Site name

Vučić: Odnos Srba i Albanaca 80 odsto naših političkih problema

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti između Srba i Albanaca, dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

9

Piše: FoNet

09. avgust 2017. 23:08

On je navaio da će u septembru pokušati da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima. "Ostaje nam još bitan odnos sa Bošnjacima. Sve ostalo ćemo držati pod kontrolom", istakao je Vučić u intervjuu TV Pink.

Vučić je ukazao da je Srbije pod pritiskom velikih sila, ali je poručio da je ona suverena i nezavisna zemlja i da niko neće odlučivati u ime njenih građana do njih samih. On je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnog rešenja kada je reč o Kosovu i Metohiji, koje bi bilo nezadovoljavajuće za obe strane, jer smatra da samo i može da bude kompromisno. Mi danas ne odlučujemo samo o našoj prošlosti, već i o svojoj sadašnjosti i budućnosti, predočio je Vučić.

On je naglasio da je važno da sa Albancima imamo dobre odnose i da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt.

"Moje nade nisu velike, ali postoje", rekao je Vučić i dodao da u otvaranje takvog pitanja ne bi ni ulazio da nema takvu nadu. Tu se, prema njegovoj oceni, postavlja suštinsko pitanje - hoćemo li imati dovoljno hrabrosti da sebi pogledamo u oči i da kažemo "ovo je realno, ovo nije".

I dovoljno hrabrosti da kažemo da ne može neko što je nešto nametao da prođe samo zato što on misli da tako mora da prođe, a da ne ponudi ozbiljnu argumentaciju, već da sučelimo sve argumente i da dođemo određnih rešenja, rekao je Vučić.

"Nije moje da imam gotovo mišljenje", istakao je Vučić, "već da čujem i slušam sve ljude, da onda izađemo sa određenim predlozima zajedno i da vidimo da li sa tim možemo da
prođemo ili ne i šta o tome misli albanska strana".

On je podsetio da je do sada čuo mnogo različitih mišljenja, da je veoma zadovoljan zbog toga i da ih svakodnevno analizira. Na konstataciju da su se uglavnom čula mišljenja da treba zadržati status kvo ili da treba Kosovo predati Albancima, Vučić je konstatovao da možda može sve da se podeli u te dve grupe, ali je primetio i da nisu baš svi spremni da čuju sve.

"Možda možete u te dve glavne grupe da podelite, ali videćete naročitu nervozu u pojedinim medijima na ono što je izgovorio Dačić", uočio je Vučić.

"U svim organizacijama i institucijama, u naučnim forumima, u našoj crkvi, sa civilnim društvom, nevladinim sektorom, da čujemo i razgovaramo o svemu, da stavimo i da poređamo sve stvari na sto i vidimo kakva nam je budućnost i šta možemo da očekujemo u budućnosti, kao i to šta su posledice jedne druge ili treće odluke", precizirao je Vučić.

Građanima se mora reći šta je to što sve zavisi od Kosova i Metohije i od našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić.

"Svi govorimo samo o srpskom interesu i šta dobijamo u trenutku", primetio je Vučić, koji misli da je "važno da sa Albancima imamo dobre odnose, da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt".

Vučić je ukazao i da mnoge zapadne zemlje žele slabljenje snage i pozicije Vlade Srbije i slabljenje negovog autoriteta kao predsednika države "zato što bi tada drugima
bilo lakše" i kako bi Srbija bila laka moneta za potkusurivanje.

Upitan o navodima medija da je američki zvaničnik Brajan Hojt Ji poručio srpskoj opoziciji da na izbore ide u jednoj koloni kako bi ga srušili, Vučić je rekao da nema potvrdu da se to zaista dogodilo.

On, međutim, ne vidi zašto bi se izdvajao samo predstavnik američke admninistracije, "imate više predstavnika različitih zapadnih administracija".

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Aca pecaroš

09. avgust 2017.

Ako sam ja dobro razumeo - s jedne strane imamo nezavisno Kosovo, a kompromis se sastoji u tome da mi, tj. druga strana, priznamo da je tome tako?

cvele

10. avgust 2017.

Dok je narod zahvaljujuci ovom rezimu,gladovao,zbog sankcija velika preduzeca propadala,cak su smislili Dafinu i Jezdu,da poslednji dinar izvuku od naroda,opljackali deviznu stednju,stotine hiljada svih narodnosti na najsuroviji nacin izgubilo zivote,Vucic je bio najglasniji ratni huskac,a za to vreme Vucici sticu nekoliko stanova,kucu na pasnjaku Jajinci.Danas je ista situacija,okruzio se lopovima i ratnim profiterima,narod deli na izdajnike,a"patrijote"huska na mrznju,a za to vremeVucici opet od gladnog naroda uvecavaju svoje bogatstvo.On namerno hoce da ojadi ovo malo sto je ostalo,Kolubaru,Bor.Namensku,da bi posle napadao sledecu vlast.Iza njih je ostala pustos 2000,a sada ce biti jos gore iskusniji su.

gidra

10. avgust 2017.

Pravo zboris Vucicu , Udaj cerku za albanca kao sto to radise Srpski kraljevi i rersio si prblem sa Albancima. zns istoriju kako to ide.

Petrar Milić

10. avgust 2017.

Nažalost surova realnost nas je pritisla da priznamo kako moramo da sa albancima pravimo kompromise.Sve ove godine nismo želeli da sagledamo i priznamo da imamo problem u tim odnosima i sada smo saterani u ćošak i moramo to da rešimo.Bolno ili ne rešenje mora doći.

Dejan.R.Tošić

10. avgust 2017.

Pregovori sa Albancima traju i trajaće,situacija je nasleđena od 1918.godine,imate 1.000.000. ljudi koji vas mrzi,ne poštuje,druge su vere,mnogo razlika. Sa druge strane imate Preševo,Bujanovac,i Medveđu, veliku teritoriju koju zauzimaju te tri opštine,koje takođe imaju većinsko Albansko stanovništvo,to su takođe najnerazvijenije opštine,i najsiromašnije.Treba pregovarati,ali o čemu ? Konsenzus o čemu ? Sve su uzeli,priznati su od strane 80 država članica U.N. Imaju svoj Ustav,svoje granice,isterali su sve Srbe,porušiše manastire,dogovor o čemu ? Kosovo,Albanij,i Avganistan su najveći proizvođači i distributeri marihuane i opijuma,otvoreno se priča da narko karteli imaju podršku nekih članova svoje vlade,korupcija na Kosovu je na tako visokom stepenu,da je ne merljiva.O čemu da se dogovaramo ? Ostaci post komunističkog sistema upravljanja državom i dalje su snažni i na Kosovu i u Srbiji. Nikad nije kasno za pregovore,razgovore,i ne treba ih vremenski ograničavati ali za dogovor je i suviše rano.Amerika je želela i ostvarila ono što je htela,da ima politički razlog i sigurno vojno uporište za narednih 70 godina u evropi i motiv evropskih država da plaćaju članstvo u NATO alijansu ,kao jedini i nezamenjivi sistem zajedničke odbrane.

Jovan

10. avgust 2017.

Ja bogme imam hrabrosti da se pogledam u oci u svako doba dana i noci. Nisam nikada imao napade ratnohusackih poklica kod seselja, nisam bio ministar protiv informisanja kod Milosevica, niti sam spavao na patosu u Briselu. Vi niste ni do sada pozivali opozicione perlamentarne stranke na unutrasnje, sposljasnje niti pobocne dijaloge. Takoreci niste imali nameru za bilo kakvim dijalogom dok ste potpisivali u Briselu i pismeno i "usmeno" sto rekoste onomad za duge cevi PK na severu Kosova. Ako ste iskreno za dijaloge, u sta sumnjam do kraja, onda dajte da se oni obave javno uz direktne prenose na RTS-u tzv. javnom servisu gradjana. Bez Maje Gojkovic, Martinovica,bez Risticevica i ostalih partijskih provokatora. Razume se, ne zaboravite ni slucajno da u "dijalog" ukljucite i borce, narodne heroje sa Kosara. Eto samo to.

Kalča

10. avgust 2017.

Neće biti Vučiću. Stvari stoje ovako: 100% problema je napravila nekadašnja i sadašnja crveno-crna koalicija (gde si ti bio jedan od najgrlatijih ratnih huščakača, a sada jedan od najcrnjih propagatora krvave kapitalističke eksploatacije). Naravno, u toj lošoj nameri tvoje političke grupacije vam je svesrdno pomagala DS (istom ideologijom). Ne bacaj prašinu u oči narodu više. Nisu Albanci napavili pomor u Srbiji, već ste Srbiju urnisali ti i tvoji podrepaši. I opet skrećeš pažnju sa pravih i najtežih problema koje svakodnevno prave tvoji zmećari diljem Srbije (stvarna nezaposlenost, kao državni projekat održavanja rezervne armije rada, kao jakog ucenjivačkog kapaciteta, a ne lažna zaposlenost prema propagandnoj statistici; korupcija na sve strane; parijsko uzapošljavanje; državni plan proterivanja inteligencije iz Srbije uspešno realizuje tvoja partija, t.j. proterivanje konkurencije lažnoj i nesposobnoj esenesovskoj "inteligenciji"... ima još mnogo toga nečasnog). Nije Kosovo problem. Problem je mučan život u zemlji sa najnižim platama u Evropi. U polovini afričkih zemalja je prosečna plata veća no u Srbiji. Uništio si Vučiću, zajedno sa tvojim gazdama i podrepašima onaj standard koji je imala Jugoslavija (i to u krizi). Za još pola veka nećemo moći da dobacimo do kriznog standarda jugoslovenskog iz 1986. E, moj bato. Pokrij se ušima i ćuti, da ti se pokoljenja sutra ne smeju. Ako ti vlast nije potpuno premrežila očinji vid ispraznim slikama "stvarnosti" u koju "veriješ" ili veruješ - svejeno je.

Вилогорски

10. avgust 2017.

Овакав ће бити предлог моћника !? Северно од Ибра (Ибарски Колашин, на који Србија по међународном праву има право) са већинским српским становништвом припаја се Србији. Прешевска долина остаје у Србији као накнада за 250000 Срба исељених по отцепљењу КиМ, и који се никада неће вратити на своја огњишта су компензација за прешево). Албанци који хоће да буду лојални Србији остају, они који неће одлазе где хоће из новчану надокнаду УН-а. Нико није победник , нико није губитник. Та верзија кружи по кулоарима политичких позорница. Свака друга верзија је још гора како време протиче губе обе стране и исцрпљују се у неђусобном мрцварењу.

Aca-Bokasa!

12. avgust 2017.

Po statutu EU,problemi sa komšijama se ne mogu uneti u EU!-AV želi po svaku cenu, da za njegovog carovanja Srbija okrene leđa Rusiji,pa narodu prebacuje loptu,e da ga ne bi stigla srpska kletva "Ko priznao Kosovo,ne imao od srpca poroda!"