Site name

Brnabić: Balkanu je mesto u EU

Bez uključivanja Balkana u Evropsku uniju zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovaru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom.

1

Piše: FoNet

12. oktobar 2017. 23:35

Foto:kabinet premijerke

Brnabić je istakla da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da je mesto čitavog regiona u Uniji.

Ona je naglasila da Srbija nastavlja da sprovodi sveobuhvatne reforme u brojnim sektorima kroz koje teži da modernizuje društvo i državu i uspostavi snažne institucije, čiji je rad zasnovan na demokratskim principima i punom poštovanju vladavine prava i dodala da se nada da će uskoro doći do otvaranja novih poglavlja u pregovaračkom procesu, navodi se u saoopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je navela da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i da želi da bude aktivan i
kredibilan partner u svim regionalnim inicijativama i procesima.

Ona je ocenila i da je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici i konsenzus svih iz regiona i Evropske komisije, da sedište budućeg sekretarijata bude u Beogradu, od velikog značaja i za Srbiju i za region.

Put ka EU kroz Berlinski proces

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, da Evropska unija kroz Berlinski proces ulaže velike napore kako bi Srbija i druge zemlje regiona zajedničkom saradnjom olakšale put ka Uniji.

Istakla je i da su u okviru Berlinskog procesa dogovoreni važni infrastrukturni projekti, kao što je put Niš – Priština - Tirana i gasna konekcija sa Bugarskom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore kako bi se nastavili i ubrzali svi dogovoreni projekti.

Sagovornici su se saglasili da je projekat e-uprave, koji sprovodi Vlada Srbije, važan korak u stvaranju efikasne i transparentne državne uprave i dobar način u borbi protiv korupcije.

Helbah je istakao je da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i njene napore da održi stabilnost u regionu, istakao je Helbah i pohvalio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvorenim unutrašnjim dijalogom o Kosovu rešava najvažnije nacionalno pitanje.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dipl. agronom

13. oktobar 2017.

Da,jedan je arsin,nema dvostrukih arsina,pa upitajte Erdogana koje je on prepreke imao 40 godina...Vreme je da odete u Tursku,u uzvratnu posetu Emini...