Site name

Ivanović: Zastrašivanje i trikovi

Uz zastrašivanje, građani nisu imali mnogo mogućnosti da odluče, rekao je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović i istakao da su izbori na Kosovu održani u neprijatnim okolnostima i da niko nije izložio program, a Srpska lista se koristila trikovima.

8

Piše: FoNet

Beograd 06. novembar 2017. 19:57

Ivanović: Zastrašivanje i trikovi

Foto: Wikipedia

Vlada se nije libila da podrži samo njih, a treba da bude podrška svih građana podsetio je Ivanović.

Ivanović je rekao N1 da su razgovarali sa građanima, koji su im, kako je naveo, rekli da su zastrašivani uoči izbora.

"Ako Srpska lista ne pobedi da neće više biti plata, zdravstva, školstva, penzija, oni su ih zastrašivali. Mi smo razgovarali s građanima, nismo imali mogućnost da se pojavimo ni u jednom mediju, jedino smo mogli s ljudima da razgovaramao. I to smo čuli, Srbija će da nas ostavi ako ne glasamo za ove, ko će da mi zaposli ćerku".

"Neko ko je na funkciji nije po Ustavu da reklamira partijsku filijalu na Kosovu. Građani pokušavaju da zaštite sebe i svoj interes, a da ne razmišljaju za koje ljude glasaju i ko su oni", kaže Ivanović.

Ivanović kaže da je sve zabeleženo u izveštaju evropskih posmatrača.

"U izveštaju piše da je došlo do zlouporebe medija, građana, zaposlenih u institucijama i ono što je najgore ubacivanje glasova, glasanje više puta s jednom ličnom kartom. To stoji u izveštaju evropskih posmatrača, oni su došli pet meseci pre izbora, poučeni ranijim iskustvima".

Na pitanje šta Srpska lista može da uradi za dobrobit građana na Kosovu, Ivanović navodi da ne veruje da će predstavnici Srpske liste moći nešto da urade, jer, kako kaže njihov interes je osvajanje fotelja i vlasti.

"Sledi period otrežnjenja, narod je shvatio šta je uradio, kritikovaćemo one koji su izglasani, kada god bude moguće mi ćemo kritikovati, ako mediji to budu želeli da čuju. Ne verujem da će moći nešto da urade, njihov interes je bio osvajanje fotelja i vlasti".

Kako je rekao, "moraju da se rešavaju komunalna pitanja, moramo da imamo vodu, imamo problem s deponijom, kanalizacijom, parkiranjem...neki kozmetički potezi to građane ne može prevariti. Probelm je nedostatak sigurnosti, fizičke sigurnosti i nedostatak ekonomske perspektive", ocenio je Ivanović.

On kaže da je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pokušao da mu objasni da mora da se izjašnjava kao predsednik svih građana, a ne da zastupa samo jednu opciju.

"Deo glasača na koje smo mi računali je zastrašen atmosferom, silnim ošišanim ljudima, oni na kraju nisu bili u Kosovskoj Mitrovici, hteli su da ih oteraju i oni su odlučili da odu. Neki drugi su odlučili da poslušaju vlast jer su se bojali za svoju egzistenciju, a treći deo koji je presudio je ubacivanje listića".

Ivanović je rekao da je vrlo jasno ko mu je zapalio automobil i po čijem nalogu, ali da policija ne vodi istragu o tome.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Ivanović je rekao da dijalog ne sme da bude vremenski ograničen jer je to značajna tema za Srbe i dodao da ograničavanje implicira da rešenja već ima ili da nema vremena.

"To nije dobro. Ako se u ovakvu raspravu uključe sve društvene grupe i institucije, možemo računati da dođemo do rešenja ili visokog stepena saglasnosti. Obavezni učesnici su Srbi sa Kosova i SPC. Ne mislim na partijske kadrove koji ponavljaju stavove, već slobodno misleće ljude koji žive na Kosovu i treba ih čuti".

Ivanović je ranije izjavio da bi Vlada Srbije trebalo da predloži kiparski model za rešavanje kosovskog pitanja i da bi to bio najbolji odgovor na pritiske u vezi sa otvaranjem Poglavlja 35 u procesu pridruživanja Srbije EU.

Taj predlog kritikovao je Aleksandar Vučić.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Горан Милетић

06. novembar 2017.

Уопште се не слажем са Ивановићем! За тамошње Србе је најважније да су сложни у својим наступима и да држава Србија има ингеренције на КиМ. Многима је потребна разбијање тог језгра да би успели да манипулишу Србима и спроводе свој циљ! Ивановић и слични њему су радили и раде против Срба и за Шиптаре! Није време на КиМ за странчарење и неку демократију! Мора се играти како тренер захтева макар и против своје воље! Срби су у великом проблему и треба паметно да играју! А неки још туже своју државу странцима? Бољи су им странци него Србија? Срам вас било!

Draga

07. novembar 2017.

I sta sad mi treba da poverujemo u ove nebuloze sto prica Ivanovic! Narod je imao priliku da da svoj glas sto je i ucinio, i narod je taj koji je birao ono sto je dobro za nih.

igor

07. novembar 2017.

Za poraz su uvek drugi krivi.

petar

07. novembar 2017.

Prvo za kosovo je najbitnije jedinstvo Srba kao i zajedničko delovanje Srba sa Kosova i i vlasti iz Beograda. Svako miniranje ovog jedinstva je izdaja svog naroda.

Mika

07. novembar 2017.

Prihvatite dostojanstveno poraz!

Siniša Živković

07. novembar 2017.

Svako ko bar malo odskače pameću od prosečnog naprednjaka ne može da bude po volji sadašnjoj vlasti. A Oliver Ivanović odskače mnogo, elokventniji je, obrazovaniji, obavešteniji i pošteniji od svih naprednjaka zajedno. Ono što je meni najstrašnije jeste da se svako ko ne pripada vladajućoj garnituri nejbesramnije ponižava, vređa i optužuje, pa je tako izvesni Goran Miletić u ovim komentarima prikazao Ivanovića kao čoveka "koji su radili i rade protiv Srba i za Šiptare". Da pameti čak i malo ima, kao što je čak ni malo nema, grđađani bi se posle ovakvog blaćenja listom okrenuli protiv Vučića i njegovog načina vođenja politike.

mare

07. novembar 2017.

Na sledecim izborima ces jos gore proci. Nikada vise nece glasati za tebe. Dojadili su sa kukanjem svi opozicionari a ne shvataju da ovakvim ponasanjem nakon izbora samo udaljavaju svoje glasace .

bole

07. novembar 2017.

Dosta je vise te zute demagogije, narod to najbolje proceni i tako glasa, niko ne vidi ko za koga glasa.