Site name

Bivši ministar infrastrukture negirao optužbe da je odgovoran za propusate u izgradnji puta UB-Lajkovac

Mrkonjić: Neću se poozvati na poslanički imunitet

"Nisam odgovoran za eventualne propuste u radovima na deonici puta od Uba do Lajkjovca na Koridoru 11. Zna se ko je za šta odgovoran. Ja sam kao ministar bio odgovoran za strateške odluke. Za to sam spreman da odgovaram.

5

Piše: M.R.Milenković

Beograd 06. novembar 2017. 15:05

Mrkonjić: Neću se poozvati na poslanički imunitet

Foto: Fonet/Aleksandar Koković

Ministarstvo ne gradi, ono organizuje posao i obavlja upravni nadzor, a preduzeća su ta koja grade. To je izmišljen problem”, rekao je na konferenciji za novinare bivši ministar infratsrukture Milutin Mrkonjić, navodeći da  se neće pozvati na poslanički imunitet u eventaulnom sudskom postupku, mada je, kako je rekao  lično  očekivao orden za sve ono što je do sada uradio .

On je naveo da nije video krivičnu prijavu koje je  Ministarstvo građevinastva i saobraćaja podnelo Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv njega i još 14 odgovornih osoba , i da ne zna ko je pisao prijavu protiv njega .

“Onaj ko je to uradio ne zna ništa . MInistarstvo ne piše prijave  već pojedinac , možda ministarka Zorana Mihajlović. Ali nije fer da ja sa njom ratujem “, rekao je Mrkonjić ,podsećajući da je  2000. godine, posle obnove zemlje , imao pedesetak takvih prijhava ali da su sve te prijave odbačene .

Podsetio je da je dobio tri ordena , ali da je to tada imalo političku dimenziju.

”Ja osećam da i ovo ima neku politiku u sebi, ali  neka traže odgovornost tamo gde treba da je traže, rekao je Mrkonjić i složio se da treba da odgovara onaj ko je odgovoran za propuste ,ako oni budu utvrđeni .

"Posao mora da bude profesionlano urađen, za to sam se uvek zalagao. Ali neka ide prijava, ko je pisao neka objasni šta je hteo, ja ću doći da objasnim šta jeste ili nije, rekao je Mrkonjić , dodajući da kada je on bio ministar da je Koridor 10 imao priorite, a da Koridor 11 nije bio evropska transverzala i da nije bilo zainteresovanih za njegovo finansiranje , pa se Vlada za njegovu gradnju dovijala iz budžeta ili komercijalnih kredita.

“Za gradnju Koridora 11 odluku je doneo Nacionalni savet za infrastrukturu, Vlada Srbije i on kao ministar, dok su u realizaciji i raspisivanju tendera učestvovali predstavnici pet ministarstava - saobraćaja, građevinarstva, NIP, finansija i privrede. Realizacija deonice opd Uba do Lajkovca počela je u leto 2010. godine, a glavni investitor je bilo novoformirano preduzeće Koridori Srbije,jer su Putevi Srbije imali dug od 300 miliona evra i strane banke nisu želele da rade sa dužnikom”, objasnio je Mrkonjić, dodajući da se zna procedura,po kojoj investitor ima pare, on bira izvođače,izvođači podizvođače ,a tu su i nadzorni organi, kao i supernadzor. On je rekao da ne zna vršio nadzor , da CIP  koji je projekatant ne može da vrši nadzor i da ne zna da li je glina podloga

"Možda sam šetao pa video glinu, a nisam rekao, ne znam", naveo je Mrkonjić , dodajući da može da odgovara za strateške odluke, ali i da je građenje težak posao ,a najteže je obezbediti sredstva. Građevinatsvo je živ proces i izgrađeno se odmah stavlja u funkciju da bi se videlo šta je problem. Greške su se tako videle  na dva tunela “, zaklčjučio je Mrkonjić , napominjući da bi on tako ministarki MIhajlović mogao da nađe niz grešaka kada bi krenuo duž Koridora . Da podsetimo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem zbog korišćenja nekvalitetnog materijala u izgradnji autoputa na Koridoru 11, od Uba do Lajkovca. Krivična prijava je podneta zbog ugradnje gline u osnovu autoputa, zbog čega je došlo do pucanja gornjeg sloja i sleganja autoputa koji, inače, nikada nije ni pušten u saobraćaj. Zbog toga će, navode u Ministarstvu, morati najverovatnije da se uradi rekonstrukcija 4,5 od 12,5 km deonice Ub - Lajkovac.

Ministarka Zorana Mihajlović danas nije htela da komentariše Mrkonjićevu izjavu da je ona lično pisala prijavu ,ali ni njegove tvrdnje da  je duž oba Koridora uočio niz propusta .

Mrkonjić: Ružić ne smenjuje Dačića

Ivica Dačić je sjajan političar i najbolji predsednik partije. U najtežim trenucima   izborio se  za partiju. Iskusan je političar i u punoj snazi. Zasigurno je da Branko Ružić neće da ga smeni.Tu nema diskusije”, reako je  Mrkonjkić , odgovarajući na pitranmje Danasa da li su tačne tvrdnje da se Branko Ružiuć, zajedno sa svojim istomiušljeniucima želiu da smeni Dačića sa mesta predsednika SPS. Mrklonjić je  negirao i mofgućnost  da se dačić nećže ponovo kandidovati za predsednika stranke . Upitan da li Dačić nema adekvatnu zamenu, Mrkonjić je rekao ima dosta mladih ljudi u SPS, ali je upitao zašto bi SPS menjao nešto što je dobro. Naveo je i da su Ružić i Dačić vrsni saradnici, te da mu Ružić ne “podmeće”.

“Bane je pošten, divan, mlad, izuzetno perspektivan političar. Savetujem ga da radi u svom resoru i da pokaže rezultate. Svaka mu čast. Bane je divan čovek. Stalno govorim mladim ministrima iz SPS da se dokažu na poslovima na kojima rade pa onda u politici grade karijeru", naveo je Mrkonjić.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Rishikes

06. novembar 2017.

"Onaj koji je pisao prijavu ne poznaje materiju" ALI ZNA REZULTAT!!

Inženjer građevine

06. novembar 2017.

Dragi novinari, ne dajte da vas ovaj prevesla žedne preko vode. Naime, nije udarna vest da je glina stavljena u podlogu, ima sto vrsta glina, pa i onih kojima ništa ne fali. Osnovno je sledeće: da li valja projekat, ko je revidovao projekat, da li je ugrađen materijal koji je u projektu, da li su postignuti svi projektni parametri ( zbijenost, vlažnost itd.), štaje radio i potpisivao nadzor, zašto je investitor plaćao nekvalitetene radove. Tu su problemi, a glina sama po sebi, ne mora da bude greh. I zato Mrkonjić tvrdi da je tužbu pisao nestručnjak!

DR

06. novembar 2017.

Najvece zlo u zemlji Srbiji je, ako neki stranacki aktivista napravi prekrsaj ili neko krivicno delo (sto je u ovom slucaju),automatski stranka je u odbrani tako (da tuzilastvo,sudstvo nema sta da trazi)eto tako je bilo i u predhodnih pedeset Mrkini slucajeva,nadam se da nece i ovaj put, ili?????.

Mladen Mladenović

06. novembar 2017.

Dosta je bilo sa lopovlukom i putnom mafijom, koja ovu državu davi već tridesetak godina. Zaista se moraju zakonski goniti svi oni koji su umešani u gradnju puteva u Srbiji. Zar je zaista potrebna velika pamet, velika stručnost i nauka, da se vidi ono što svi vide? Naši putevi se rekonstruišu i obnavljaju svake godine? Posle godinu dana rekonstruisani bulevari izgledaju kao da su ih tenkovi gazili?! Zar je zaista teško, u jednom dužem periodu, za koji valjda postoji neka garancija i obaveza izvodjača, prekontrolisati ono što je uradjeno, ili je najvažnije da se pare podele pa sledeće godine ponovo tender i "Jovo nanovo"?! Niko na svetu ne pravi puteve poput nas? Mi jedini imamo "jednogodišnje" puteve. Naime toliko traju. Kao moje petunije u bašti, ili pelargonije?! Možda nije kriv Mrkić, ali neko jeste? Da se na putevima kralo, da se muvalo, da se ugradjivalo sve i svašta, da je materijal potkradan, svesno je barem 90% gradjana Srbije ili, onih gradjana Srbije, koji se voze tek popravljenim putevima. Vreme je da se stane sa "Burazerskom" logikom i da se za državne pare traži kvalitet. Ako kvalitet ne zadovoljava, da izvodjači plate debele kazne, mada sam siguran da veliki broj ovih izvodjača posle naplate duga od države zatvori svoje firme a odmah potom otvori druge, kako bi izbegli konsekvence i plaćanje odštete. Ovde je veoma teško dokazati bilo šta jer sve, "mož da bidne al ne mora da znači"?! Jedino su sigurni lopovi jer, čini mi se, da je u Srbiji to jedina ozakonjena "privredna delatnost". Bravo za Mihajlovićku, mada će biti izložena strašnim pritiscima.

Prazilukovići!

10. novembar 2017.

Za sve je kriva - Ana Bekuta!