Site name

Predsednik Srpske narodne partije govori za Danas

Popović: Možda se kandidujem za predsednika

* Ne verujem da će opozicija moći da se ujedini iza jednog kandidata

“Još uvek nije bilo razgovora sa Srpskom naprednom strankom o predsedničkim izborima. Blizu sam odluke o kandidaturi, partija to traži od mene, ali otvoren sam za razgovore o zajedničkom kandidatu naše koalicije ako se bude išlo na postizanje takvog dogovora”.

11

Piše: M. D.

Beograd 11. januar 2017. 14:00

Ovo ističe u razgovoru za Danas Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije (SNP), nakon što su vojvođanski i beogradski odbori SNP zatražili od njega da se kandiduje na predsedničkim izborima.

*Vaša partija traži da se kandidujete na predsedničkim izborima. Da li ćemo vas videti u predsedničkoj trci?

- Ozbiljno razmatram mogućnost da se kandidujem na predsedničkim izborima. Situacija u zemlji i svetu se promenila od poslednjih izbora. Dolazak Donalda Trampa na vlast u Americi će ovde promeniti puno toga. Srbiji je potreban predsednik koji će razvijati prijateljske i iskrene veze sa Rusijom.

*Da li razmišljate o tome da podržite kandidata SNS?

- Ako koalicija odluči da ima jednog kandidata, spremni smo da o tome razgovaramo, ali u ovom trenutku pripremamo se za samostalan nastup na predsedničkim izborima. Zajednički kandidat morao bi da bude ličnost koja garantuje sprovođenje naših najvažnijih partijskih principa.

*Da li biste bili spremni da podržite Tomislava Nikolića ako bi on bio kandidat vaše koalicije?

- Predsednik Nikolić zaslužuje poštovanje jer je funkciju predsednika obavljao u okviru svojih ustavnih ovlašćenja. To vidim kao Nikolićev važan doprinos izgradnji institucija u Srbiji.

*Koja je to programska platforma koju bi podržao SNP?

- Mi želimo bolju saradnju sa Rusijom, očuvanje Kosova i Metohije i Republike Srpske, zaštitu prava Srba u okruženju, posebno u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Mi smo protiv ulaska u NATO i ne smatramo da je budućnost Srbije u okviru Evropske unije. EU ništa dobro nije učinila za Srbiju. Pogledajte kako je našim susedima koji su ušli u EU. Danas bi svi hteli napolje jer to je zajednica zemalja koja brani interese najjačih članica, Nemačke i Francuske i to se obija o leđa manje bogatim zemljama.

*Vaši koalicioni partneri ističu da je Srbiji mesto u EU i da za Srbiju postoji samo jedan - evropski put. Kako to ocenjujete?

- U čitavoj svojoj političkoj karijeri zalagao sam se za evropske vrednosti u Srbiji, za vladavinu prava, slobodu medija, snažne i nezavisne institucije, ali smatram da Srbija može sve to da ima i bez članstva u EU. Srbija nikada nije dobro prolazila kada su joj drugi krojili kapu. Mi hoćemo da Srbi odlučuju sami o svojoj sudbini. Brisel je dokazao da nije naš prijatelj, naprotiv.

*Insistirali ste na formiranju institucija za razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom. Da li građani mogu da očekuju osnivanje tih institucija?

- Mi insistiramo da se odnos Srbije prema Rusiji promeni iz korena. To je zemlja čije tržište jako slabo koristimo, a imamo fantastične uslove za to. Rusi ovde hoće da investiraju ali im je potrebno da imaju jake institucionalne veze sa zvaničnim Beogradom. Mi moramo da prestanemo da gledamo na Zapad kada je reč o jačanju naše privrede. Odande dobijamo samo prazna obećanja.

*Ukazali ste na zaštitu Srba u Crnoj Gori, ali naši zvaničnici ističu da odnosi između dve države nikada nisu bili bolji. Da li se tu vaši stavovi razlikuju od stavova koalicionih partnera?

- Odnosi Srbije i Crne Gore u našoj vekovnoj istoriji nikada nisu bili gori. Ono što je nekada Srbima u NDH radio režim Pavelića, sada u Crnoj Gori radi režim Đukanovića, samo perfidnijim metodama. Ali namera je ista, da se zatre svaki trag o postojanju Srba na tim prostorima. Prošlog meseca govorio sam o tome zvaničnicima u Moskvi, sledećeg meseca ću govoriti u Vašingtonu. Ovakvo stanje više ne može da se nastavi. Beograd mora da zaštiti naš narod u Crnoj Gori od terora najvećeg kriminalca u Evropi, Mila Đukanovića.

*Da li verujete da bi opozicija mogla da ima zajedničkog kandidata na izborima? Sta mislite o Vuku Jeremiću kao mogućem kandidatu opozicije?

- Ne verujem da će opozicija moći da se ujedini iza jednog kandidata. Sa druge strane, svaki kandidat za predsednika koji Srbiji želi dobro je dobrodošao. Ko je najbolji izbor, odlučiće narod.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Мiloš J. Kosovac

11. januar 2017.

Eto, to mi baš sada reče moj komšija, i on bi da bude predsednek. A onaj koji bi bio najkorisnije za ovu državu, a to je Rasim Ljajić, niko da ga spomene. Naravno, budale ne vole pametne..

Srbijanac

11. januar 2017.

Bilo bi dobro da se kandidujes za predsednika Rusije ili Republike Srpske odakle si i dosao (ili si mozda dosao iz Tuzle ?)!

Milivoje Radaković

11. januar 2017.

U Tunguziju, Popoviću, pa se kandiduj, ako tamo nemaju bolje!

marko

11. januar 2017.

E, moj Popovicu, naterao te Vucic da najavis kandidaturu samo da bi zbunio rusofilske glasace i oteo koji procenat glasova opozicionim kandidatima. Kako te nije sramota da zabijas noz u ledja casnom predsedniku opstine Cajetina Stamatovicu koji je odavno najavio kandidaturu? Ne mozete ti i sef ti Vucic da oprostite Stamatovicu sto vas je razbio na lokalnim izborima u aprilu.

Saša M.

12. januar 2017.

Pa ti ne mozes da budes kmet u mom selu Krupcu kod Pirota, a kamo li predsednik Srbije.

Vera

12. januar 2017.

I treba, takva politicka gromada! Bravo. Koalicija treba da podrzi vas. Daleko ste ispred Tome, Rasima, Marina, Zukorlica, Seselja.i drugih vrlih kandidata.

Čiča Avalski

12. januar 2017.

Žao mi je da trošim svoje vreme na ovakve spodobe, ali moram - ti si prijatelju upropastio SVE Minelove fabrike, a postao predsednik odbora za privredu - pa zašto da ne probaš, ovo je zemlja čudesa ...

Ripanj

12. januar 2017.

To je onaj "biznismen" što je upropastio razne preduzeća, među njima i Minel?

Jova

12. januar 2017.

"Partija to traži od njega", kakav humor, dobro je ono sa Tunguzijom.

dvebajage

12. januar 2017.

Jel to onaj Popovic sto je unistio zrenjaninski Minel?!Fala lepo...

Milojko

12. januar 2017.

Meni je najintrigantnije kad se pojave tajkuni sa top linijom, s'''' neba pa u rebra. Priprema za izbore? Kud nestase kile? To vise nije onaj isti, ma hajdete.