Site name

Dejvid Filips, direktor programa za izgradnju mira Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija, govori za Danas

Vučić će raditi na tome da Kosovo bude priznato

* Iz drugih pregovora naučili smo da su rokovi neophodni kako bi se strane podstakle da postignu dogovor, zato je neophodno oročiti priznanje Kosova na najduže dve godine * Ruska baza u Nišu, kao i transfer sofisticiranog oružja u Srbiju, nisu namenjeni za miroljubive svrhe. Oni povećavaju šansu za nastajanje nasilnog sukoba, što bi bilo štetno za Srbiju

Pregovori ne mogu da budu "otvoreni" i da traju u nedogled, jer u suprotnom će propasti. Pregovori se ostvaruju i u samom procesu, ne samo u rezultatu.

17

Piše: Snežana Čongradin

Njujork, Beograd 14. septembar 2017. 12:00

Uloga posrednika je da se fokusira na kritična pitanja i pomogne stranama da postignu sporazum. Zaboravite pregovore kao priliku za fotografisanje. Vreme je za merljive rezultate koji će doneti mir i prosperitet za Kosovo i Srbiju, ocenjuje u razgovoru za Danas Dejvid Filips, direktor programa za izgradnju mira i prava Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija.

Povod za razgovor sa profesorom Univerziteta u Kolumbiji je njegov predlog za rešavanje kosovske krize, koji je nedavno objavljen u Vašington tajmsu, i u kojem sugeriše oročenje priznanja kosovske nezavisnosti na period od najviše dve godine. Optimizam o ostvarivosti tog predloga, Dejvid Filips je zasnovao na najnovijim izjavama i porukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića građanima Srbije - da ne bi trebalo više zabadati glavu u pesak i da bi se trebalo suočiti sa realnošću, odnosno na njegovoj inicijativi za pokretanje unutrašnjeg dijaloga u vezi sa tom temom. Stoga, pitali smo sagovornika našeg lista da li su to zaista dovoljni signali i da li zaista najavljuju jedan tako veliki korak kakav je priznanje Kosova.

- Dijalog podrazumeva određeni ishod. Iz drugih pregovora naučili smo da su rokovi neophodni kako bi se strane podstakle da postignu dogovor. Džordž Mičel je uspeo da isposluje "Sporazum na Veliki petak" (Sporazum iz Belfasta), jer je zahtevao da se odluke donesu u određenim rokovima.

* U ovdašnjoj javnosti se može čuti interpretacija i da je pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zapravo samo manipulacija vlasti kako bi se odgovorilo na zahteve EU i SAD a da tog dijaloga uopšte nema i da neće imati nikakve posledice.

- Vučića će ocenjivati na osnovu onoga što radi - ne na osnovu onoga što govori. Dijalog treba da bude sproveden za dobrobit građana na Kosovu i u Srbiji, kako bi mogli da žive normalne živote, u normalnim zemljama, sa normalnim regionalnim odnosima. Narod na Kosovu i u Srbiji je dovoljno patio. Vreme je da se krene dalje. To zahteva pristup zasnovan na realnosti.

* Za Aleksandra Vučića jedan deo javnosti tvrdi da je autokrata, nesposoban i nespreman za bilo kakav dijalog. Kakav rezultat očekujete od dijaloga, ako se uzmu u obzir ovakva viđenja i tumačenja okolnosti u kojima se taj dijalog odvija?

- Očekujem da će dijalog da kulminira u međudržavnom sporazumu, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost. Kosovo bi tada postalo zemlja članica Ujedinjenih nacija. Kosovo i Srbija bi zajedno radili na tome da ostvare uslove iz pravnih tekovina EU da bi se, na kraju, pridružile EU u isto vreme.

* Da li zaista verujete da bi EU i SAD mogli da primoraju Vučića da preduzme takve korake kakvi su priznanje kosovske nezavisnosti, s obzirom na istraživanja javnog mnjenja koja uveliko pokazuju da građani Srbije ne bi pristali na kosovsku nezavisnost ni po cenu ulaska u EU po ubrzanoj proceduri?

- Vašington nema interes da primorava Vučića na bilo šta. Zapravo, to bi moglo da ima i neželjene štetne posledice. Vučić će raditi na tome da Kosovo bude priznato, jer je u nacionalnom interesu Srbije. Srbiji je mesto u Evropi. S obzirom na eksplicitne uslove iz 35. poglavlja, Srbija je obavezna da normalizuje odnose sa Kosovom pre nego što se pridruži EU. Normalizacija znači priznanje. EU bi trebalo da insistira na sledećoj formuli: "bez normalizacije neće biti otvaranja novih poglavlja". Srbija mora da reši razlike koje ima sa Kosovom, kako bi mogla da se integriše sa EU.

* Tokom rasprave o rešavanju kosovske krize, u Srbiji su se razvile teorije o podeli Kosova. Čini se da postoji raspoloženje da bi pripajanje severa Kosova Srbiji bilo prihvatljivo ovdašnjoj političkoj eliti kao i većini građana. Kako to komentarišete?

- Podela je odlična formula za neuspeh. Videli smo na drugim mestima u regionu da podele ne rešavaju probleme. Deljenje stvara dodatne probleme. Razmene teritorija takođe nisu održive. Srbija mora da prizna Kosovo u okviru njegovih sadašnjih granica. Istovremeno, kosovska vlada mora da učini više kako bi integrisala kosovske Srbe, kako bi oni postali učesnici u demokratskoj budućnosti Kosova.

* Za Aleksandra Vučića se tvrdi da nije iskreni proevropski političar i da vodi dvoličnu politiku. S jedne strane sarađuje sa Rusijom a sa druge sa EU. Da li je on, prema vašem shvatanju, iskreno - sa jedne ili sa druge strane?

- Rusiju nije briga za Srbiju. Vladimir Putin manipuliše Srbijom koristeći tvrdnje o slovenskom i pravoslavnom jedinstvu. Rusiju interesuje samo to da potkopava interese SAD u regionu. Ruska baza u Nišu, kao i transfer sofisticiranog oružja u Srbiju, nisu namenjeni u miroljubive svrhe. Oni povećavaju šansu za nastajanje nasilnog sukoba, što bi bilo štetno za Srbiju. Srbija jednom mora da se odluči: da li želi evropsku budućnost ili bi radije da ide za Rusijom, koja predstavlja jednu autoritarnu kleptokratiju.

* Kako vidite situaciju u kojoj su, prema mnogim tvrdnjama, na vlasti u Srbiji i na Kosovu takozvane ratne koalicije. Da li one zaista mogu dovesti do pomirenja i kakvog će karaktera to pomirenje biti?

- Rat se dogodio pre 20 godina. Ponekada su nam potrebni ratnici, kako bismo ostvarili mir. Vreme je da se krene dalje. Na kraju, nove generacije će biti tu da konsoliduju napredak koji je ostvaren danas.

Snažnija uloga SAD je u interesu svih

* Vaš predlog koji podrazumeva aktivnije uključivanje SAD u proces priznanja kosovske nezavisnosti temelji se na sve jačem uticaju Rusije na region i mogućnost destabilizacije područja, koje je važno u američkoj spoljnoj politici. Imajući u vidu dešavanja u Crnoj Gori nakon prošlogodišnjih izbora i pokušaj državnog udara, kao i situaciju u BiH gde se vidi jak uticaj Rusije na predsednika tamošnjeg entiteta RS, da li bi koraci ka razdvajanju od Rusije uzrokovali opasnost od izbijanja sukoba na Balkanu?

- Stvari stoje upravo suprotno. Snažnija uloga SAD je u interesu svih strana. "Pax Americana" se može ostvariti kroz jačanje zapadnih vrednosti i integracije u Evroatlantske institucije.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Gargamel

14. septembar 2017.

Pa Kosovo je priznato od strane svih stranaka koje participiraju u vlasti, i veceg dela opozicije.Ako pomognes da Haradinaj dodje na vlast , a pre nekoliko nedelja trazis njegovo izrucenje zbog ratnih zlocina, to vise nije vredjanje inteligencije, to je sprdanje.

Драган Пик-лон

14. septembar 2017.

Господин Професор лије крокодилске сузе над судбином Србије.Наводно руска ''''''''база"у Нишу је опасна за нашу будућност јер води у нове тензије и то је опасно по Србију.Кад признамо Тачијеву џамахирију ући ћемо заједнички у Европу!?Тачи треба више порадити да интегрише Србе у своје друштво!?То и ради са "росама"Проблем је што то друштво не постоји.Не постоји косоварско друштво чак не постоји ни албанско друштво.То је само легло разбојника и дилера.Све у свему дотичан господин не уме да размишља,јер Косово и Метохију упоређује са другим кризним срединама на Балкану.Што није исто.КиМ-ја није лажни мит.Дотични је само још један хипокрит у САД-ма, који зарађује новце преко грбаче Србије.Бере тикве које је његова администрација(Клинтон) посејао.Прво што требамо урадити је дати имунитет руској хуманој мисији у Нишу.Онда ће овакви теоретичари мира и просперитета наше будућности почети да замуцкују!!!

Nikica

14. septembar 2017.

Itersantna analiza.

Nenad

14. septembar 2017.

Vucic je i doveden da bi priznao Kosovo.

Hektor

14. septembar 2017.

Pa nema potrebe govoriti o tome u buducem vremenu. On vec radi na tome.

Era

14. septembar 2017.

Skoro sve netačno. Nemoguće formalno priznanje za dve godine. Ko kaže da većinau Srbiji želi u EU? Naša tragedija ostaje što rešenje za kosovo nije u skorijoj budućnosti. Srbija pstaje okružena članicama NATO ili onim državama koje teže da uđu u NATO. Srbija pusto ostrvo.

Petar

14. septembar 2017.

Vidi se da je gospodin placeni lobista. Naravno da je podela najbolje moguce resenje, a ne put u neuspeh. Put u neuspeh je bilo upravo unilateralno proglasenje nezavisnosti.

W

14. septembar 2017.

Komedija teska, glavni pro-albanski lobista medju "novinarima" u Srbiji intervjuise americkog pro-albanskog lobistu koji je izasao sa nekakvim spiskom fantaziranja na temu "legalizujmo najzad tu brljotinu na Kosovu". Najkomicnije je kako ozbiljno sebe shvataju. Ne postoji ni jedan argument da je jedini nacin da se dodje do stabilnosti regiona ili do bolje buducnosti ako se prizna nekakva drzavnost za tu albansku tvorevinu na Kosovu i ako se da legimitet kako za albanski sovinizam koji stoji u osnovi te tvorevine ili za americku intervencionisticku politiku. Ko garantuje da nakon toga nece stici novo ucenjivanje u vezi Republike Srpske ili da se Albancima nece otvoriti apetit te ce i u Makedoniji krenuti sa instaliranjem "iliride"? Ili sta reci na diletantsku tezu da Srbija i "drzava kosova" treba zajedno da udju u EU? Stvarno? Kada bi to bilo 2117? Ta "drzava kosova" nije u stanju da ispuni ni uslove za beli sengen a gde su otvaranja poglavlja ili priznanje od svih u EU?

GazetaShqiptare

14. septembar 2017.

Lagao bih kada bih rekao da me iznenadjuje da se ovakav clanak ovog autora i ovakvog "kvaliteta" pojavljuje na naslovnici Danas-a. Vec smo se polako privikli na ovo danonocno i neumorno pro-velikoalbansko agitovanje. A bice jos i gore posto je americki kongres odbrio 250 miliona dolara za propagandne delatnosti u regionu. Cekaju nas mnoga "misljenja" i "predlozi" ovakvih "strucnjaka" , "profesionalni" intervjui S. Congradin. i "komentari na liniji" dezurnih botova. Jedva cekam.

swe

14. septembar 2017.

Sve ovo podseca na istrazivanja koja bi finansirao "Filip Moris" a ticale bi se konzumacije cigareta. Zakljucak tih i takvih istrazivanja bi z adivno cudo bio:: "duvan je zdrav, produzava zivot,pusite sto vise a bicete i tako cool". Ili: ne tako davno na RTV je bio emitovan dokumentarac o seceru gde je izmedju ostalog razotkriven i jedan slican "strucnjak" sa slicnog "instituta" koji je nakon dugotrajnog i eksperstkog istrazivanja dosao do zakljucka da ne mogu da se povezu pojave odredjenih bolesti sa konzumacijom secera i da nema nikakvih dokaza da je beli secer nezdrav. Ispostavilo se da ga je placala secerna industrija. Zanimljivo zar ne?

Esad Nezirivic

14. septembar 2017.

Sta lupas bre Dejvis pa I Americka baza Bonstil na Kosovu kod Gnjilana mozda smeta Srbiji I Rusiji I ona ima oruzje isto prestavlja pretnju za mir I bezbednost. Oni cute a vama sada smeta Ruska baza u Nisu plasite se. Gde vam je malo realnosti posto ste neki Americki zvanicnik.

Ivica

14. septembar 2017.

Kosovo ce Srbija automatski priznati kao nezavisno kada digne ruke od srpskih teritorija i vrati ono sto je okupirala .

Дуле

14. septembar 2017.

Зашто онда Американци временски не ороче преговоре за закључење мира са НДР Корејом, спровођење релевантних резолуција Савета безбедности у вези са Пелестином и за уједињења насилно подељеног Кипра?

Boki

14. septembar 2017.

Kosovo je proglašeno državom pre nego što je Vučić postao Predsednik ove zemlje, niko ne proziva Jeremića koji je godine proveo u OUN, a ništa nije doprineo da se to stanje promeni u korist naše zemlje, koliko je zemalja sveta već priznalo tu kvazi državu Kosovo, a svi napadaju Vućića zato što se slaže da Srbi na Kosovu uđu u sve institucije koje ta i takva država ima, u sve njene tokove, da bi se svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima borili za svoja prava, dok se status te i takve države ne reši na političkom polju. Beograd ne može davati nikakvu političku ni pravnu pomoć stanovnicima Srpske nacionalnosti na Kosovu, jer Kosovo nije deo Srbije hteli mi to ili ne. Vučić sa takvom odlukom nema veze.

Dejan Maksimović

14. septembar 2017.

Zašto svaki put Amerikanci moraju da provlače Rusiju u razgovorima o Srbiji? Da li je Rusiju briga za nas ili nije, hoće li Kina dodatno investirati kod nas, to su pitanja koja se tiču samo Srbije.

minabegobic

14. septembar 2017.

Gospodin Filip moze da govori gluposti ali te gluposti ne mogu proci u Srbiji

Not opction

15. septembar 2017.

Vučić radi na tome da pomiri Srbiju i Albaniju odnosno da normalizuje odnose, a priznanje nezavisnosti KiM-a nije opcija.