Site name

Inicijativa: Ratni zločinci nisu naši heroji

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina i generalnog sekretara Predsednika Srbije, Nikole Selakovića, koji su prisustvovali jučerašnjem okupljanju bivših starešina Treće Armije Vojske Jugoslavije pod nazivom “Da se ne zaboravi” u niškom Domu vojske.

8

Piše: Danas online

08. oktobar 2017. 11:11

Foto: yihr.rs

Među glavnim gostima skupa bila su dvojica osuđenih ratnih zločinaca: Nikola Šainović i Vladimir Lazarević, koji je na skupu govorio kao poslednji komadant Treće Armije VJ, piše u saopštenju.

Hitno zahtevamo od Predsednice Vlade i Predsednika Republike da se ograde od izjava svojih članova kabineta Vulina i Selakovića, kao i da se jednom za svagda odreknu osuđenih ratnih zločinaca. U protivnom, njihovo ćutanje će biti potvrda da je politika negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, zvanična politika države Srbije.

Kakva god bila reakcija izvršne vlasti, Inicijativa- smatrajući da se, između ostalog, minimum samopoštovanja jednog društva ogleda u izražavanju pijeteta prema žrtvama, kao i osudi (ali ne i ugrožavanju građanskih prava) prema onima koji su počinili najteža krivična dela- poziva sve institucije Republike Srbije, političke aktere, organizacije civilnog društva i medije da nam se pridruže u odbrani dostojanstva srpskog društva.

Obraćajući se bivšim starešinama Treće Armije VJ, na prvom mestu bivšem generalu Lazareviću, ministar Vulin je naglasio je da se “nikada više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili". Zatim je Nikola Selaković, generalni sekretar Predsednika Republike Srbije, dodao da je “obaveza Republike Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje VJ, naročito Treće armije, one koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiju 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine.”

Ministar odbrane i generalni sekretar Predsednika Srbije bi morali da znaju da su rezultati “profesionalnog odnosa” određenih oficira kojima se ponose, više od 13 hiljada žrtava i 800 hiljada raseljenih lica. Stoga, ovo ne sme biti vreme “tihog ponosa” već vreme suočavanja sa činjenicama koje bi morala da prati moralna i politička osuda zločina.
 
Podsećamo ovom prilikom ministra Vulina i Genseka Predsednika Republike Selakovića da je Vladimir Lazarević pravosnažno osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY/ MKSJ) 23. januara 2014. godine na 14 godina zatvora za deportacije i prisilna premeštanja civilnog albanskog stanovništva na Kosovu koje su izvršili pripadnici Treće Armije VJ tako što im je Lazarević obezbedio praktičnu pomoć kako bi izvršili ova krivična dela.

Takođe, u prvom redu ovog skupa jasno se vidi i Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, koga je Haški tribunal teretio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine. Među navodima optužnice bili su deportacija i druga nehumana dela, ubistvo i progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etnička ravnoteža Kosova, gde bi ponovo bila uspostavljena kontrola Srbije. Istog dana kada i Lazarević, Šainović je osuđen na 18 godina zatvora. Posle odslužene dve trećine kazne, on se vratio 2015. godine u Beograd gde je ekspresno imenovan za člana Glavnog odbora SPS-a.
 
Ovakve izjave zvaničnika Srbije samo su još jedan u nizu bezobzirnih šamara žrtvama rata na Kosovu koje predstavljaju trend u ekspanziji, započet odbranom Ljubiše Dikovića, a zatim cementiran svečanim dočecima Šainovića i Lazarevića. Kako bi se prekinula spirala najbezobraznijeg laganja srpskog društva o Kosovu, maskiranjem zločina odbranom države i davanjem za uzore mladima osoba koje su krvlju ukaljale obraz ove zemlje, pozivamo predsednicu Vlade Anu Brnabić i predsednika Republike Aleksandra Vučića da se ograde od opasnih izjava svojih saradnika u Vladi odnosno Predsedništvu Srbije, stoji u saopštenju.

Imajući u vidu najave kako predsednice Vlade, tako i predsednika Republike, da će otvoriti dijalog o Kosovu, naše je pravo da od njih tražimo odgovorno političko delovanje, a čiji početak - kako smo naveli u našem Vodiču - mora biti priznanje ratnih zločina počinjenih od strane države Srbije i samim tim osuda pojedinaca koji su za te zločine odgovorni i osuđeni.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ivan Pavik

08. oktobar 2017.

Ratni zlocinac je veoma teska opruzba pratio sam dogadjaje.tih teskih godina i moje misljenje da su Srbi platili cenu za sve nemile dogadjaje na Balkanu . Mladi ljudi koji su na tom skupu optuzivali svoje ofocire da su ratni zlocinci smatram da je sramotno i tuzno ali Vi Srbi ste jedini u Evropi koji tako nesto mogu da organizuju isporukom Vaseg tadasnjeg Predsednika Holandiji ce uci u Istoriju vase Srbije

Milan

08. oktobar 2017.

Svaka cast, potpisujem.

THAAD

08. oktobar 2017.

Pojavljivanjem u javnosti sa osuđenim ratnim zločincima ministar vojni Julin je izgubio svako moralno pravo da o bilo kome,npr. Gotovini,Čermaku,Markaču,Haradinaju ili Tačiju govori u negativnom kontekstu ! Oni nisu ni suđeni ni osuđeni(isto su branili svoju državu ili narod) kao Šainović i Lazarević,ali su za srpske političare zločinci,dok su srpski osuđeni zločinci,u stvari,heroji ?! Srpski političari optužuju druge za prekrajanje istorije a sami to besramno rade ! Julin kao da se trudi da napravi glupost kad god može i tako daje materijal za medije u okruženju. Sutra će zajedno sa ministrom Dačićem bez pardona,"čiste" savesti, pljuvati po susedima zaboravljajući na svoje postupke !

Tom Sojer

08. oktobar 2017.

Nrofasisti su nam čelu države. Draga braćo, ne smemo to više trpeti.

Kalča

08. oktobar 2017.

To što vlast uznosi ratne zločince govori o tome da je sama vlast sklona zločinu. Na njenu žalost, nije dovoljno silna pa da krene u otvoreni i divljački obračun sa neistomišljenicima. Plaši se sukoba sa hrabrom i odlučnom manjinom časnih građana. Pa se obračunava mučki, iza leđa, kukavički.

Matija Soskic

09. oktobar 2017.

U Nemackoj posle drugog svetskog rata dugo se cutalo o zlocinima fasista, sve dok njihov adeca nisu sanala sta su ocevi uradili Jevrejima. Tek tada je pocela osuda njihovih zlocina.

Nota

10. oktobar 2017.

Sve bi bilo u redu kada ne bi bilo ekstremnih dvostrukih arsina i kada bi se ovi isti "premladi" setili i stpskih zrtava i malo objekyivnije sagledali stvari. Za tango je potrebno dvoje setite se.

Miodrag iz Peći

13. oktobar 2017.

Sve dok se ratnim zločincima ne budu nazivali i on i koji su rat ne zločine činili i nama Srbima. Niko nema pravo da nam čita lekcije pogotovo on i koji govore o prisilnog deportaciju oko 800.000 Albanaca koji su se kao po komandi svi vratili već 10.06.1999.god. i uselili i zaposeli stanove, kuće i imanja proteranih 250.000 Srba i Roma od kojih se evo već 18-ta godina niko nije vratio. Pravda je slepa - ali čini mi se da ova zabluda deca ipak vire na jedno oko ko je ne vide da su upravo oslobodili Nasera Orića i da moramo da pregovaramo sa bivšim teroristima i srpskim dželatima, čije su ruke do lakata krvave sve za rad mira i mogućnosti života dostojnog čoveka. P.S. Što se tiče gen. Lazarevića sam je kriv što je svuda sa sobom vodio Nika Peraja, kapetana vojske SRJ, Albanaca katolika koji je ucenjen svedočio u Hagu na strani optužbe. Ali Nikola Šainović još nije odgovarao za organizovanje ubistva šest srpskih mladića u kafiću Panda u mojoj Peći.