Site name

Potpredsednik pokreta Dosta je bilo za Danas o opoziciji i izborima

Stevanović: Đilas za DJB nije prihvatljiv kandidat

* Principi Saše Jankovića su fantastična osnova za svaku saradnju, ali oni ne nude odgovor na ključna pitanja - kako staviti tačku na godine jalove politike * Teško nam je palo što su mediji ignorisali naše aktivnosti

Dragan Đilas nije prihvatljiv kandidat za gradonačelnika Beograda za nas u pokretu Dosta je bilo, jer ne mislimo da je Beograd vođen dobro u periodu 2008-2014, baš kao i nakon toga.

10

Piše: M. R. Milenković

Beograd 07. novembar 2017. 13:30

Stevanović: Đilas za DJB nije prihvatljiv kandidat

Foto: Medija centar

Smatramo da je taj posao potrebno raditi na mnogo bolji način. Naravno, nesporno je da neke druge stranke istaknu bivšeg gradonačelnika kao svoju uzdanicu. Takođe, ne verujemo u personalne priče, priče o slobodi, evropskim integracijama i drugim velikim temama na lokalnim izborima. Verujemo u snagu programa koji rešavaju vrlo konkretne probleme građana Beograda. Tu leži i naš odgovor na 11 principa koji su fantastična osnova za svaku saradnju, ali oni ne nude odgovor na ključna pitanja - kako staviti tačku na godine jalove politike i izvesti promenu lošeg sistema, ko to zaista može da uradi i kome građani veruju da će to zaista i uraditi. Mi želimo da radimo suštinski bolje, ne želimo da se takmičimo u tome ko je manje loš, kaže za Danas Aleksandar Stevanović, potpredsednik pokreta Dosta je bilo, odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da DJB podrži Dragana Đilasa na predstojećim beogradskim izborima i samim tim nastavi razgovore o 11 principa koje zagovara Saša Janković.

* Nije li malo čudno da opozicija, iako se bliže beogradski, a možda i parlamentarni izbori, ne može ni oko čega da se dogovori. Ima li nešto oko čega možete da nađete zajednički jezik?

- Opozicija treba da nađe zajednički jezik oko izbornih uslova. Zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika koja se ne bira direktno nema smisla, budući da je dosta velika razlika u viđenju kako treba da se vodi Beograd, šta su glavne teme izbora i da li je grad dobro vođen pre 2012. Ako nije bilo razumevanja da se ide na predsedničke izbore sa jednim kandidatom, što je imalo sav smisao sveta, priča o jednoj listi za beogradske izbore je čudna. Svaka lista treba da se pobrine za svoj ulazak u parlament i da prikupi srodne manje stranke koje nikako ne mogu same preko pet odsto.

* Strahujete li da, ukoliko samostalno izađete na predstojeće izbore, nećete preći cenzus?

- Naše opredeljenje od osnivanja je samostalan izlazak na izbore i nismo očigledno nikada strahovali. Jedini naš strah je bio od utapanja u politiku koja je Srbiju učinila ukletom zemljom i od udruživanja bez jasnih programskih ciljeva.

* Vaše kolege iz opozicije tvrde da ste svima njima zatvorili vrata. Zašto?

- Naša vrata su otvorena svim novim strankama sa ljudima koji nemaju bagaž lošeg vršenja vlasti, a naš jedini uslov je uvek bio - potpuna transparentnost u vršenju vlasti.

* Imate li vi tog kandidata za gradonačelnika koji nema bagaž, naravno ukoliko izađete samostalno na izbore?

- Gradonačelnik se bira u skupštini, tako da je malo čudno isticati kandidata. Ono što je sigurno, prvi, ili prva na našoj listi će biti osoba koja će imati sve kvalitete za vođenje Beograda i neće imati ijedan rep lošeg vršenja vlasti. Da bismo to postigli, između ostalog, obrazovali smo u budžetu i javnoj upravi sve naše kandidate za gradsku skupštinu.

* Vidite li jasne razloge zbog kojih bi Srbija ponovo išla na vanredne parlamentarne izbore? Pojedine opozicione stranke tvrde da razloge treba tražiti u strahu SNS od gubitka beogradskih izbora i zataškavanju predaje Kosova Albancima.

- Postoje dobri razlozi zašto se parlamentarni izbori održavaju na četiri godine u svetu. To je dovoljno da procenite efekte rada jedne većine i dovoljno vremena da vlast nešto suštinski uradi. Ako imate izbore na dve godine, takva odgovornosti i merenje izostaju, u stanju ste permanentne kampanje i VD stanja vlade. Da li će vanrednih parlamentarnih izbora biti najviše zavisi od onih koji imaju određena očekivanja od sadašnje vlasti u oblasti spoljne politike i toga da li će SNS pokušati da spase Grad Beograd raspisivanjem republičkih izbora i ponovnim kandidovanjem svog predsednika za sve pozicije u zemlji.

* Šta bi ipak mogao biti direktan povod za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i može li vlast alibi za te izbore da potraži u nestabilnosti parlamenta i sukobu između poslanika Dveri i predsednice Skupštine Maje Gojković?

- U uslovima nikad veće kontrole medija, sve može da bude alibi pred vlastitim biračima, ali je veliko pitanje da li bilo kakav rad sedam poslanika Dveri može dovesti u pitanje funkcionisanje Narodne skupštine, a još više da li je to dovoljno jak argument pred neopredeljenim biračima. Dovoljno je vratiti se u prošlost kada mnogo destruktivniji rad Srpske radikalne stranke, odnosno Srpske napredne stranke nije bio povod niti alibi za izbore.

* Zašto opozicija ćuti, ili mlako reaguje dok je vlast optužuje da urušava dostojanstvo parlamenta i dok neke stranke upoređuje sa italijanskim fašistima, jer ako su te stranke fašističke, zašto ih vlast ne zabrani?

- Dostojanstvo parlamenta je ugroženo kada on ne vrši svoje funkcije koje su jasno definisane u Ustavu i zakonima Srbije, kada se ne poštuje Poslovnik i kada se opozicija sistematski diskriminiše. Nema većeg ugrožavanja dostojanstva parlamenta od glasanja na zvonce, objedinjavanja 30-40 zakona u jednu raspravu, dostavljanja budžeta 24 sata pre početka rasprave, diskrecionog kažnjavanja poslanika, učestalog oduzimanja reči poslanicima opozicije, "zarez amandmana" vlasti, korišćenja povrede poslovnika da se opozicija napada personalno, činjenice da za 17 meseci ovog saziva nije stavljen ijedan predlog opozicije na dnevni red i nije usvojen ijedan amandman opozicije koji nije lektorske prirode. Reakcije opozicije nisu mlake, ali neko treba i da ih prenese.

* Određen broj medija to čini, ali vaša stranka nije baš u dobrim odnosima ni sa novinarima. Ko je kriv za to?

- Sloboda štampe je svetinja, uvek je greška do političara. Nama su jako teško pali ignorisanje naših aktivnosti, iako smo najveća opoziciona stranka prema rezultatima prošlih izbora, potpuno besmislene laži o nama, zaobilaženje nekih od stvari za koje smatramo da su jako bitne i sistemsko stavljanje DJB u koš sa fizičkim licima. Tu naravno mislim na medije koji nisu vladini mediji ili deo propagande SNS. Jedino što smo želeli i želimo jeste da imamo mogućnost da jednako koliko i druge opozicione stranke i pokreti prezentujemo svoje stavove.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Joksimović

07. novembar 2017.

Nije problem samo u odnosu DJB-a prema novinarima, već i katastrofalnom odnosu prema biračima, prvenstveno na društvenim mrežama. Botovanje, pljuvanje, ismevanje uglavnom konkurencije, ali ne i najvećih protivnika na vlasti, ostavljaju veoma ružnu sliku o ovom pokretu. Ovaj pokret danas na twitteru ima više botova, nego SNS, što je katastrofalno ponašanje Radulovića, koji je postao neprihvatljiv politički partner celoj opoziciji.

Petar

07. novembar 2017.

Gospodo iz Danasa, jeste li vi mazohisti kad ovim ljudima posle svega sto su o vama rekli i napisali dajete prostora? Razbijaci opozicije, ista mantra kao na predsednickim izborima, provaljeni su! Jednom Vucicev, uvek Vucicev!

Saša M.

07. novembar 2017.

Poruka za stranku dosta je bilo: dosta je bilo, ne prelazite cenzus, pocelo je sa kandidaturom Radulovica za predsednika Srbije. Sada vam dolazi kraj. Niste vi za Djilasa, to je plus za njega. Pitam se kome vi trebate, verovatno samo Vucicu....

Slavisa

07. novembar 2017.

E moj Stevanovicu, Djilas ti ne prihvatljiv sada a dok si bio visoki funkcioner LDP nije ti smetalo da budes u gradskoj vlasti 2008. kada je Djilas bio gradonacelnik. E kakvi ste vi licemeri u DJB!

Aleksandar

07. novembar 2017.

Bogme izgleda da DJB cvrsto stoji iza toga da ce da objavi sve papire i raskrinkaju mafiju. Aferim za doslednost. Prpa, a?

Del Piero

07. novembar 2017.

Imaju kandidata za gradonacelnika - Radulovica. On je, uostalom, kandidat i za sve ostale funkcije. DJB je "liderska" stranka kao i sve ostale, tamo se jedan covek pita za sve i o svemu odlucuje.

Sara Saric

07. novembar 2017.

Ostavite sujete iza vrata

Vranjanac

07. novembar 2017.

Ovde vidim samo cetiri komentara koji "pljuju" po DJB i po Radulovicu. Veoma cenim glavnog i odgovornog urednika ovog lista, ali mi nije jasno kako za njega, jedina prava opzicija,( u liku i deli DJB-a), za njega to nije. Procitajte program ove stranke, uporedite ga sa programima drugih stranaka (ako ga imaju?), pa onda komentarisite.Jasno je da su ovo sve komentari SNS-ovih poslusnika, i to onih najbezobzirnijih-takoreci ljiga. Sumnjam da ce moj komentar na ovu stranicu, ali ajde da vidimo... P.S. Mozda je Djilas bio dobar gradonacelnik, ne znam, ne zivim u BG-u, ali on je bio vec i odradio to sto je odradio, nemoguce da BGD nema, u 2.000.000 stanovnika, coveka koji ce biti prava licnost za to mesto?

simakosmos

08. novembar 2017.

Najače mi je kada pljuju DJB da je ispod cenzusa. Videćemo koliko će Šule i ekipa samostalno da dobiju. Glasao sam za Jankovića jer sam mislio da može da pobedi, ali za Šuleta sigurno neću.

Milica Barovic

12. novembar 2017.

Dosta je bilo vas koji se nazivate "Dosta je bilo"".