Site name

Aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" za Danas o izbornom skupu u Hercegovačkoj i eventualnom učešću na predstojećim izborima za Beograd

Veselinović: Neophodno i političko angažovanje Inicijative

* Veliki protest na godišnjicu rušenja u Savamali * Odbrojavaju se poslednji dani Siniše Malog, i on to zna, i mi to znamo

Na predizbornom skupu kandidata za predsednika Saše Jankovića smo čuli još jednom ono što svi odavno znamo, ocenjuje za Danas Dobrica Veselinović iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

8

Piše: S. Čongradin

Beograd 20. mart 2017. 12:00

Foto: Strahinja Ristić

Organizacija koja je od bespravnog rušenja objekata u Savamali, prošle godine, organizovala niz masovnih protesta građana, podnela brojne krivične prijave, i zahvaljujući kojoj ova, kao i tema o izgradnji Beograda na vodi, dominira u javnosti u kritičnom tonu.

On najavljuje da će Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj organizovati veliki protest da, kako kaže, još jednom ponosno prošetamo našim gradom i pokažemo da se nećemo smiriti dok se istina ne sazna, da nećemo zaboraviti dok odgovorni ne budu sišli sa javnih funkcija i ne budu privedeni pravdi. U međuvremenu, naglašava naš sagovornik, Inicijativa sprema nekoliko manjih akcija.

- "Gradonačelnik" Siniša Mali u svom maniru bahatog nasilnika na vlasti ne dolazi ujutru na posao, izbegava novinare, i generalno pribegava svim mogućim taktikama - komentariše Veselinović akciju aktivista ove inicijative presretanja gradonačelnika Beograda, koja traje unazad nedeljama. Uspešnost akcije poziva građanima da zovu kabinet Siniše Malog i traže njegovu ostavku, Veselinović opisuje rečima: "Inače, jako je teško dobiti kabinet gradonačelnika, pošto telefoni samo zvone (što je po rečima zaposlenih na centrali u stvari znak da su zauzeti brojevi). Ako se nekim čudom desi da se neko javi, obično su u pitanju odgovori kao što su 'Ne, ne znamo, hvala i doviđenja'. U narednom periodu pokrenućemo sličnu akciju sa fokusom na društvene mreže i profile grada na njima".

Upitan kakav ishod očekuje, da li će Siniša Mali ispuniti ceo mandat na čelu Beograda, koji ističe na proleće sledeće godine, Veselinović kaže da se nada da će ga građani Beograda pritiskom naterati da podnese ostavku, a da će ga nadležni organi uhapsiti i osuditi za mnogobrojna krivična dela koja je počinio. On zaključuje da će "sam taj čin će povući za sobom i celu piramidu korumpiranog sistema". "Odbrojavaju se poslednji dani Siniše Malog, i on to zna, i mi to znamo", smatra sagovornik Danasa.

Na pitanje da li će se Inicijativa uključiti u izborni proces biranja novog gradonačelnika, odnosno da li će se kandidovati na sledećim izborima, Dobrica Veselinović kaže da mu se čini da je njihovo političko angažovanje neizbežno.

- Naša borba protiv projekta "Beograd na vodi" traje već skoro tri godine, a pored toga uključeni smo u mnoštvo aktivnosti koje se tiču najšire shvaćeno građanskog aktivizma. Pitanje koje postavljamo sebi samima svakodnevno jeste koji su dometi građanskog aktivizma i gde su njegove granice? Svakako trenutna vrsta delovanja ima svoje prednosti ali i ograničenja, ali čini mi se da je ovde druga stvar po sredi, zapravo pravo pitanje je kako će naš grad izgledati 2018, 2020, 2050, jer od toga zavisi kakvi ćemo mi biti kao ljudi, kakvu će budućnosti imati naša deca, kako će se razvijati ova naša zajednica. Na to moramo da utičemo, a ne da se povlačimo i ustupamo prostor raznoraznim Malima, Vesićima, i ostalim kompletnim idiotima. U ovakvoj postavci stvari i anticipiranju da će se stanje u društvu nažalost nepovoljno razvijati za sve progresivne snage, sve mi se više čini da je naše političko angažovanje neophodno - zaključuje Dobrica Veselinović za Danas.

Sve oko Beograda na vodi već poznato

Sagovornik Danasa ističe da je "sve oko Beograda na vodi poznato, i ko su inicijatori, nalogodavci, izvršioci". "Ali sada se postavlja pitanje do kada je moguće živeti u simulaciji društva i praviti se da je sve u redu, da postoji sistem, nezavisne institucije, profesionalna policija, a kada građani moraju preduzeti neke drastičnije mere kako bi odbranili svoje dostojanstvo i zdrav razum pre svega", napominje Veselinović za Danas.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

GROF

20. mart 2017.

Udavili ste celu Srbiju!

Jadranka

20. mart 2017.

Inicijativa je politički angažovana već tri godine,a sad će te samo to i zvanično priznati!

deda

20. mart 2017.

kako god da bude!

Subotičanin

20. mart 2017.

"Vaš će primjer učiti pjevača / kako treba s besmrtnošću zborit!" Za nas u "provinciji" uvek je - u kriznim vremenima- od bitnog značaja bilo šta će biti odgovor Beograđana ( onih koji su uvek predstavljali moralnu vertikalu Srbije ) na poniženja i beščašća koja su činili moćnici iz aktuelne vlasti. Istorija zna da ste uvek imali i hrabrosti i pregalaštva da branite i obraz domovine.

Ratko

20. mart 2017.

Sinisa Mali jeste bahat ali to nije jedini problem. Njegov gazda Vucic je daleko nadmasio sve ljude na vlasti u novijoj istoriji Srbije po bahatosti, lenjosti, rasprodaji Srbije stranim i domacim tajkunima samo da bi se sto vise obogatio i osta na vlasti. Svaki beogradjanin koji iole drzi do sebe treba da se ukljuci i podrzi ovu inicijativu koja treba da preraste u "NE DAVIMO SRBIJU".

GROF

20. mart 2017.

Udavili ste vi nas kao da je Beograd centar sveta!

Građanin

20. mart 2017.

U redu je građanski aktivizam ali nemojte da zasipate gradsku upravu pozivima i mejlovima jer onda građani koji stvarno imaju neki problem neće moći da stupe u kontakt sa gradskom upravom.

Tikomir

20. mart 2017.

Vi uvek i jeste bili politicka organizacija.