Site name

Predsednik CIRSD-a ima brojne susrete sa svetskim zvaničnicima tokom zasedanja Generalne skupštine UN

Jeremić: Zabrinjava sve veći broj kriznih žarišta

* Najkritičnija je situacija na Korejskom poluostrvu, a način na koji se predsednik Tramp izrazio o ovom problemu ostavlja prilično malo manevarskog prostora za diplomatsko delovanje, navodi bivši šef srpske diplomatije

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi ove nedelje u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde je imao bilateralne sastanke sa više šefova država i vlada, kao i ministara spoljnih poslova, a razgovarao je i sa vodećim ljudima Svetske zdravstvene organizacije.

Piše: M. S.

Njujork 21. septembar 2017. 13:30

Jeremić, koji je 2012. i 2013. predsedavao Generalnom skupštinom UN, a prošle godine bio na drugom mestu u trci za generalnog sekretara svetske organizacije, iskoristio je prvih dva dana boravka u Njujorku za sastanke sa predsednicima Južnoafričke Republike Džejkobom Zumom, Urugvaja Tabare Vaskezom, Gabona Ali Bongo Ondimbom i Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Mbasogom.

Jeremić je prisustvovao i otvaranju debate u GS UN, prateći izlaganje američkog predsednika Donalda Trampa i ostalih učesnika.

- S pravom raste zabrinutost svetskih lidera zbog sve većeg broja kriznih žarišta širom sveta. U ovom trenutku najkritičnija je situacija na Korejskom poluostrvu, a način na koji se predsednik Tramp izrazio o ovom problemu ostavlja prilično malo manevarskog prostora za diplomatsko delovanje. U tome ima podršku saveznika, pre svega Japana, ali i Južne Koreje. S druge strane, Kina i Rusija se odlučno protive upotrebi sile, ulazimo u situaciju koju ce jako teško biti moguće smiriti, rekao je Jeremić za Danas, sumirajući prva dva dana boravka u Ujedinjenim nacijama.

Jeremić je, pored trojice predsednika, imao susrete i sa premijerima Luksemburga i Gvineje Bisao, kao i sa šefovima diplomatije Ruande, Kolumbije, Indonezije, Jermenije, Azerbejdžana, Kube, Malezije, Maroka i Bahreina.

- Zabrinutost vlada i zbog zaoštravanja stava Amerike prema Iranu, cime se direktno dovodi u pitanje budućnost nuklearnog sporazuma, kao i zbog veoma složene i teške situacije na Bliskom istoku, naveo je Jeremić.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić je imao sastanke i sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanom, u čijoj je kampanji za izbor na tu prestižnu poziciju učestvovao ove godine, kao i novim direktorom Programa za hranu Ujedinjenih nacija Dejvidom Bizlijem.

On će do kraja nedelje imati sastanke i sa predsednikom Senegala i premijerom Etiopije, kao i ministrima spoljnih poslova Norveške, Bocvane, Vatikana, Kanade, Palestine, Singapura i Kazahstana, predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i novim Generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

Vuk Jeremic će danas sa profesorom Džefrijem Saksom i bivšim premijerom Velike Britanije Gordonom Braunom kopredsedavati UN Savetom za održivi razvoj na Kolumbija univerzitetu, a u petak održati govor na proslavi 60. rođendana Kevina Rada, predsednika Azijskog društva u Njujorku i bivšeg premijera Australije.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.