi koji tu časno rade svoj posao su sve više marginalizovani, kao i poniženi činjenicom da im šefuju partijski vojnici i mezimice." Isto to je vazilo u vreme kad je Jeremic sa svojim razrednim drmao po Srbiji. Naravno, sad to ne valja jer on tj jeremic nije u ekipi koja "drma"

Maja

06. januar 2017.

A Jeremic je kao sposoban za tako nesto a vojni rok je sluzio civilno i to kod Tadica u kancelariji. Bolje mu je da se vrati tamo u Njujork.

Emerson, Lake i Palmer

06. januar 2017.

Dok narod shvati da o njemu trenutno odlucuje jedna izuzetno psihicki bolesna i nestabilna osoba,bice prekasno. Koliko je opasno po Srbiju da ima tako visokoj funkciji psihopatu, ne smemo ni zamisliti.Takozvani premijer je izuzetno tezak slucaj za psihijatriju. Kojoj drzavi je donelo ista dobro sa takvima na visokim funkcijama? Neka je Bog u pomoci Srbiji.

grobarko

06. januar 2017.

Padom polupismenih ljudi koji su trenutno na vlasti, sledi i njihova odgovornost, kako za veleizdaju, tako i za ekonomski sunovrat države. Sve što je g. Jeremić izneo je živa istina.

Sanja

06. januar 2017.

Jeremic se izgubio u vremenu i prostoru , od kako je izbacen iz UN .

Zoran Vujic, poznanik iz kraja

06. januar 2017.

Cinjenice - Jeremic je nezaposleno lice sa boravistima u Njujorku i Beogradu. Nema stalno zanimanje, poziv, ni radno mesto. Nije jasno sta je tacno radio prethodne 4,5 godine u Njujorku, sa kojim prihodima, u kom zvanju, radnom mestu, sa kojom vrstom boravisne vize ili pasosa. Nema NIJEDNU nostrifikovanu diplomu u Srbiji /zato sto je zavrsio samo visu skolu, a ne fakultet. O magistraturi nema ni govora, naravno/. Ima 42 godine zivota, a jedino radno mesto u zivotu mu je bilo ministar u vladi Tadica i Cvetkovica. Bio je aktivista SPS, pa DS, a sada nije jasno. Ima stan na Vracaru od 185 km2, kupljen preko Agrobanke, zbog cega krivicni postupak protiv njegovog kuma u toku /i to za kredit od 10 miliona evra/. Jeremic je poneo za dzeparac u Njujorku iz sprskog budzeta 7 miliona evra, zbog cega se cak i Djilas tada zgrozio. Kao ministar je obicno odsedao u hotelima od oko 1200 evra za noc, kao npr u Istanbulu. Od spoljnopolitickih uspeha, obezbedio je presudu Medj suda u Hagu da je nezavisnost Kosova legalna. Nista od nabrojanog nije misljenje, nego proverljive cinjenice /sve proveriti na internetu, a biografija koja kruzi je neistinita i pisao je njegov kabinet i on licno. Tamo se navodi kojesta, pa i da "govori nemacki" i da je "radio u Deutsche banci"/

max

06. januar 2017.

Jeremić preteruje, pa on nije ni vojsku služio a govori o zaštiti zemlje.

Ekser Jeremic

06. januar 2017.

Srbiji je potreban zadnji ekser u mrtvackom sanduku: Ja, Vuk Jeremic, ce da budem zadnji esker!

sar

06. januar 2017.

Tako je. Udri po ovoj nesposobnoj vlasti Jeremicu!

Tile

06. januar 2017.

U svemu si u pravu, pa sta!

Bosna0230

06. januar 2017.

Meni je ne verovatno da ljudi koji su za trajanje njihove vlasti,dozvolili pljačkaške privatizacije,jednostrano proglašenje države Kosovo,zadužili narod do besvesti... Sada najbolje znaju kako treba voditi državu i narod. Malo je ljigavo zar ne?

Petar B.

06. januar 2017.

Vrlo dobar tekst g. Jeremica, gde na vrlo suptilan ali jasan nacin pokazuje sav amaterizam, neznanje ali i nekompetenciju vlade i g. Vucica licno. Slusajuci g. Jeremica (ali i g. Jankovica) tek postaje jasno koliko je sadasnja garnitura na vlasti bez ideja, vizija, slifa i koliko ona reflektuje moralni i ljudski sunovrat srpskog drustva poslednjih godina. Na predstojecim izborima gradjani ce dobiti priliku da izaberu nesto drugo, a na njima je da iskoriste tu "poslednju kartu" pre nego sto Srbija postane Banana Republika!

Srki

06. januar 2017.

Mene samo zanima sta je doticni uradio za ovu zemlju,osim sto je sebe promovisao stalno ?

sale

06. januar 2017.

Do sad mu je bilo sve super dok je sebe gradio u svetu. Srbija mu je bila usputna stanica.

natalija

06. januar 2017.

@Dima 06. januar 2017. "Botovi jurisaju komentarima bez osnova, preruseni radikali su doveli drzavu do propasti. Uzmite se u pamet. Jeremic, Jankovic i Radulovic su nas spas." Ovo je netačno 100% Pa zar nisu pre preobučenih radikala na vlasti bili SPS, pa posle DS, DSS, pa opet DS pa što oni nisu napravili raslojene tri grane vlasti, jer im neko branio? Pa zar nisu Jeremić, Radulović zapravo tada bili na vlasti? E sad da im verujem. Pa nisam pijana a nisam ni luda! Ti si za taj komentar već dobio 10+ i 0-, a ja sam za komntar (gde tvrdim slično, kao ovde) dobila 0+ i 4- Vidiš nema to veze s botovima (stranaka). To je najbolji dokaz da živimo u orvelovskom sistemu. Partije se smenjuju na vlasti (pre izbora nude RAZNE programe) a kad dođu na vlast SPROVODI SE JEDNA TE ISTA POLITIKA; Proruska, ratnička, koja za ove 3 decenije već dovela Srbiju do dna: dno-dna.

Dobrica

06. januar 2017.

Vuk je potpuno u pravu.Ima jos nesto sto on ne pominje.Jedan od razloga sto smo sada i sto cemo u buducnosti biti nezasticeni od mogucih napada je sto vlast nije spremna da nas zastiti od nekontrolisanih ulazaka migranata i njihovog nekontrolisanog kretanja po Srbiji.Mislim da je razlog za to sto je vlast pronasla nacine da iz migrantske krize izvlaci novac i ako se to nastavi uci cemo u velike probleme.Odatle naklapanje o nasoj humanosrti u situaciji kada je glavna opasnost da postanemo slepo crevo gde ce se migranti zadrzavati i odakle nece imati gde da idu.Posto nemamo ni vojsku ni policiju,mozemo se samo nadati da ce nas Bog zastititi.

Karašo

06. januar 2017.

Šta je Vučić radio dvadeset godina, osim što je jurišao na Ogulin, tako što je gurao druge na Vukovar ? Ah da, izvinuo se, rekao da je spavao i shvatio da se Ogulin osvaja u Srbiji. Međutim, doveo je Blera koji se najvatrenije zalagao za kopnenu intervenciju, tek da bi učvrstio arapsku investiciju - Beograd na vodi. On je umislio da je vožd. On nema ekonomsku politiku. Njegova politika je politika MMF i Svetske banke koju u Srbiji sprovodi oficir za vezu Vujović i ojađuje ljude koji se zadužuju stavljajući imovinu pod hipoteke za laki keš da bi preživeli. Srbija nije bila pred bankrotom. Opasnost od bankrota je postojala pre otpisa dugova, 2001. ! Srbija je uništena, devlastirana, ponižena devedesetih za vreme vladavine socijalista i radikala u senci. Nikada u istoriji nije toliko upropašćena. Od 2001. do 2012., čistilo se đubre nagomilano devedesetih, ali se izgleda zaboravilo, jer su mediji pod kontrolom teških lažova i manipulatora. Do 2012. Dačić je održavao veliki san u leru. Kada se bude shvatilo, možda će biti kasno.

ća vu

06. januar 2017.

jeremić je dao odličan komentar, u kome poziva na društveni dogovor radi sprečavanja eventualnog terorizma. nažalost, režim nezna šta je to dogovor, što se vidi i po pisanju njihovih polupismenih botova.

Srba

06. januar 2017.

Kako su tvoji bili u pripravnosti ? Urušivši vojsku i po vertikali i po horizontali. Ne boj se ti za Srbiju, obnovili smo naoruzanje vojske i postavili je tako na mesto koje joj pripada.

Miloš

07. januar 2017.

Ako se niko drugi normalan ne kandiduje, kao npr. Vladimir Vanja Grbić- sportista za koga čujem da razmišlja o tome, glasam za Jeremića. Nije cvećka ali dosta mi je i žalopojki ovih iz sns-a.

Srbija..............

07. januar 2017.

koliko jos ima snage ili gluposti da se okaci o Jeremica? Zar nije dosta Vucica, Nikolica, Dacica, Vulina, Irineja Dodika...????????

Svetlo istine

07. januar 2017.

Da li to Saša Janković aludira da je pod njegovom vlašću Srbija sposobna za zaštitu ili ti pak misli na SAD ?

Boki lovac na botove

07. januar 2017.

Broj botova SNS sekte je najbolji dokaz da gospoda Jeremic i gospodin Jankovic imaju najvece sanse da budu buduci predsednici Srbije. Nadam se da njih dvojica biti u drugom krugu da Srbija izabere najbolje od najboljih. Vodja sekte SNS, botovi, i njihova centrala sa svim njihovim bolesnim komentarima nece to moci da sprece. Uostalom lopate u ruke botovi pa cistite sneg ispred centrale. Uradite nesto korisno za ovu zemlju osim sto se ulizujete vasoj sekti za sendvic ili radno mesto.

Fokus Centrus

07. januar 2017.

Očigledno Saša Janković misli da je pod njegovom palicom Srbija spremna za zaštitu zemlje ? Providno i nisko.

Goksi

07. januar 2017.

Moze Vuk da prica sta hoce ali sam ubedjena da gradjani nece hteti da se vrate na vlast demokrate. Bolje nam je bez njih.

Matija Soskic

07. januar 2017.

Ovom fizicaru je mesto za katedrom neke gimnazije jer zaista nije talentovan za politicara.

draganzr

07. januar 2017.

karierista i demagog. nista drugaciji od velikog nam vodje bez ijednog dana radnog staza. profesionalni politicar. ovo je reciklaza njegovih govora u pokusaju da se domogne stolice pri un. da ga je zaista briga podrzao bi sasu, a ovako nije nista drugo do trojanski konj trenutno vladajucih sa ciljem da se opozicija razbije na sto vise kandidata rasipanjem glasaca.

Smile

07. januar 2017.

Moze a i ne mora biti.

boško

07. januar 2017.

Ako je došlo vreme da nas Vuk spašava,onda je bolje da ljudski propadnemo.Dosta je bilo Vukova ovoj zemlji.Da ga Vučić nije podržao u kampanji za genseka UN,nebi ga ni razmatrali,a on se lepo zahvaljuje,što jasno govori o njegovim ljudskim osobinama

Anamarija

07. januar 2017.

Sve receno je poznato .Obican covek u Srbiji je svesan toga,tako da je i vlast i tekako toga svesna i odgovorno radi ono sto je neophodno.Gospodin Jeremic se prisetio da upozorava pozivajuci se na nesvesnost svih sto je malo degutatno,s obzirom da su institucije koje teba da deluju u sveri zastite zemlje godinama urusavane od strane DS.Vlada trenutno cini sve da tu situaciju popravi,a gradjani su svesni toga.

Jelke

07. januar 2017.

Koplja uzmi Jeremicu Vuce, al'''' u tvom slucaju bi bilo " svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase".

Eli

07. januar 2017.

Potpuno se slazem !

ana

07. januar 2017.

Ovaj Jeremic samo nesto da kaze...

Nikola

07. januar 2017.

Ti znaš da li je naša vlast sposobna da zaštiti zemlju. Ti si je štitio ranije pa si sada povezan sa ubistvom Đinđića, toliko o tome da si ti taj koji treba da kritikuje druge Jeremiću.

djole

07. januar 2017.

@Martin. E Martine, Martine. Blago tebi Martine kad si se u proteklih pet godina, samo silnog dobra, bogatstva i lepote, nagledao i nauživao. Znaš Martine, Hrvati davno imaju poslovicu za Vas takve : Martin u Zagreb-Martin iz Zagreba. Hristos se rodi!

milica dokovic

07. januar 2017.

Pokazali su se oni dok su bili na vlasti. Ne znam za sto su sada zabrinuti ,kad nisu bili tada. I zasto su dozvolili NATO-u da nas bombarduje? Mislim da on nije kompetentan da komentarise o bezbednosti drzave....

Jeremiah Blues

07. januar 2017.

Ovaj tekst pokazuje koliko je Vuk opozicija. Prvih nekoliko pasusa ide neko predavanje o bezbednosti, Siriji, džihadu, tra la la, pa tek se tamo negde oko pola dotakne unutrašnjih pitanja koja nama život znače i na koje jedino možemo da utičemo sami. Nijedno ime, pre svih Vučićevo, nije pomenuto izričito. On ne bi ni ovo malo napao za Savamalu, helikopter, medije i ostalo da ga nisu ovi prvi spopali još na aerodromu i faktički naterali da skine rukavice. U pravu je Teofil kad kaže da se godinama unazad nije ni ponašao kao opozicija. Govorimo o čoveku koji se posle gimnazije odmah učlanio u (vladajući) sps, posle 5. oktobra preleteo u ds i bio visoki funkcioner bivše vlasti. Plašila me pomisao da bi mogao da napravi dil sa Vučićem, pa i da bude njegov rezervni kandidat (bi on, ali sada ipak malo verovatno). Pozivam sve pro-evropske glasače da stanu iza i ne odustaju od Saše Jankovića, nema vajde od trulih kompromisa.

za bezalenog

07. januar 2017.

ti sigurno negde imas platicu oko 1000e pa zivisu bajci kad tako ulepsavas zivot nama sa minimalcem

Vojin Vujic

07. januar 2017.

U Americi nema ko nije uspeo, izuzev Vuka Jeremića. Nažalost!

Katarina Ilic

07. januar 2017.

Vuka Jeremića treba uhapsiti zbog širenja panike.

biljaam86

07. januar 2017.

Gospodin Jeremic je imao svoje vreme.. Sada mi se cini kao da priziva nesto lose da bi bio u pravu! Srbija je sada stabilna i sigurna zemlja!

rille33

07. januar 2017.

Vi nebiste prebegli i pokusali u Americi da je vasa vlast dobro radila. Zato nemate prava ovu vlast kritikovati.

Cuncula

07. januar 2017.

Dela govare,lako je pucati u prazno,videli smo svi kako su nas vodili ovi Jeremicevi drugari.

Minja

07. januar 2017.

Vlast je sposobna da zastiti gradjane,i radi sve sto je potrebno da poboljsa jos vise bezbednost gradjana!

mina

07. januar 2017.

A zasto vi za 12 godina vlasti niste ama bas nista ucinili za svju drzavu Srbiju nego ste gledali kako cete je unistiti sto vise?

BeliOrao

07. januar 2017.

Dosta je bilo ratova, nemoj da prizivas zlo.

Tihomir Bojić

07. januar 2017.

Naravno da je sposobna. Jeremiću, od sad si ugasio što se ljudi tiče....ovako se ne vodi kampanja.

Ana Niklic

07. januar 2017.

Šta briga mačku, šta miševi misle o njoj.

duskoShW

08. januar 2017.

Na pravi nacin se g.Vuk ukljucuje u drustveni zivot nakon povratka u zemlju, analiticki, strucno, odgovorno. Botovi u skladu sa principima svog vodje AV uopste ne odgovaraju na pitanuja i konstatacije vec pricaju sta im odgovara ili padne tog trena na pamet da ogade protivnika. Cinjenice i istina njih ne interusuje. Samo napred dosta ljudi vas podrzava. Wiktor