Site name

Dačić: Skot da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije

Američki ambasador u Beogradu, kao i svi ostali ambasadori, ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije, naši ambasadori to ne čine, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom izjave ambasadora SAD Kajla Skota o ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu.

7

Piše: FoNet

Beograd 12. oktobar 2017. 15:33

Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nije na njemu da govori o tome, a još manje o istupima ministara, naši ambasadori u svetu ne komentarišu istupe ministara. Postoje kanali komunikacija, to se ne radi kroz medije, rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.
Uz konstataciju da je general Vladimir Lazarević odslužio kaznu, Dačić je rekao da je Ramuš Haradinaj kosovski premijer koji će tek da je odsluži, dok se hrvatski general Ante Gotovina, oslobođen optužbe za ratne zločine, sprema za predsednika Hrvatske, a odlobođen je i Naser Orić.

Dačić je rekao da takve izjave Aleksandra Vulina ne mogu da ugroze odnose Srbije i SAD.

Lazarević i svi ostali koji su odslužili kazne su građani kao svi drugi. Ako su bili krivi, a sud je rekao da jesu, to su odslužili i nigde nije zabranjeno da se ti ljudi uključuju u procese ili daju izjave, rekao je Dačić.

Govoreći o prošlonedeljnom susretu američkog i ruskog zvaničnika u Beogradu o situaciji u Ukrajini, Dačić je rekao da je Srbija pružala samo logističku podršku, ali nije bila uključena u sadržaj razgovora, pa ne može da komentariše da li je ostvaren napredak.

Razgovor je trajao šest sati, mi smo obezbedili mesto i svi su bili zahvalni na gostoprimstvu. To je važno zbog uloge i spoljnopolitčkog položaja Srbije i sa takvom praksom bi trebalo nastaviti i u drugim slučajevima, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija svojim građanima zabranjuje učešće u ratnim sukobima bilo gde, pa i u Ukrajini.

Sve zakonske odredbe koje se odnose na borce koji ratuju u inostranstvu odnosiće se i na one koji se bore u Ukrajini, rekao je Dačić i naglasio da Srbija ne podržava nigde učešće državljana Srbije i prema njima će biti preduzete sve zakonske norme.

Dačić je istakao i da pitanje statusa zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru nije rešeno zbog toga što postoje veliki pritisci i što se to pitanje politizuje.

Mi ne želimo da to pitanje postane predmet politčkih sporova. Treba da se reši na način kako je to uobičajeno i u skladu sa Bečkom konvencijom i nadam se da će se to brzo rešiti, rekao je on.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i najava Ramuša Haradinaja da će insistirati da se uključe SAD, Dačić je rekao da se ne može komentarisati svaka izjava kosovskih zvaničnika namenjena unutrašnjoj upotrebi.

O formi u kojoj se dijalog vodi neće se razgovarati na takav način. Ako neko razmišlja o direktnom učešću SAD, poznato je da je rezolucijom Generalne skupštine UN dijalog prebačen na Evropsku uniju. Mi smo za to da se vrati u UN, ali nismo mi tu da kočimo, već da podstaknemo dijalog, smatra Dačić.

Prema njegovim rečima, Federika Mogerini će nastaviti svoj posao jer Evropska unija ima interes da zapadni Balkan postane njen deo zato što je bolje da ovaj region bude deo rešenja problema, a ne problem.

Komentarišući pismo predsednika Kosova Hašima Tačija albanskom predsedniku da se građanima Kosova i Metohije odobre albanski pasoši, Dačić je rekao da to govori da i dalje postoje ideje o što bližem povezivanju Prištine i Tirane.

Ne bih da kažem, ali liči malo i na stvaranje jedne države, napomenuo je Dačić.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vasa Ladacki

12. oktobar 2017.

Cuti Dacicu ti si bruka Srbije

AZ

12. oktobar 2017.

On bi da se u Srbiji velicaju ratni zlocinci a da to niko nesme ni komentarisati.Pa sto se onda on mesa u unutrasnje stvari Hrvatske,Bosne ili Kosova kad oni velicaju svoje ratne zlocince.Amerika i EU trebaju traziti hitnu smenu ministra vojnog zbog ratnog huskastva i velicanju zlocina.Nebi smeli bez kritike ostati ni premijerka i ministar spoljni poslova.

THAAD

12. oktobar 2017.

Ambasador USA Skat je sasvim u pravu . To što je neko "odslužio" kaznu ne znači da mu je i delo izbrisano iz biografije . Ubica je ubica i posle odslužene robije. Kada se oglasi ruski ambasador u Srbiji onda nema polemike sa njim ?! Nose mu se stenogrami na uvid kako bi se odagnale sumnje u vernost pravoslavnoj "braći". Drugo,znate li kako su osuđeni srpski učesnici na proruskoj strani u iredentističkoj pobuni na istoku Ukrajine ? Svi od reda ,uz dogovor sa Tužilaštvom,na uslovne kazne, a Počuča je bio samo jedan od mnogih,njih oko dvadesetak.Biće zanimljivo kako će srpsko pravosuđe procesuirati one koji će doći iz Sirije ili Iraka,a po dosadašnjoj praksi ni oni nebi trebali da snose teže sankcije,ako su svi državljani Srbije ravnopravni pred sudskim organima .

Baki

12. oktobar 2017.

Ne volim ovog muzikanta ali je u pravu za ponašanje ambasadora. Još kada bi stvarno imao (i on i ostali) takav stav i prema ambasadorima sa kojima je u boljim odnosima, možda bismo bili i prava država.

rama jana

13. oktobar 2017.

vucic i ovaj djilkos i njihove kamarile ne razmisljaju o EU jer tamo ipak ne mogu da muvaju toliko.njima treba blato kao sto je sada

Dusan

13. oktobar 2017.

Sumnjivo muzikalni Zumbul-aga u diplomatskoj akciji?! Mora da se diplomatski kor u Bg valja od smeha.

pp

13. oktobar 2017.

Otpevaj mu nešto.