Site name

Predsednik beogradskog odbora i poslanik Demokratske stranke govori za Danas

Božović: Čim Janković oformi pokret, razgovaramo o Beogradu

Čim pokret Saša Jankovića bude formiran, očekujemo prve razgovore na temu izbora u Beogradu.

21

Piše: Lidija Valtner

Beograd 18. maj 2017. 08:27

Foto: FoNet / Nenad Đorđević

DS će se truditi i razgovarati sa svima koji misle da je ovo štetočinska vlast koja je Beograd unazadila u prethodne četiri godine kako bi napravili što širu podršku onih koji su za to da se ova vlast smeni, kaže za Danas Balša Božović, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke i narodni poslanik.

To znači da se zalažete za jednog kandidata opozicije? Koliko je to realno?

- Ne mislim da su ovo izbori gde će preovladati pojedinac. Ovi izbori su mnogo važniji i iznad su svakog pojedinca. Oni prevazilaze i stranke i njihove interese. To je svojevrstan test za opoziciju, da li će nezadovoljnim, ponižavanim i osiromašenim građanima pokazati da je u stanju da se dogovori kako bi na izbore izašli svi koji su iskreno protiv štetočinskog režima Aleksandra Vučića. Zato je važno da razgovaramo sa svima koji predstavljaju građane jer građani ovo više ne mogu da trpe.

Da li to znači da nije bitno ko će biti kandidat za gradonačelnika?

- Prvo je važno razgovarati i utvrditi zajedničke principe i politiku koja je okrenuta poboljšanju života u glavnom gradu. Zato je važno razgovarati sa onima koji dele naše vrednosti. Razgovaraćemo prvo sa onima sa kojima smo i do sada učestvovali na izborima. To je pokret Saše Jankovića sa kojim smo imali 25 odsto glasova u Beogradu na predsedničkim izborima.

Znači DS svakako neće ići samostalno na te izbore?

- Važno je da svi i ovog puta pokažemo da nam je mnogo važniji interes građana od našeg pojedinačnog i uskostranačkog interesa. Važno je i da se spoje sve snage koje mogu da doprinesu pobedi u glavnom gradu. Što širi front je rešenje. Tim koji pobeđuje ne treba menjati, ali tu postoji prostor za sve druge koji razmišljaju kao i mi.

DS će podržati kandidata pokreta Saše Jankovića za gradonačelnika?

- To će zavisiti od rezultata razgovora i dogovora. Važno je da budemo okrenuti interesima građana a ne pojedinačnim. Treba da pokažemo zrelost jer ovog puta nema prostora da se građani koji su nezadovoljni i ponižavani pet godina u Srbiji i Beogradu nađu u situaciji u kojoj opozicija ne može da se dogovori. Ovde ne mislim samo na dogovor između DS i pokreta Saše Jankovića, što je okosnica već i svih ostalih.

Taj dogovor bi podrazumevao i LDP i pokret Dosta je bilo, SDS...?

- Zna se šta se sve dešavalo poslednjih godina u Srbiji i Beogradu. U odnosu na to kakvi su stavovi pojedinaca, stranaka, grupa građana biraćemo svoje partnere. Ne možemo birati one koji su prikriveno ili otvoreno za saradnju sa SNS ili koji su u koalicijama sa SNS na bilo kom nivou. Zato sam siguran da ćemo u tim razgovorima zauzeti politički stav da je apsolutno neprihvatljiva bilo kakva saradnja sa SNS. U izboru partnera mi sasvim sigurno nećemo napraviti grešku i razočarati bilo koga.

Da li će se sa pokretom Saše Jankovića praviti zajednička lista ili će članovi pokreta biti na listi DS ili obrnuto?

- To je tehničko pitanje, ne suština. Ono što je bitno jeste da očekujemo razgovore čim pokret bude formiran. Ukoliko razgovori budu tekli kao do sada za predsedničke izbore, mislim da neće biti nikakvih problema. To građani očekuju od nas. Sve ostalo su tehnička pitanja koja ćemo u hodu rešavati.

Ima li DS kandidata za gradonačelnika Beograda?

- Uvek je imao i uvek će imati.

Ko su ti ljudi?

- Ne bih govorio o imenima. Na desetine ljudi koji su jako dobro radili svoj posao, ne samo u Beogradu i na lokalnim beogradskim opštinama već i u Srbiji. Ali ugao iz kog mi posmatramo stvari jeste politika i zajednički dogovor a ne pojedinačna imena i ambicije. Ovog puta je važno da se izdignemo iznad toga i da u dogovoru predložimo politiku kao i one koji imaju kredibilitet i snagu i kojima građani veruju. Samo sa zajedničkom platformom ćemo pobediti. Pobeda je nadohvat ruke.

Izbori u DS na lokalu 10. juna

"Demokratska stranka u Beogradu 10. juna održava neposredne izbore za svoje lokalne odbore. Ideja je da imamo 1.183 lidera DS u Beogradu koliko ima i biračkih mesta. Poslednji izbori su pokazali da je nečasna pobeda Aleksandra Vučića, kao predsedničkog kandidata, sprovedena jer su na mnogim biračkim mestima bili "bugarski vozovi" i mnoge nepravilnosti. Ovog puta glasove Beograđana ćemo apsolutno sačuvati. Ti lideri će sprovoditi politiku DS i biti mreža koja će sačuvati glasove građana", najavljuje Božović.

On smatra da Vučić očajnički pokušava da smiri bes Beograđana i zato je potez smene Siniše Malog "potez očajnika". "Ne samo da je smenio lošeg gradonačelnika Sinišu Malog već je ostavio još goreg, Gorana Vesića, da vlada Beogradom. Mislimo da su zato izbori u Beogradu preko potrebni. Jer ne samo da Siniša Mali više nema legitimitet da vodi Beograd, već ni Vučić nema legitimitet da vlada Beogradom jer je sa svim strankama svoje koalicije na predsedničkim izborima osvojio 44 procenta u Beogradu, što mu sve ukupno ne daje preko 50 odsto odbornika u gradu Beogradu", zaključuje on.

Janković potvrdio da drži osnivačku skupštinu 21. maja

Saša Janković potvrdio je juče pisanje Danasa da će u nedelju, 21. maja, biti održana osnivačka skupština pokreta, čije je osnivanje najavio posle predsedničkih izbora.

"Niko od osnivača neće biti funkcioner bilo koje političke stranke. Statut, ime i prvi članovi predsedništva pokreta biće utvrđeni na osnivačkoj skupštini", rekao je Janković za agenciju Beta.

Naveo je da će među osnivačima biti više desetina ličnosti iz cele Srbije, kao i da će naredne sedmice pozvati javnost na obeležavanje osnivanje pokreta.

Janković nije izneo više detalja, niti je saopštio ime pokreta, o čemu su izvori Danasa ranije rekli da se ili drži u strogoj tajnosti, ili o tome još nije postignuta konačna saglasnost.

Naš list juče nije dobio odgovor od Jankovića da li bi se odazvao otvorenom pozivu grupe "Sedam zahteva" na zajednički protest na dan inauguracije predsednika Aleksandara Vučića. Poziv je upućen svim sindikatima, lokalnim inicijativama i građanskim organizacijama "koje se zalažu za smenu političke elite i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike". U pozivu se međutim ističe da "ni takozvana opozicija nema šta da nam ponudi".

povezane vesti

komentari (21)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Todor Čačak

18. maj 2017.

SNS gubi vlast u Beogradu, a možda će se AV kandidovati za gradonačelnika.

Zoran Maric

18. maj 2017.

DS kao da ne shvata da ce najvecu sansu dati Jankovicu maksimalnim distanciranjem. Toliko su kompromitovani da mu steti svaki kintakt sa njima. Verovatno gledaju na njega kao na slamku spasa koja ce ih sacuvati od nestanka.

Dunja

18. maj 2017.

Verovatno misliš da će te Saša podržati za kandidata, za mesto gradonačelnika!?

Predrag

18. maj 2017.

Čoveku treba otprilike 2 godine da nauči govoriti i otprilike 50 godina da nauči ćutati.

fotoo

18. maj 2017.

DS definitivno više ne zna šta hoće,jedni pričaju jedno drugi drugo a nas birače i simpatizere bacaju u nedoumicu i promenu kursa.

Mihajlo

18. maj 2017.

Do juče su imali nesuglasice a sada za razgovore se spremaju?! Ovo je samo pokazatelj zašto DS nema poverenje naroda!

Damir Radjen

18. maj 2017.

Ponovo se skupljaju i pokušavaju da se uhvate komadića vlasti pa makar i sa Jankovićem a niko neće da mu bude ,,cimer,,.

ana ilic

18. maj 2017.

samo da se dokopaju vlasti i kurta i murta i balsa

mija

18. maj 2017.

Ovi iz opozicije mnogo mastaju, misle da ce imati neke sanse na izborima za gradonacelnika. Ali od toga nece biti nista.

Aleksandar Janković

18. maj 2017.

Po kalendaru obaveza Vlada Srbije ima još mnogo toga da odradi. Po kalendaru izbornih dešavanja još su samo preostali izbori za grad Beograd. Ko o čemu, baba o uštipcima.

Kobac

18. maj 2017.

Pazite se štrumfovi , evo stiže gargamel!

nadja

18. maj 2017.

Sada ce te opet imati zanimaciju.

dragana

18. maj 2017.

A Srbija te ne zanima samo Beograd?

Sima Milic

18. maj 2017.

Rece Balsa: "Pobeda je nadohvat ruke",hahahah.

Nerazuman

18. maj 2017.

Niko ne pomaze SNS-u kao sto to radi DS!

Ana

18. maj 2017.

Moram priznati...našli su se isti..i priliče jedan drugom...moraju se međusobno podržavati kada su ostali pobegli od njih...

Rade

18. maj 2017.

Dakle DS i dalje nema kandidata,

Vracarac

18. maj 2017.

Da li " Vodenom Beogradu " ili " Neudavljenom Beogradu " ?

Higija

18. maj 2017.

Prvo je važno razgovarati i utvrditi zajedničke principe i politiku koja je okrenuta poboljšanju života u glavnom gradu. Zato je važno razgovarati sa onima koji dele naše vrednosti. Razgovaraćemo prvo sa onima sa kojima smo i do sada učestvovali na izborima. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Branko Kostic

18. maj 2017.

Da necete mozda njega za gradonacelnika? Da izgubite jos jednom, posto i ovaj put nemate svog kandidata.

kaca

19. maj 2017.

Subotom se nista ne pocinje.