Site name

EK: Katalonija i Kosovo nisu uporedivi

Poredjenje referenduma na Kosovu i Metohiji i u Kataloniji "nije uporedivo", tvrde iz Evropske komisije

11

Piše: Danas Online

Brisel 02. oktobar 2017. 14:34

Foto: Bojan Cvejić

 Navedeno je da je tako jer je ”Španija država članica” Evropske unije.

”Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Evropska komisija saopštila je danas da, po Ustavu Španije, jučerašnje glasanje o Kataloniji nije bilo legalno i pozvala je zainteresovane strane da hitno sa sukoba pređu na dijalog.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dragana

02. oktobar 2017.

Mozda za EU nisu uporedivi ali za nas jesu.

čavoći maira

02. oktobar 2017.

Politika dvostrukih aršina je oduvek bila jedina kada je zapad tj.Eu upitanju.

Nikola Dragojević

02. oktobar 2017.

Nisu Albanci imaju državu Albaniju,Kosmet nije imao referendim ,Katalonci nemaju državu i imali su referendum.Podržavam ipak jedinstvenu Španiju.A EU sada mi je mnogo ,mnogo daleko.

Don Kihot

02. oktobar 2017.

Pa da li je i Krim bio specifičan primer, ili nedavno otcepljeni Kudinstan? Katalonci su ugledajući se na Kosmet i Krim uradili sličnu stvar. I to neće biti kraj problemima separatizma u svetu.

Boža Kuka

02. oktobar 2017.

Koliko aršina ima, kojim se aržinom meri Srbija, a kojim druge države.

Tajči

02. oktobar 2017.

Da li je moguće da je EU ovoliko dvolična? I posle se pitaju zašto u Srbiji slabi raspoloženost za priključenje Uniji.

Laza

02. oktobar 2017.

Omogućiti Rusima ne diplomatski statis nego im dati bojnu bazu kod Niša (da i mi ne bi imali duple aršine prema USA).

Milivoje Radaković

02. oktobar 2017.

Jeste li možda čuli kako španska vojska i policija spaljuju katalonska sela, kako su otkrivene masovne grobnice kod Girone, i kako je u Francusku ušlo milion izbeglih Katalonaca kojima su španski graničari oduzeli lične isprave? Niste?! A, pitate se otkuda to da Katalonija i Kosovo nisu uporedivi?!...

My baby

02. oktobar 2017.

Na Kosovu su Miloseviceve vojne,paravojne,policijske i parapolicijske snage kao i slicne mafijske, masovno palile,pljackale,ubijale i proterivale lokalno albansko stanovnistvo sa Kosova. Potvrda toga je Milosevicev potpis o kapitulaciji Srbije u sada samostalnoj Republici Kosovu. Isti potpisan jula meseca 1999 god u Kumanovu. Svega toga nije bilo u demokratskoj Kataloniji.

Nenad.

04. oktobar 2017.

Vi koji pominjete Miloševića i demokratsku Kataloniju, presmešna je to argumentacija, skoro bruka. Frankova fašistička vlada u Madridu je potpuno ukinula autonomiju Katalunji i po dubini i široko maltretirala Katalonce. Kosovo je proglasilo nezavisnost tokom demokratske Srbije. Prosto, presranite da lobirate i nećete ispadati jadno.

Srpska bruka,

05. oktobar 2017.

Kao i u slučaju Krima!-Živela slobodna Katalonija!