Site name

Jovanović: Zahtevamo punu posmatračku misiju OEBS

Ogromna većina autentičnih opozicionih aktera prihvatila je inicijativu da se pozove puna posmatračka Misija OEBS za praćenje beogradskih izbora i taj zahtev će narednih dana biti formalno upućen predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

1

Piše: Danas Online

Beograd 09. novembar 2017. 09:47

Jovanović: Zahtevamo punu posmatračku misiju OEBS

Narodna stranka smatra da je prisustvo pune posmatračke misije OEBS-a jedan od ključnih preduslova za regularnost predstojećih beogradskih i svih drugih izbora koji mogu biti zajedno sa njima održani, poručuju iz NS.

- Zato smo u saradnji sa Pokretom slobodnih građana uputili predlog svim autentičnim opozicionim akterima da zajednički stanemo iza ovog zahteva i da insistiramo na njegovom ispunjenju. Zadovoljstvo mi je da konstatujem da je ogromna većina njih već prihvatila ovu inicijativu – kaže potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. 

Zajednički zahtev za prisustvo OEBS-a će u narednim danima biti formalno upućen Maji Gojković, zato što po našim zakonima predsednik Narodne skupštine instutuciono zadužen da pozove posmatrače, poručuje Jovanović.

- Zahtevamo punu posmatračku misiju OEBS-a, a ne samo simbolično prisustvo koje bi bilo zloupotrebljeno kao smokvin list za izbornu krađu. Puna misija podrazumeva dugoročne i kratkoročne posmatrače, kako Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) , tako i Parlamentarne skupštine OEBS-a. Tražimo da misija OEBS-a prati sve aspekte izbora, da dođe 6 nedelja pre održavanja izbora, kao i da njeni posmatrači budu prisutni na značajnom broju biračkih mesta. Upravo je OEBS izneo brojne zamerke na tok prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora 2016. i 2017. godine. ‎Ova ključna međunarodna organizacija je zato formulisala preporuke za ispravljanje aktuelnog stanja – smatra potpredsednik NS.

“Insistiraćemo i kod OEBS-a da njihovi predstavnici utvrde da li su te preporuke usvojene i da li postoje uslovi za fer i poštene izbore. Narodna volja je svetinja, ona mora biti slobodno i autentično izražena - sve drugo je neprihvatljivo za Narodnu stranku”, zaključuje Jovanović.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

asid

10. novembar 2017.

Opozicija nema problem sa praćenjem izbornih radnji, bar ne bi trebalo da ih ima, jer imaju višestruko više predstavnika na svim izbornim mestima iz prostog razloga što imaju i višestruko veći broj lista kandidovanih na izborima, problem opozicije je u tome što niko od njih ne nudi ništa što bi iole ličilo na njihovu posvećenost napretku u Beogradu, Srbiji…pa ih samim tim i birači uglavnom ignorišu!