Site name

Politički analitičari iz Beograda i Sarajeva o izjavama Milorada Dodika o ujedinjenju RS i Srbije i najavljenoj zajedničkoj "deklaraciji o opstanku nacije"

Pećanin: Dodik je buzdovan u Putinovim rukama

Najava "Deklaracije o opstanku nacije" od strane zvaničnika iz Beograda i Banjaluke predstavlja najavu obnavljanja velikodržavnog projekta radi kojeg je Srbija i započela posljednje ratove, u kojima je osuđena čak i za genocid - upozorio je u izjavi za Danas Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva.

14

Piše: M. D. Miljković

Sarajevo, Beograd 12. avgust 2017. 12:02

Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Komentarišući izjavu Milorada Dodika o tome da RS i Srbija treba da se ujedine u ovom veku, Pećanin je poručio da je postalo izlišno tražiti neki skriveni smisao u postupcima i izjavama predsednika Republike Srpske. Prema njegovom mišljenju, radi se o tome da je Dodik već odavno postao buzdovan u rukama Vladimira Putina, kojim se uspešno već godinama i BiH i region drže u stanju permanentnog predvečerja rata; s druge strane, na isti način ga sada koristi i Aleksandar Vučić i to kao sredstvo za povećanje vlastite političke važnosti u cenkanju sa Zapadom.

- On je jedini, uz Putina, koji može kalibrirati Dodikovu destrukciju Bosne i Hercegovine i regionalne stabilnosti. Elem, Dodik više nije interesantan, jednako kao i svojevremeno Radovan Karadžić u odnosu na Slobodana Miloševića. Naime, više nema sumnje da Aleksandar Vučić postaje temeljni izazov miru i stabilnosti ne samo Bosne i Hercegovine, već i Kosova, Crne Gore i Makedonije - istakao je Pećanin. 

Prema njegovim rečima, Vučić misli da je dovoljno lukav, a Rusija dovoljno snažna, te da se približava čas u kojem će biti moguće anektirati Republiku Srpsku, Crnu Goru i deo Kosova. Zbog toga Pećanin poručuje da jedino pravo pitanje nije da li je moguće takav projekat realizovati bez rata, već kako će na tu užasnu pretnju odgovoriti region i Angela Merkel.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pak smatra da je pravo srpskog etničkog prostora da bude objedinjen u okvirima jedne države neprikosnoveno. Takav stav obrazlaže time što je, prema njegovim rečima, srpski narod na osnovu pobede u Prvom svetskom ratu stvorio Jugoslaviju a tokom antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu čiji je bio nosilac, omogućio je da Jugoslavija produži postojanje.

- Pravo srpskog etničkog prostora bilo je čak potvrđeno i u antisrpskom, ustavnom uređenju titoističke Jugoslavije. No, velike sile se često ponašaju nasilnički i u ime svojih interesa gaze prava malih naroda. Tako su srpske zemlje agresivnim delovanjem vodećih zapadnih centara moći raskomadane krajem 20. veka. Štaviše, Srbi su sa mnogih prostora na kojima su živeli vekovima zbrisani - kazao je Anđelković.

Po njegovom mišljenju, Srbi nemaju razloga da se sa tim rezultatima agresije i nepravde pomiri, te da nije racionalno da biološki istrošeni srljaju u nove velike sukobe. Međutim, istakao je Anđelković, srpski narod ima pravo da nepokolebljivo zna šta je njegovo i da čeka priliku da po što manjoj ceni povrati ono što je naciji oteto.

- Naravno, u granicama onoga što je moguće, a svakako to jeste ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, očuvanje makar dela Kosova i konačno, kada zbog svojih kriminalnih aktivnostima i od strane NATO zaštitnika bude odbačen režim Mila Đukanovića, iznalaženje modaliteta za povezivanje sa Crnom Gorom, u kojoj, bez obzira na jake pokušaje identitetskog genocida, preovlađujuća srpska svest - naglasio je Anđelković.

On ocenjuje da ja najavljena zajednička deklaracija RS i Srbije o "opstanku nacije" pun pogodak, ukoliko će doprineti racionalnom, usaglašenom delovanju Beograda i Banjaluke po pitanju sprečavanja "identitetskog genocida". Ipak, ako pak ostane tek retorička formula u cilju sticanja par poena kod glasača, Anđelković upozorava da se u tom slučaju radi o sramnom činu, jer sa velikim nacionalnim ranama niko nema pravo da se dnevnopolitički poigrava.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika "da Srbi treba da odbace reč entitet i da RS nazivaju državom", Anđelković je kazao da se muslimansko-hrvatski deo BiH zove Federacija Bosna i Hercegovina i da je jasno da je BiH u celini manje od toga.

- Izvorno dejtonsko uređenje jasno ukazuje da se radi o kompleksnoj zajednici u kojoj dominiraju konfederalni elementi. Nasilničkim nametanjem rešenja od strane OHR, tzv. dejtonski poredak je narušen, ali je BiH i dalje kombinacija federacije i konfederacije. Iz toga je nedvosmisleno jasno da je RS država unutar šire zajednice - podvukao je Anđelković.

Govorivši o izjavi Bakira Izetbegovića, u kojoj on ocenjuje da bi već i sam pokušaj odvajanja RS od BiH izazvao sukob nesagledivih posledica, Anđelković je poručio da Izetbegović nastavlja ekstremističku politiku svog oca koja je BiH gurnula u rat. On smatra da je bosanski član Predsedništva BiH političar koji je po svojoj snazi samo senka Alije Izetbegovića i da su se međunarodne okolnosti bitno promenile "na štetu zagovornika sarajevskog hegemonizma".

- Izazivanje novog rata od strane dela elite BH muslimana svakako im ništa dobro ne bi donelo - završio je Anđelković.

povezane vesti

komentari (14)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

asd

12. avgust 2017.

Ne mislim da Putin koristi Dodika jer nema on potreba za tim, Takodje mislim i za Vucica. Ono sto svi mozemo da primetimo jeste da Dodik ne izbija iz Srbije i mislim da je njegova inicijativa sto toliko cesto boravi kod nas uz Vucica jer pokusava da saradnju priblizi sto vise moguce kako bi sam Dodik ojacao.

***

12. avgust 2017.

"..... o ujedinjenju RS i Srbije...." Ludilo! Da mene pitaju, ja bih odlučila da se prema "novoj Srbiji" podigne kineski zid, ili onaj Trampov prema Mexiku!

baka

12. avgust 2017.

Zasto se stalno pozivate na izjave gdina Andjelkovica? On, zna se, ima zadatak da brani akcije vladajuce stranke. Nadjite, molim vas nekog drugog. Ja znam iz ISKUSTVA da je od kada je sveta i veka pozivanje na pravo ujedinjenja po etnickoj pripadnosti, UVEK izazvalo rat! I da nisu rasturili Jugoslaviju, jer Srbima nije odgovarala, jer su zeleli da oni budu glavni, posto ih je najvise, jos uvek bi ziveli u jednoj drzavi!

DK

12. avgust 2017.

U slučaju da se Dodikova gubernija prisajedini Srbiji,NATO će za 5 minuta da sravni Banja luku,a Mile će da pobegne u svoju vilu na Dedinju!

Srbislav Petričević

12. avgust 2017.

Mislim da bi "Danas" morao da bude profesionalniji. Posle naslova kojim se najavljuje g. Pećanin i navodjenja nekoliko njegovih rečenica, reč dobija g. Andjalković - koji već ima "Politiku", "Hepi" i "Pink", kao i druge režimske medije - i zauzima više od tri četvrtine prostora! Čime? Prežvakavanjem Dodikovih (ustvari, recikliranih Milošević-Karadžićevih) nagvaždanja o tobožnjoj ugroženosti srpstva. A tu ugroženost Andjelković vidi isključivo u frustriranosti neuspelim zalaganjima da se Srbija teritorijalno proširi...

DK

12. avgust 2017.

U slučaju proglašenja Dodikove gubernije prisajedinjenju sa Srbijom,za 5 minuta bi NATO sravnio Banjaluku sa zemljom,jer Dejton izričito zabranjuje izdvajanja delova iz BIH,a Mile bi glavom bez obzira pobegao u svoju vilu na Dedinju!

Sreten

12. avgust 2017.

Mnogo me raduje sto ce Deklaracija biti jasno napisana i potpisana. Da ne bude kao sa Memorandumom SANU - te bio je samo nacrt, te nedoradjeno, nejasno, dvosmisleno... Ovog puta ce biti zavedeno u arhiv ko nas je , kad i kako uvalio. Jos ako bude srece da krene novi svetski rat, sreca radost.

Dragan

12. avgust 2017.

"Identiteski genocid" se moze spreciti samo prestankom dezinformisanja, kretenizacije i zaglupljivanja sopstvenog naroda. Ovo vise lici na plan RAM 2 iz 1990-91.

MilanAleksandra

12. avgust 2017.

covek bez dlaka na jeziku .

Vlada

12. avgust 2017.

U vreme SANU memoranduma bio sam student, ocigledno glup, lenj duhom i kukavica. Da nisam bio takav, pobegao bih smesta glavom bez obzira. Isto vazi i za Deklaraciju, kad se vec ne zove Memorandum 2. Pozdrav iz mrske Amerike.

Stanko

12. avgust 2017.

A što tebe svrbi guzica oko te deklaracije, što guraš nos u ono što te se ne tiće, jedino ako se javno izjašnjavaš kao Srbin pa onda mogu da razumem.

Zoran Vitić

13. avgust 2017.

Bravo za gospodina Andjelkovića. Iznenadjuje me u neku ruku ovoliko negativnih komentara, problem je što ne znamo ko se krije iza tih inicijala. Da malo pogledamo dogadjaje posle I svetskog rata, Slovenci zaustavljaju Srbe povratnike iz zarobljeništva i preklinju ih da im odbrane teritoriju od Italijana. Hrvati danas priznaju da nije stvorena zajednička država 1918 godine da danas ne bi bilo hrvatske države (hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina). Danas se Hrvati hvale kako je za vreme II svetskog rata najjači antifašistički pokret bio u Hrvatskoj, samo zaboravljaju da su ga 90% činili Srbi iz Hrvatske (koje proteraše 1995 godine). Na kraju svi dobiše po nešto samo mi Srbi ispadosmo budale i još hoće da nam zabranimo da sanjamo i želimo našu ujedinjenu državu.

boban m.

16. avgust 2017.

dodik je buzdovan. kraj.

Hamo

17. avgust 2017.

Kad kaže da je buzdovan, mora da mu tepa.