Site name

Poslanici Skupštine Srbije danas su ratifikovali više međunarodnih sporazuma

Konstatovana Jankovićeva ostavka

Poslanici Skupštine Srbije konstatovali su danas ostavku Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. Za konstatovanje ostavke glasala su 142 poslanika, a niko nije bio protiv. Janković, je ostavku na mesto ombudsmana podneo 7.februara , u trrenutku kada je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije.

1

Piše: M.R.M.

Beograd 21. april 2017. 12:48

Foto: Medija centar

Funkciju zaštitinika građana, koga bira i razrešava parlament , trenutno obavlja zamenik ombudsmana Miloš Janković.

Skupština Srbije potvrdila je danas više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture. Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija.Izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija.

Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumačarenja robe.  Poslanbici su potvrdili i Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti kojim se  jača  saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice. Potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarskom o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za polovidbu svih brodova bez plaćanja naknada. Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja. Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institute, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti.

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje,a ratifikovani su i Doha Amandmani na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte.

Potvrđivanjem Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III"), biće omogućeno 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji, a  cilj je veća razmena studenata. Osim toga potvrđivcanjem Sporazuma Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi  Beograd će biti novo sedište Sekretarijata Inicijative.

Za raspravu o smeni Gojkovićeve glasalo 13 poslanika

Za raspravu o smeni Maje Gojković po hitnom postupku , danas je u Skupštini Srbije  glasalo 13 poslanika , duplo manje  od broja poslanika koji su potpisali inicijativu za njeno razrešenje .Inicijativu su potpisala 32 poslanika . Gojkovićeva je ranije najavila posebnu sednicu sa tom tačkom dnevnog reda, a ona neće biti održana pre 29. aprila.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

M

21. april 2017.

Ne vezano za vest. Jako volim danas ali moram reci da vam aplikacija radi jako lose. Cekao sam minut ipo da mi ocita vest I onda jos minut da ostavim komentar. Sve najbolje redakcijo. Pozz