Site name

Danas imao uvid u novo istraživanje javnog mnjenja NSPM

Građani žive lošije, žele novu političku opciju

* Više od polovine ispitanika smatra da bi Srbija trebalo da ima "najbliže moguće" odnose sa Rusijom

Građani Srbije smatraju da danas žive lošije nego pre četiri godine, pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli, u koje je Danas imao uvid. Prema tim nalazima, 42,1 odsto ispitanika navodi da živi lošije nego 2013. godine, dok 18,1 odsto njih smatra da živi bolje, a 38,5 odsto odgovorilo je da živi isto.

4

Piše: M. Stojanović

Beograd 04. oktobar 2017. 14:30

Foto: Miroslav Dragojević

Istraživanje je pokazalo i da birači žele novu političku opciju u Srbiji, koja bi vodila neutralnu spoljnu politiku, i bila prvenstveno okrenuta ka ekonomskim problemima građana.

Na pitanje da li mislite da postoji potreba za novom političkom snagom u Srbiji potvrdno je odgovorilo 45,9 ispitanika, negativno 40,9 odsto, dok je 13,2 odsto dalo odgovor "ne znam". Kada je reč o spoljnopolitičkoj orijentaciji te nove političke stranke, 64,4 odsto ispitanika navelo je da bi trebalo da bude "suverenistička neutralna", dok se 12,2 odsto opredelilo za proistočnu orijentaciju, za prozapadnu 10,8 odsto, a odgovor "ne znam" dalo je 12,6 odsto ispitanika. Najviše ispitanika, 68 odsto, odgovorilo je da bi nova stranka trebalo da se usmeri na "ekonomiju, životni standard, borbu protiv siromaštva, otvaranje novih radnih mesta, razvoj privrede, industrije, poljoprivrede".

Polovina građana, preciznije govoreći 50,6 odsto, smatra da bi Srbija trebalo da neguje odnose sa SAD "koliko se mora", dok 21,9 odsto njih smatra da bi Srbija trebalo da se "kloni" tih odnosa, "ako može", a 19 odsto zastupa stav da treba imati najbliže moguće odnose sa tom državom, dok je 8,5 odsto njih odgovorilo sa "ne znam" na takvo pitanje. S druge strane, preko polovine građana - 56,3 odsto - smatra da bi Srbija trebalo da ima "najbliže moguće" odnose sa Rusijom, 32,8 odsto odgovorilo je sa "koliko se mora", dok 6,2 odsto kaže da "ne zna", a 4,7 odsto tvrdi da bi Srbija trebalo da se "kloni" odnosa sa Rusijom.

Što se tiče odnosa Srbije i Nemačke, 50,2 odsto ispitanika odgovorilo je da bi te odnose trebalo održavati "koliko se mora", 32 odsto zagovara "najbliže moguće" veze, a 9,5 odsto navodi da bi Srbija trebalo da se "kloni" saradnje sa Nemačkom, dok je odgovor "ne znam" dalo 8,3 odsto građana.

Najviše ispitanika - 41,9 odsto - smatra da bi Srbija trebalo da ostane neutralna, dok se za političko-ekonomski savez sa Rusijom zalaže 24,5 odsto, integraciju u EU zagovara 18,6 odsto građana, za savez sa Kinom odlučilo se 3,1 odsto njih, i, na kraju, za savez sa SAD 1,4 odsto građana.

Protiv prodaje zemljišta strancima

Potvrdan odgovor na pitanje "da li mislite da je potrebno uvesti potpunu zabranu poljoprivrednog zemljišta strancima", dao je 72,1 odsto ispitanika, odrično je odgovorilo 15,4 odsto, dok je 12,5 odsto njih navelo da "nema stav".

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

misko

04. oktobar 2017.

Danas samo ,,bratija,, zivi bolje nego pre 4 g. Ostali zive daleko losije, jer podsetimo se posle otimanja penzija, smanjenje plata stiglo je povecanje PDV, drugih poreza, taksi i akciza, za ovih 4 godine inflacija je bila preko 10% cime je dodatno smanjen standard gradjana. A najgore je sto ne rade institucije drzave, policija, sudstvo, tuzilastvo, kupuju se diplome, lecimo se SNS porukama a spoljna politika nam KATASTROFA. Nadajmo se da ce ovom ludilu ubrzo doci kraj.

Eva

04. oktobar 2017.

Znaci samo 18.6% podrzava integracije u eussr. Predlazem onda da se odmah prekinu pregovori. Pametni ljudi, vide sta se desava, i ne zele okupaciju. Naravno ako je sve ovo tacno.

Неле

04. oktobar 2017.

Када је В.Коштуница "проповедао" тзв неутралност већина га је исмевала ? Сада, г.Коштуница може мирно да посматра последице зле и покварене политике коју је већина прихватила тада, почев од 2008---

JovaNS

10. oktobar 2017.

Koja je veličina uzorka? Kako je sprovedena anketa, da li preko interneta ili telefonski? Da li je uzorak reprezentativan? Gde je link ka originalnim podacima (ovo je internet, to vam je bukvalno 5 sekundi posla)? Bez toga je članak obično spinovanje.