Site name

Beogradski bezbednosni forum u znaku odnosa Srbije sa EU, NATO i Moskvom

Brnabić: Činjenica da nismo bliži Rusiji

Od 16 međunarodnih vežbi, devet sa SAD, a dve sa Rusijom

Beogradski bezbednosni forum, na kome su bili i visoki zvaničnici iz regiona, EU, Nemačke i NATO, protekao je uglavnom u znaku odnosa Srbije prema Zapadu i prema Rusiji.

Piše: J. Lukač - V. Jeremić

Beograd 12. oktobar 2017. 19:53

Foto:FoNet Nenad Djordjevic

U evroatlantskim diplomatskim krugovima postoji veliko negodovanje zbog odnosa Beograda prema Moskvi, posebno zbog učešća u zajedničkim vojnim vežbama, koje su po tim procenama uperene direktno protiv članica EU i NATO.

Međutim, to negodovanje nije bilo ispoljeno, jer i dalje važi procena u zapadnim krugovima da je bolje Beograd držati uz sebe nego rizikovati pad proevropske vlasti zbog prevelikog pritiska ili njen zaokret ka Moskvi. I dalje se smatra, navodno, da bi u sadašnjim okolnostima, postvučićevska vlada mogla biti samo proruska. Kada je reč o učešću u vojnim vežbama sa Rusijom, podatke o tome saopštila je premijerka Ana Brnabić, koja je na forumu učestvovala zajedno sa zvaničnicom NATO - zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler.

- Od 16 međunarodnih vojnih vežbi u kojima smo učestvovali prošle godine, devet je bilo sa SAD, a dve sa Rusijom. Slična situacija je i u tekućoj godini u kojoj je većina vojnih vežbi održana sa zemljama koje su članice NATO. Samo je percepcija da smo bliži Rusiji, ali percepcija je jedno, a činjenice nešto drugo. Brojevi pokazuju da smo iskreno posvećeni vojnoj neutralnosti, kazala je premijerka Srbije. Prijateljski odnosi koji vezuju Srbiju i Rusiju, prema rečima premijerke Brnabić, ne bi trebalo da predstavljaju prepreku unapređenju odnosa sa NATO, koje je okarakterisala kao odlične.
- Rusija je naš veliki prijatelj sa kojim nas vezuju religijske, kulturne i ekonomske veze. Međutim, brojne kompanije iz zemalja Evropske unije takođe posluju sa Rusijom, tako da ne vidim prepreke da se ovo prijateljstvo prekida - navela je Brnabić.

NATO smatra da zemlje imaju pravo da odlučuju o svojim bezbednosnim vezama i smatram da postoje načini da razmišljamo o budućnosti kao partneri i da proširimo mogućnosti za sigurnost i bezbednost. Uzbuđena sam da pregovaramo novu fazu IPAP, jer tu možemo da obogatimo i ojačamo saradnju, kazala je Gotemiler, prenosi FoNet. Prema njenim rečima, među saveznicima NATO postoji zabrinutost zbog bezbednosnih izazova koje je učinila Rusija, poput zauzimanja Krima ili Donbasa.

Rusija prilikom vežbi često šalje pogrešne poruke nedovoljne transparentnosti i predvidivosti, što čini saveznike NATO nervoznim, ali želim da naglasim da smo predani dijalogu sa Rusijom i pozdravili bismo da imamo što više oblasti saradnje u obostranom interesu, rekla je Gotemiler. Niko ne želi, ne daj Bože, sukob, ukazala je ona. Gotemilerova se odvojeno sastala i sa predsednikom Srbije i ministrom odbrane, a slične brojne sastanke imali su i drugi učesnici foruma.

Tako je direktor Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović da napredak u poglavljima 23 i 24 pažljivo prate sve države članice Evropske unije i ponovio da su ta poglavlja od presudnog značaja za celokupan pristupni proces Srbije.

Predsednik Vučić je razgovarao sa izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristijanom Helbahom, i zajednička ocena je da su odnosi Berlina i Beograda na najvišem nivou.


Veliki pritisci zbog Ruskog centra

Dačić je istakao i da pitanje statusa zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru nije rešeno zbog toga što postoje veliki pritisci i što se to pitanje politizuje, prenosi FoNet. Mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova. Treba da se reši na način kako je to uobičajeno i u skladu sa Bečkom konvencijom i nadam se da će se to brzo rešiti, rekao je on.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.