Site name

CEAS: Opasne izjave Musliua

Centar za evroatlantske studije (CEAS) danas je najoštrije osudio izjavu Jonuza Musliu, predsednika Skupštine opštine Bujanovac i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.

1

Piše: FoNet

Beograd 21. april 2017. 19:32

On u toj izjavi podržava ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova

CEAS u saopštenju ističe da je proces sticanja novog statusa Kosova sui generis primer u međunarodnom odnosima i smatra da je svako pozivanje na dodatne promene granica u region Zapadnog Balkana, koji je dobrano odmakao u procesu trans-Atlantskih integracija, pogotovu u trenutku velikih
geoplitičkih izazova, neodgovoran i opasan stav.

Ovom izjavom ugroženi su odnosi srpske i albanske zajednice u Srbiji kao i krhki odnosi Srbije i Kosova, ocenio je CEAS.

Takođe ocenjuje da ta izjava izaziva kontraproduktivne reakcije srpskih nacionalističkih krugovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, daje vetar u leđa opasnoj politici koju vode Hrvati u BH, uz podršku članova vlade
Republike Hrvatske i Rusije u Crnoj Gori i Makedoniji.

CEAS smatra da Musliu, kao nosilac javne funkcije u Republici Srbiji treba zbog ovoga da snosi političku društvenu odgovornost. U saopštenju, CEAS je pozvao predstavnike lokalnih samouprava u Preševu, Medveđi i Bujanovcu da se hitno ograde od ove izjave.

Takođe je pozvao i sve društvene aktere u Srbiji da se suprotstave politicizaciji etniciteta koja osim etno-preduzentuištva ne daje druge rezultate. CEAS je upozorio i međunarodnu zajednicu da pomogne region da se prevaziđu i ustavni i drugi institucionalni aranžmani koji forsiraju politicizaciju etniciteta i dodatno usporavaju zemlje regiona u međusobnoj saradnji i trans-Atlantskim integracijama.

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

REALNE granice čuvaju MIR

22. april 2017.

Politički analitičari morali bi da znaju da Albanci pričaju o tzv "velikoj" Albaniji, a stvarno žele REALNU Albaniju sa Kosovom (južno od Ibra), plus da dobiju Autonomnu pokrajinu u zapadnoj Makedoniji (koja bi se odcepila za 30 godina).. Takođe i Srbi moraju da napuste prevaziđenu priču o tzv "velikoj" Srbiji (sve teritorije gde Srbi žive ili imaju grobove), a da rade na realizaciji REALNE Srbije, sa Srpskom i severom Kosova.. Tako bi svi narodi imali svoje nacionalne države, sa malom dijasporom u susednim državama, koje bi pomogle da se izgrađuju dobri politički i ekonomski odnosi na Zapadnom Balkanu !!