Site name

Predloženo odobrenje ulaska u "Šengen"

- Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, javila je agencija Beta.

3

Piše: P. D.

Brisel 19. oktobar 2017. 20:14

 Predloženo odobrenje ulaska u "Šengen"

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog formulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je Beti u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.
Usluga će se naplaćivati 10 evra, ali će pokrivati razdoblje od tri godine, odnosno dok traje pasoš.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

tomislav

20. oktobar 2017.

Za to bi nas narod rekao: NIJE SIJA NEGO VRAT. Opet se uvodi vid ogranicavanja putovanja za nas nesvrstane.

ja

20. oktobar 2017.

Razumna odluka EU. Naime, manje-više su to sve uglavnom nedorasla i nedemokratizovana društva na zapadnom Balkanu, čije autokratske vlasti još uvek ne mogu da izadju iz okova nekadašnjeg socrealizma koji je doživljavao "truli zapad" kao finansijski dobro-stojeću ali buržoasku tvorevinu kojoj, pak, treba nauditi uvaljujući im turski hašiš, srednjoazijski heroin i južnoamerički kokain. Žalosno je da su "trgovci" i transporteri gore navedene robe bili (i sada su) uglavnom sa zapadno-balkanskih prostora, što unutar - što izvan SFRJ. Još je žalosnije što Srbija i dalje baštini takve "tekovine" bivše države, zloupotrebljavajući tajne službe za regrutovanje novih i sve mladjih generacija raznih zemunskih, surčinskih, i njima sličnih klanova, "Pink pantera" i tako dalje. Da stvar bude gora, kandidati za nove poštovaoce lika i nastavljače "junačkih" dela Šarića, Kosmajca i sličnih agenata ovdašnjih tajnih službi, dolaze iz redova desetina i stotina hiljada mladih koji su tokom devedesetih i kasnije potpuno indoktrinisani desničarskim klero-šovinističkim obrazovanjem a čega još nismo kao društvo u potpunosti svesni. Na stranu to što nereformisani pravni sledbenici Udbe (BIA, VBA, VOA, MUP, MSP, carina, pravosuđe, vojska, ...) primaju u svoje redove tatine i mamine sinove i kćeri onih koji su upravo stolovali u tim istim strukturama u prethodnim decenijama. Na taj način, urušavanje i dodatna degeneracija mladje populacije se u kontinuitetu nastavlja a stanje pogoršava. U suštini, aktuelnim vlastima će i ovaj potez EU dobro poslužiti da podmetne još jednu lažnu dilemu u stilu: "Da li sada vidite da nas Evropa neće?" I kako onda očekivati dalje demokratizaciju dodatno izolovanih društava na zapadnom Balkanu?

DUSHAN

21. oktobar 2017.

Da to je uvedeno kao nacin da se inace slobodnom coveku Lazarevicu spreci dolazak da poducava EU studente ratovanju.