Site name

Dačić: A da je spomenuto Skoplje, Epir? Skot: Zabrinjavajuće izjave

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani, da izjave Rame, Tačija i Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu „neoprezne“ ili „ne baš pažljive“, kako kažu ambasadori, one su opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope.

5

Piše: FoNet

21. april 2017. 19:37

Foto: FoNet SPS

„Da li bi ambasadori tako blago reagovali da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice Velike Albanije. Sigurno bi oštrije reagovali - kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati", kaže Dačić.
 
Sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će, kako je ocenio Dačić, nastaviti sa provokacijama, kao što danas Musliju nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.
 
Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru, istakao je Dačić.
 
Jedno je sigurno, upozorio je Dačić, "takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, I tako dalje".
 
Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno“, navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.
 

Skot: Zabrinjavaju izjave o ujedinjenju i promeni granica 

Sjedinjene Američke Države vide kao problem neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu, rekao je za Fonet američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Osvrćući se na te izjave, Skot je ukazao da su one stvar za zabrinutost, jer ne doprinose stabilnosti regiona i ne podržavaju evropski put svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Veoma cenimo izjavu premijera Aleksandra Vučića od četvrtka", naglasio je Skot, koji smatra da izjave pojedinih političara i sa jedne i sa druge strane čine da se samo doliva ulje na vatru. On je naglasio da SAD podržavaju suverenitet svih država Zapadnog Balkana i veruju da je za njih pravi put članstvo u Evropskoj uniji (EU). Reagovao je i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi koji je poručio da su SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije.

"Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih razgovora o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost", kazao je Delavi za Radio slobodna Evropa.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić prethono je izjavila da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

milos stankovic

21. april 2017.

Mislim da ce problem sa Albancima da reše tvoja i Vuciceva cerka,steta nema Slobe da ih posavetuje.

Nerazuman

22. april 2017.

Cekaj, gde su sada oni koji podrzavaju Vucica? Zasto cuti prijateljica Merkel? Gde je drug Putin? Gde su svi ostali, tipa Sredera, Blera i ostalih Vucicevih prijatelja? Zar nije Vucic lider celog Balkana? Zar ne osniva novu SFRJ sa sve Albanijom? Zar ne pravi autoput do Albanije?!

mujcinovic salih

22. april 2017.

G.Dacicu nemojte misliti da su vasi gresi zaboravljeni...ako se secate vi i vas sef ste doveli do situacije koju sada imamo...vi samo surujte sa Putinom a zapad ce da se pravi lud...ne daj boze necega svima ste nam nacrtali mete...Srbija je jedini saveznik Rusije a to se posebno ceni u NATO-u...najlakse je praviti se lud!

Mladen Mladenović

22. april 2017.

Iz većine komentara zaključujem da bi Ivica Dačić, ili bilo koji srpski političar, bio daleko popularniji u ovom narodu, ako bi se svrstao uz "proevropske" aspiracije Albanaca?! Nisam još doživeo, a živeo sam u desetak država, da narod tako strastveno mrzi sam sebe?! Naravno to niko neće priznati ali, kroz navodnu mržnju koja je uperene prema političarima, taj narod, ustvari, pokazuje koliko ne podnosi sam sebe?! To je svojevrsna patologija, koja je zhvatila nacionalno ili kolektivno biće ovoga naroda ali, koju mi ne želimo da prepoznamo i ozvaničimo. Bilo šta da uradi, i ne samo Dačić i Vučić već bilo ko, naišao bi na osporavanje i omalovažavanje, Da je gospodin Dačić predložio hapšenje ovog albanskog "multietničara" nastala bi opšta kuknjava kako "udara u ratne doboše". Aktuelne retoriča prepucavanja su, kao što vidimo takodje, nedozvoljiva i glupa. Zašto Dačić brani interese Srbije kada time nervira one od kojih "pošteni poreski obveznici Srbije" očekuju ogromne plate i pare? Ostaje jedino da se i Dačić okrene albanskoj strani i da zastupa njihove interese. Valjda bi ovaj narod konačno bio zadovoljan?! Samo ona patologija se time ne bi izlečila. Ostali bismo isti.

Zrenjaninac

22. april 2017.

Zasto svaki put kad stavim znak jednakosti izmedju SPS i "udba",izostavite moj komentar ??????