Site name

Skupština u borbi protiv korupcije

Skupština Srbije kao najtransparentnija institucija u državi je već na prvoj liniji borbe protiv korupcije, predložili smo niz zakona i incijivativa kako bi ispunili obaveze iz poglavlja 23, a imperativ u našem radu je nulta tolerancija prema korupciji, rekla je danas predsednica Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAK) u Srbiji Dubravka Filipovski.

2

Piše: FoNet

06. novembar 2017. 14:19

Skupština u borbi protiv korupcije

Foto: Stefana Savić

Filipoviski je izjavila je da je Skupština Srbije počastvovana što je bila domaćin konferencije te organizacije na kojoj je učestvovalo pet država i što je imala priliku da predstavi portal za nadzor nad javnim finansijama.

Filipovski je u pauzi prvog dana skupa novinarima u parlamentu rekla da su kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kirgistana, Gruzije i Moldavije predstavljena iskustva Srbije u borbi protiv korupcije, odnosno jačanje kontrolne uloge parlamenta u nadzoru javnih finansija.

Prema njenim rečima, nema države u svetu koja je rešila problem korupcije, radi se samo o modalitetima borbe protiv korupcoije i cilj ove konferencije da unapređujemo saradnju.

Predsednica skupšstinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić rekla je da su članovi tog tela imali priliku da predstave treću fazu projekta koji se sprovodi sa UNDP i Švajcarskom razvojnom agencijom koji se tiče portala za nadzor kontrole javnih sredstava.

"Pored portala, učestvujemo u programu upravljanja javnim finansijama zajedno sa Ministarstvom finansija i Državnom revizorskom institucijom, rekla je Tomić i napomenula da se to reflektuje kroz izveštavanje Evropskoj komisiji posebno kada je reč o stanju javnih finansija i fiskalnoj konsolidaciji. Transparentnost i odgovornosti su stubovi borbe protiv korupcije", naglasila je Tomić.

Medijima su se obratili i predstavnici Moldavije i Makedonije, koji su impresionirani učinkom Srbije i postojanjem portala za nadzor javnih finansija.

Kopredsednik GOPA Moldavije Botsan Roman rekao je da je njegova zemlja tek na početku i da će joj iskustva Srbije biti veoma korisna, dok je poslanica iz Makedonije Ljiljana Kuzmanovska istakla da njena zemlja nije članica GOPAK, ali da je zadovoljna onim što je čula o portalu i ostvarenju cilja transparentnosti javnih finansija.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milan

07. novembar 2017.

Vidim doneli stei obecabni zakon o poreklu imovine!Prvo moraju da se iskore svi lopovi 20-30 godina unazad da bi drugi na primeru videli da nije sala krasti od drzave i naroda.Jedno pitanje za vas zasto niste doneli zakon o poreklu imovine vec pet godina ste na vlasti i porno odbijate da ga donesete?Zato sto nista ne krijete i niste krali?Zamlacujete narod a kradete na sve strane!

ljubitelj burleski

07. novembar 2017.

A da za promenu,,repertoara, počnete NEŠTO I KONKRETNO,DA RADITE,UBISTE SE OD,,SAOPŠTAVANJA,,,SVEGA,, 6 GODINA.,.ILI SE odmah IZJASNITE Koga Smete a Ko je Izvan,vaših,,zaduženja,,..s obzirom da se,,slučajevi,, potencijalnih,,klijenataVAM,UMNOŽAVAJU GEOMETRIJSKOM PROGRESIJOM,.