Site name

Šta lično Putinovo priznanje bivšem predsedniku Srbije znači za realne rusko-srpske odnose

Orden za ispraćaj Nikolića u penziju

* Dragomir Anđelković: Rusi su čitav niz političara ispraćali na ovakav način

Bivši predsednik Srbije, a sada predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, Tomislav Nikolić primio je Orden prijateljstva od ruskog predsednika Putina, nakon čega je izjavio da su tokom ceremonije povodom Dana jedinstva razgovarali "dva i po, skoro tri sata".

3

Piše: A. Kosanović

Beograd 07. novembar 2017. 12:30

Orden za ispraćaj Nikolića u penziju

Foto: Fonet/AP

Iz kabineta Nikolića nismo uspeli da dobijemo odgovore da li je čitav protokol u subotu trajao tri sata ili su u neposrednom razgovoru proveli taj vremenski period, kao ni pojašnjenje o kojim temama su razgovarali i da li je došlo do nekih formalnih dogovora. Takođe, nije sasvim jasno kolika je zapravo korist po našu državu zbog ovog priznanja, da li je uopšte ima, ili ovo ostaje samo jedan gest Vladimira Putina prema čoveku koji je nagrađen za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva dve zemlje. Ovo priznanje u prošlosti su dobili režiser Emir Kusturica, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo jedan vid konačnog ispraćaja Tomislava Nikolića u političku penziju, kao i da ovo nije usamljen slučaj jer se ovakav vid priznanja dodeljuje osobama koje su imale korektnu saradnju sa državnim vrhom Rusije. On za naš list kaže da se ne može reći da je ovaj razgovor poluformalan, kao i da on na ovakvim dešavanjima može potrajati duže zbog same prirode susreta.

- Ovo su formalni razgovori i ponekad oni duže traju jer su to po pravilu 'poslednji razgovori'. To je jedna vrsta uvažavanja političara koji odlaze u penziju. Ruska praksa po ovom pitanju pokazuje da su oni čitav niz zemalja i političara koji su sa njima imali korektne odnose ispraćali na ovakav način, uključujući bivše predsednike Hrvatske i Slovenije Stjepana Mesića i Milana Kučana, pa mislim da Nikolić ni u kom slučaju nije privilegovan. NJihov je običaj da veliku pažnju poklone takvim ličnostima pri kraju i nakon mandata, tako da smatram da je ovo jedna vrsta kurtoaznog okončanja odnosa - kaže Anđelković.

On ne misli da postoji mogućnost ponovnog aktiviranja Tomislava Nikolića u političkoj areni Srbije kroz formiranje neke nove proruske političke partije.

- Nikolić da je imao potencijala, želje i snage da se time bavi, mislim da se ne bi tako lako povukao iz predsedničke trke. On nije čovek koji ima tu vrstu kapaciteta da to nastavi da radi i ovo je faktički završetak njegovog aktivnijeg delovanja - zaključuje za Danas Dragomir Anđelković.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nemanja Krstić

07. novembar 2017.

Nije moguće da je jedini raspoloživi sagovornik na ovu temu bio baš D. Andjelković! Bez obzira na sadržaj onoga šta je rečeno, njegovo sve češće pojavljivanje u "Danasu" postaje neukusno. Pustite čoveka na miru, imaće više vremena za "Pečat", "Pink", "Informer" i bezbroj drugih barjaktara srbistanskog slobodnog novinarstva!

Zvonko

07. novembar 2017.

Jeste,Anđelković sve zna ko mu daje te informacije, nije vidovid da to šestim čulom utvrdi.Znači postoji neki dogovor oko toga da gosn Nikolić ode u penziju, da li postoji dogovor sa državnim vrhom. Da je neko toliko dobar analitačar da čita sa usana ko šta misli , rekao bih da nije. Više mi deluje kao glasnogovornik zvanične politike.

VB

07. novembar 2017.

On je odavno u peMziji,ali nas to jako skupo kosta zbog ruskih priznanja za izdaju Srbije.Njihov spijun,n njihovom platnom spisku a ne na nasem!Oni nagradjuju,a mi placamo izdajnike kojima je vaznija Rusija od Srbije. Niko tu nije narocito pametan,ali mi koji cutimo i gledamo smo idioti.