Site name

Aleksandar Andrija Pejović, crnogorski ministar evropskih poslova i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju, o ulasku Srbije i Crne Gore 2025. u EU

Podgorica se zalaže za individualni pristup - u skladu sa napredovanjem

Prije svega Strategija za uspješno članstvo je pozitivan signal za Crnu Goru i Srbiju jer jasno potvrđuje njihovu evropsku perspektivu.

7

Piše: S. Čongradin

Podgorica, Beograd 16. septembar 2017. 18:24

Foto: Dragan Antonić / FoNet

To nije bez razloga jer je riječ o zemljama koje su označene kao najuspješnije u procesu pristupanja, odnosno jedine dvije koje u ovom trenutku aktivno pregovaraju o članstvu, ocenjuje za Danas Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju vest da će Evropska komisija u narednih 16 meseci pristupiti izradi Strategije za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne kao najnaprednijih kandidata na Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije i na stabilnost u regionu.

Upitan kako komentariše to što je ovom strategijom predviđeno da Crna Gora postane punopravna članica Unije zajedno sa Srbijom, s obzirom na utisak da je ta država uradila više od Srbije u procesu evropskih integracija, sagovornik Danasa kaže da ta inicijativa ne podrazumeva zajedničko pristupanje.

- Dakle, ne radi se o inicijativi koja inauguriše zajedničko pristupanje, odnosno pristupanje u paketu nego o jasnoj podršci Evropske komisije da se uspješno dovrši proces pristupanja za ove dvije zemlje. Crna Gora se, svakako zalaže za individualni pristup, odnosno napredovanje u skladu s ostvarenim rezultatima - ističe za naš list ministar spoljnih poslova Crne Gore.

On dodaje da bi trebalo pojasniti da 2025. nije godina predviđena za prijem novih članica, nego, kako kaže, godina do koje je vremenski okvir postavljen za ostvarenje članstva.

- To, dakle, otvara mogućnost ranijeg prijema, ukoliko neka država ranije ispuni uslove za članstvo. U tom pravcu i Crna Gora sagledava projekcije za naredni period i usmjerićemo sve napore na što bržem, kvalitetnijem i efikasnijem završetku obaveza i finalizaciji procesa pristupanja - zaključuje sagovornik Danasa u pisanom odgovoru našem listu.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Lucifer

16. septembar 2017.

Crna Gora ući će u EU pre Srbije. To je očigledno po svi poličkim i ekonomskim parametrima. U svakom slučaju, Srbijansko Napred-Radikalno rukovodstvo tome i ne teži previše. Odnosno teži samo onoliko, koliko je potrebno da zavara trag. Njihov plan je odavno vidljiv. Rusija im je cilj i to samo radi očuvanja vlasti. Ako bi EU Srbiji postavila uslove: slobodni mediji i slobodno sudstvo. Po hitnom postupku, npr. za 30-60 dana, dovoljno za iskrene poteze, pa onda slobodni izbori. To bi bio kraj Vučićevog prenemaganju. On uvek zadrhti kad mu se spomenu te tačke.

Dr Mans

16. septembar 2017.

U pravu je ministar evropskih poslova Crne Gore g-din A.Pejovic o individualnom prijemu drzava u clanstvo evropske unije (EU).. Crna Gora je bliza ovom cilju nego Srbija. U paketu se mogu primiti Srbija i Kosovo kao dve samostalne drzave. Kosovo mozda i pre Srbije jer "nema za vratom" sirovog Dodika iz susedne Bosne niti ratni plen Milosevicevog SPS i radikala, fantomsku "republiku srpsko/sumsku" u nesretnoj BiH drzavi.

gradjanin normalan

16. septembar 2017.

Sasvim razumljivo da CG ne zeli da budu u paketu sa nama Kosovom i BiH jer onda nece nikada uci. Mi cemo proci kao Turska. Ni oni nikada nisu napravili napretke på osnovnim pitanjima vladavine prava i ljudskih nacela.

crnogorac

16. septembar 2017.

Ko ce prije u EU? Lopovi i dileri ili ratno zlocinci? Pitanje je sad.

C Rale

17. septembar 2017.

Crna Gora je u regionu jedino prva po drzavnim udarima i politickoj mafiji gde je damo politicki strateg DPS, Svetozae Marovic osudejen za kradju 40 miliona evra. L

Sava

17. septembar 2017.

Crna Gora 2020, Srbija par godina kasnije, rekao bih sa Mihajlovicevom na celu?

Dusan Spasic

17. septembar 2017.

Da se razumemo, BIH i Kosovo nisu samostalne drzave nego se to zove protektorati sto EU i SAD nikako ne uzimaju u usta a drze tamo institucije i vojsku (Bondsteel)! Bilo bi stvarno porazavajuce za drzavu Srbiju koja postoji jos od Berlinskog kongresa 1878. da se uvrsi u red sa njima. Ne vidim uopste zasto se polemizuje o paketima ulaska kad svaka jedinica predstavlja poglavlje za sebe i razlike su ogromne. Novostvoreni protektorati nece nikada uci, jasno je!